Innerst-inne-banner

Veckotips STHLM: Festivalfeber för unga och politiskt passiva


Veckotips Stockholm: Vecka 20

Det är tydligen ett genidrag att hänga i Stockholm just nu. Det bjuds på en ström av scenkonst för alla åldrar och smaker, oavsett om du vill ta del av tysk dramatik från 30-talet eller urpremiärer på politiska devicing-projekt. Mycket är dessutom gratis!

 

DJUPHAVSFISKEN

TeaterTillsammans lyfter fram tyskspråkig dramatik och denna gång befinner vi oss i 30-talets Tyskland hos Gesine och Laurenz. Så snart paret har deklarerat sin förlovning börjar trakasserierna hagla. Hon är en up and coming författare – Han en medioker poet som trampar vatten. De har olika förlag som i sin tur har skilda ideologiska inriktningar och detta tillsammans med patriarkala maktstrukturer påverkar inte bara deras karriärer utan även relationen till varandra. Högaktuellt i #metoo-tider som dessa, ju.

 

Fri Scen, Kulturhuset Stadsteatern

Onsdag 16 maj – fredag 18 maj, 19.00

Spelas därefter 21-23 maj & 25-27 maj

 

TVÅ VECKOR I MAJ – En scenkonstfestival

Detta tips är egentligen ett dubbelt tips eftersom att festivalen sträcker sig över hela två veckor (!). Programmet är späckat och framför allt kostnadsfritt (!!). Det blir allt från performance och politiska pjäser om passivitet och aborträtt till personlig coachning i hur en kan maximera sin mängd fritid i förhållande till arbete. Dessutom blir det marathonläsning av geniet Christina Ouzounidis kritikerhyllade Heterofil. Jag känner mig stressad över hur jag ska hinna med allting. Jag får helt enkelt inleda med en konsultation hos Fritidsförmedlingen. Ja, så får det bli. Ses där?

 

Teater Tribunalen

Torsdag 17 maj – söndag 20 maj

Fortsätter nästa vecka 23 maj – 26 maj

Fri entré!

 

UNGA STDH 2018

En festival för dig som är – eller känner dig som att du är – i högstadieåldern. Personligen varken är eller känner jag mig som en högstadieperson men uppskattar däremot teater för alla målgrupper. Dessutom är det djävulskt intressant att uppleva teater med en ung, inte sällan teaterovan, publik. Samtliga föreställningar är framtagna av STDH:s drygt 90 studenter inom media- och scenkonstfältet. Allt sker i samarbete med högstadieelever för att få input till temat, som alltså är just högstadiet med allt vad det innebär. Så gör dig redo för en rejäl trip down memory lane och en kavalkad av ny experimentell scenkonst!

 

Stockholms dramatiska högskola

Fredag 18 maj, 10.00-15.00

Lördag 19 maj, 14.00-18.45

Även nästa vecka 21-22 maj

Fri entré!

 

ÄGA RUM

”Om vi leker med tanken att samhället är ett territorium som ännu inte har övertagits. Ett territorium som de unga får forma utifrån sina drömmar, fantasier och visioner om en ljusare framtid. Hur skulle samhället då se ut?”

Äga rum beskrivs som en komedi om i livet i orten. Teater Norra har samarbetat med unga tjejer mellan 17 och 23 år och utgår från deras egna berättelser. Äga rum är en del av projektet Territorium som har som syftar till att förebygga utanförskap och stärka ungas självkänsla. Tjejerna som deltar i Äga rum har utforskat det sitt egna konstnärliga uttryck och medverkar gör även tre professionella skådespelare. Kan ju inte annat än bli både intressant och relevant!

Arena Satelliten, Sollentuna

Fredag 18 maj, 19.00 – Premiär!

Lördag 19 maj, 15.00

Spelas även 21, 23 & 24 maj, 14.00

28 & 29 maj, 19.00

 

Omslagsbild: Pressbild för pjäsen Innerst inne håller jag inte med. Foto: Mille Bostedt

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *