The-Quiet_Digital_Horizontal-©Creative-direction-Martin-Falck_Photography-Ninja-Hanna-2

Veckotips STHLM: Fira våren med premiärer


Publicerades 2019-04-30

Veckotips Stockholm: Vecka 18

Första maj, välkommen! Scenkonsten i Stockholm firar med storslagen Sverigepremiär, frigruppspremiär och en bubblare.

 

 

The Quiet

Jefta van Dinthers The Quiet har Sverigepremiär på Orionteatern.

I dansvärlden är Jefta van Dinther minst sagt en kändis, hans verk är hyllade samtidigt som det ibland droppar av folk i publiken. Kanske beror det på att verken experimenterar mycket med ljus, som hos vissa kan väcka obehag.

Återigen jobbar van Dinther med ljusdesigner Minna Tiikkainen, ljuddesigner David Kiers och scenograf Cristina Nyffeler.

Deras samarbeten kännetecknas ofta av att gränserna mellan mörker och ljus, det synliga och det osynliga suddas ut och att illusioner skapas där rummet och kropparna tycks upplösta.

I The Quiet sammanförs fem kvinnliga dansare i ett utforskande av vardagens koreografi där olika former av muntligt berättande sätter dem i rörelse.

Genom recitation, deklamation och bön rör sig dansarna kraftfullt in och ut ur bekanta och okända rörelser, där det vardagliga förskjuts, förhöjs och omvandlas. The Quiet synliggör de mönster som förs över från en generation till en annan, och förbisedda aspekter av tid lyfts fram – att ta sig tid, tidens gång, att falla ur tiden.

 

Vill du också ha sett en Jefta van Dinther-föreställning för att ligga rätt i tiden, ta då chansen och se den på Orionteatern innan den försvinner ut i världen igen.

 

Orionteatern

Torsdag 2 maj – Lördag 4 maj kl 19.00

Söndag 5 maj kl 16.00

 
 

Att malas ner

Teater Tribunalen bjuder in till premiär om en omvänd klasskamp.

Den pågående, omvända klasskampen – det vill säga de rikas uppror mot de fattiga – är inbyggd i själva administrationen. Solidariteten är utstruken ur alla myndighetsinstruktioner och ur alla partiprogram. De nya riktlinjerna är att all enskild olycka är den enskildes eget fel. Du faller för att du inte haft vett att skaffa dig en utbildning, för att du inte förstått den moderna tidens krav. Försäkringskassans uppgift är inte att hjälpa de sjuka och förslitna. Försäkringskassans uppgift är att minimera antalet skattekronor som utges för de sjukas och förslitnas väl och ve. Försäkringskassans uppgift är mala ner.

Teater Tribunalen fortsätter att ställa frågor kring samhällets struktur. Tro inte att det blir torrt för det. Jag ser köttkvarnar och ett mustigt berättande. Det brukar både bli roligt, klurigt och omvälvande!

 

Tribunalens tillfälliga lokaler i det gamla bryggeriet i Norra Ulvsunda

Fredag 3 maj kl 19.00

Söndag 5 maj kl 16.00

 
 

Krexet XI – Dödliga kulturer eller Struliga apparaturer

Detta var för spännande för att släppa. Kongliga Kemisektionen ger oss föreställningen Krexet XI – Dödliga kulturer eller struliga apparaturer. Är detta en samtidspjäs? Är detta ett studentspex eller kanske en förnyelse av användandet av teknik på scen? Jag vet inte, men jag är väldigt nyfiken.

Teknik kan vara det mest fruktansvärda som finns eller helt enastående. Det får våra tre tidsresenärer uppleva när de slungas in i framtiden. /…/ När ritualmord står på dagordningen får vi se vilka som tar sig därifrån levande!

Hursom blir det frågor kring teknik och ritualmord av den Kongliga Kemisektionen (The Chemistry Chapter), som är en studentkår för studerande inom kemi och bioteknologi på KTH. Är du lika nyfiken som jag så ta dig an denna 3h långa föreställning i helgen.

 

Teater Tre 

Lördag 4 maj kl 14:00 och kl 19:00

Söndag 5 maj kl 14:00

 

 

Omslagsbild: pressbild The Quite, foto: Ninja Hanna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *