THERES_banner

Veckotips STHLM: Fest och maskhål


Publicerades 2019-01-05

Veckotips Stockholm: Vecka 6

Denna vecka, i det snötäckta Stockholm, bjuder på förfest, stipendiatsutställning och interaktiv scenkonst.

 

Beckers konstnärsstipendiat: Theresa Traore Dahlberg

2019 års upplaga av Beckers konstnärsstipendium på 200 000 kronor har tilldelats konstnären och filmskaparen Theresa Traore Dahlberg (Ouaga Girls, The Ambassador’s Wife) med motiveringen:

Att hon i sitt konstnärskap med stor respekt skapar en nyanserad bild av enskilda människor med olika bakgrund, att hon i sina filmer med subtila uttrycksmedel lyckas skildra människor i komplexa situationer, och för att hon med föremåls- och materialkombinationer skapar en laddning i utställningsrummet i både fysisk och historisk mening.

Resultatet kan du just nu se i en utställning i stora salen på Färgfabriken genom installationer, skulpturer och videoverk som undersöker Burkina Fasos kulturhistoria och svensk industri i relation till plats, tid och kontext.

Fun fact är att parallellt med utställningen på Färgfabriken visas utställningen Seydoni Pionnier de l’industrie musicale au Burkina på Musée National du Burkina Faso, i Ouagadougou – och båda utställningarna kommunicerar med varandra genom verken(!).

 

Färgfabriken

Torsdag 7 februari, 11.00-19.00

Fredag 8 februari, 11.00-16.00

Lördag 9 februari & söndag 10 februari, 11.00-17.00

Visas tom 24 mars

 

Maskhål and Other Stranger Things

På alias TEATERN kan du se Maskhål and Other Stranger Things som är en föreställning om tidsresor, parallella verkligheter, konspirationsteorier och vår oersättliga planet. Det är konstnärerna Nasim Aghili, Björn Karlsson och Alejandra Goic som tillsammans har skapat en scenkonstinstallation/deltagande/performance/rymdresa med utgångspunkt i Stephen Hawkins teorier, sci fi-serier och filosofiska betraktelser av människans relation till rymden.

Låt oss titta på den där pricken. Jorden är en väldigt liten scen i en omfattande kosmisk arena. Tänk dig då dom floder av blod som spillts av generaler och kejsare så att dom i ära och triumf kan bli ögonblickliga mästare över en bråkdel av en prick.
/Carl Sagan (astronom och programledare till det kultförklarade Cosmos)

Pjäsen är nästan helt utsåld så är du sugen på intim teater om de stora frågorna så får du vara snabb!

 

alias TEATERN

Torsdag 7 februari, 19.00 – Premiär!

8 februari – 9 februari, 19.00

Spelas även 14-16 februari

 

 

Scenkonstgalans förfest

Icke att förglömma! Är du en scenkonst-junkie så måste du bara gå på förfesten till Scenkonstgalan 2019 på MDT (Moderna Dansteatern). Kom upp på scenen för att delta i sceniska happenings, eftertanke och bubbel.

Fokus för kvällen är både att hylla scenkonsten i Stockholmsområdet, peppa för den stundande galan och inte minst att möta ansiktena bakom Scenkonstguiden!

Och så bjuds det på pizzaslice och bubbel!

 

MDT

Lördag 9 februari, 18.00-20.00

 

 

Omslagsbild: Theresa Traore Dahlberg. Foto: Olof Grind. Bilden visas här något beskuren.


Om Amelie Svenstedt

Amelie är en nyexaminerad kommunikationsvetare bosatt i Stockholm som arbetar med produktion och distribution av film. Hon har en kärlek för allt som är franskt (nästan), har en dröm om ett liv på landet men lider tyvärr av allt för stor FOMO för att det ska vara görbart. Förutom sina filmprojekt och andra åtaganden är hon ambassadör och gästskribent för Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *