cute_banner

Veckotips STHLM: Cuteness


Publicerades 2019-01-29

Veckotips Stockholm: Vecka 5

Stockholm! Här kommer en vecka med drömfyllda seminarium, performance om rädslor, modiga poeter, cuteness, scenkonstmagi och hämnd.

 

 

Konstfack Research Week 2019

THE HOUSE IS NOT A HOME – LIFE WITH SCREENS. WITH ANIMALS – MATERIAL RESPONSES – COMPOSE/COMPOSITE/COMPOST/COMBINE/ – IMAGINING, ENCOUNTERING AND INVENTING THE AURAL

Tjoho – nu börjar äntligen Konstfacks Research Week 2019!

Och bästa sättet för att starta upp den ultimata veckan är ju utan tvekan att dra till Konstfack och lyssna på talangfulla och pedagogiska lärare och sedan runda av med performance-uppvisningar och drömfyllda seminarium.

Några sjukt balla gäster som kommer är dessutom: Johanna Lundberg, Heba Y Amin, Maria Lind, Eva Mark, Delphine Bedel och Salomé Voegelin (och självklart så många, många fler. Jag menar, det är konstens mecka vi snackar om!

 

Konstfack

Måndag 28 januari – fredag 1 februari

 

Performance lecture: Om rädsla

Regissören Alexander Mørk-Eidem (Djungelboken, Häxorna) och dramaturgen Mia Törnqvist har skapat en föreläsning – och en upplevelse på en och samma gång. En föreställning, eller rättare sagt; en performance lecture, som grundar sig i vår egen rädsla. Varenda människa vet ju egentligen redan om att vi alla kommer dö, men ändå sitter vi där med ångest klockan kvart i tre en onsdagsnatt i  hopp om att skapa någonting som gör att vi blir lika odödliga som Shakespeare.

Tillsammans på scen finns psykologiforskaren (Karolinska Institutet) Armita Golkar som är specialiserad på rädsla. Jag, personligen hade aldrig någonsin vågat ens forska på rädsla. Men jag är också en svag människa. Så, jag borde alltså definitivt gå på detta för att ta itu med rädslor, och jag tror personligen att alla kreativa människor är i behov av det.

Så, boka biljett, nu, innan rädslan tar över!

 

Dramaten

Tisdag 29 januari, 20.00 – 21.15

Ges även 5 februari

 

 

Öppen Scen: Poesi på Landet

För blott 50 kronor kan du avnjuta torsdagskvällen med poesi och mumsig mat.

Och vi alla vet att i den bistra Stockholmskylan och med den stundande helgen så är lite poesi det som minst sagt behövs för att börja må lite bättre igen i själen.

Dörrarna öppnar 19, och sen är allra första modiga poeten på scen kl 20, och även om du själv inte ska läsa någonting – utan bara luta dig tillbaka med en varm kopp te så är det ju någonting vackert och skört över stämningen. Men skulle du ändra dig går det även att anmäla sig på plats (och visst är det svårt att låta bli, egentligen?).

Som de själva säger: “Det är dags för en ny omgång av att bära hjärtat på armen.”

 

Restaurang Landet  

Torsdag 31 januari kl 19.00 – 23.00

 

 

Cuteness Overload

Bästa sättet att inleda helgen på?

Självklart med…

Scenkonst Overload…

Gullighet Overload…

Coolhetsfaktor Overload…

Teater Overload…

Alltså då, föreställningen Cuteness Overload. Och nu åker det svincoola gänget på Sverigeturné! De har fått strålande recensioner i ETC, Expressen och Aftonbladet så att missa det känns ju minst sagt som en skymf. Bakom Cuteness Overload gömmer sig Nadja Hjorton, Lisen Rosell, Anna Efraimsson och Daniel Åkerström-Steen. Ämnet som ska fullständigt dissekeras är självklart då gullighet, vad gör gulligheten? Vad betyder gulligheten? Men framförallt, vad ÄR gulligheten?

 

Bagarmossens Folkets Hus   

Fredag 1 februari,  19.00

Söndag 3 februari, 19.00

 

 

Nära Nog – Performance av Tove Sahlin samt medskapande dansare

Skeppholmsstudion har i samarbete med Riksteatern skakat fram denna fenomenala lördagskväll där vi får möjligheten att medverka som publik och uppleva scenkonstmagi. Inne i Skeppholmsstudion kommer vi först att få se en föreställning vid namn Nära nog för att sedan delta själva i ett slowdance party med varm dryck (perfekt för evighetslånga januari).

Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin är den som står bakom allting och har under två intensiva heldagar skakat fram och dansat fram en hel föreställning.

Medverkande dansare är…

Caroline Byström, Ebba Petrén, Hui-Han Hu, Katrine Johansen, Laura Murtomaa, Lena Bondeson, Nils Granberg, Nina Åkerlund, Oskar Landström, Sara Soumah, Tyra Wigg och Åsa Lundvik Gustafson.

Det är gratis.

 

Skeppholmsstudion   

Lördag 2 februari kl 20.00 – 23.00

 

 

Män kan inte våldtas

I sina repetitioner har hela män-kan-inte-våldtas-gänget hängt på min skola (Stockholms Dramatiska Högskola) och sprungit fram och tillbaka i korridorerna och mumlat repliker som ibland gjort att en hoppat till och fått en att undra om en hört rätt.

Föreställningen är baserad på Märta Tikkanens roman som kom ut 1976 och skapade ramaskri och vild debatt. Gissningsvis lär denna föreställning, i regi av Lo Kauppi, att skapa minst sagt liknande reaktioner. Vackra Södra Teatern i Stockholm är dessutom en av Sveriges vackraste scener och kontrasten mellan det grova i en våldtäkt och det stilistiska, detaljrika i Södra Teatern kommer endast att lyfta upplevelsen. Jag ser djupt fram emot denna spännande och utmanande föreställning.

 

Såhär beskriver de själva föreställningen:

Hämnden är ljuv?

Bibliotekarien Tova ska fylla 50 år. Hon är nyskild med två tonårssöner, Jockum och Mick. Tovas liv är på många sätt ett vanligt liv, likt ditt och mitt. Men så händer något livsavgörande. På sin födelsedag går Tova ut på restaurang, ensam för att fira. Hem går hon tillsammans med Martti.

Han våldtar henne.

Hennes liv raseras fullständigt, men Tova bestämmer sig för att inte polisanmäla. Vad ska det tjäna till? Istället bestämmer sig Tova för att hämnas. Hon ska våldta Martti. Förödmjuka honom så som han förödmjukade henne. Är hon galen? Män kan ju inte våldtas?

 

Södra Teatern  

Lördag 2 februari, 19.00 – Premiär!

Söndag 3 februari, 16.00

Spelas därefter tom 3 mars

 

 

Specialtipset!

Kungliga Konsthögskolan öppnar upp ansökan till sitt program i fri konst! Och i samma veva bjuder de in till öppet hus den 30 januari, 15.00-19.00 med introduktioner och rundvandringar. Prisa konstgudarna!

 

Omslagsbild: Cuteness Overload. Foto: Märta Thisner


Om EliSophie Andrée

EliSophie Andrée, född 1996. Provocerande och alldeles, alldeles underbar. Publicerad estradpoet och älskar att spela, se och läsa teater. Gästskribent och ambassadör för Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *