sergio-souza-1485058-unsplash

Veckotips STHLM: Ömsa skinn i en bunker


Publicerades 2019-05-07

Veckotips Stockholm: Vecka 19

Denna vecka i Stockholm blir det examenseufori och streetdansfestival. Kliv ner i en bunker och upplev dina formuleringar försvinna eller ömsa skinn genom mim.

 

URBAN CONNECTION 2019

Urban Connection är en streetdansfestival på Dansens hus som i år fyller 13 år. Huset fylls av några av Sveriges främsta koreografer och dansare inom voguing, hip hop, afro style, breaking och popping.

Det är flera föreställningar varje kväll och du kan få ta del av battles, Take the Floor – en scenisk plattfrom där du för möta ett urval av de mest intressanta streetdansgrupperna på den svenska urbana dansscenen och föreställningar som Bitch please och Contemplation. 

En föreställning som jag fastnade för är Amwin feat L.A.C. som är ett möte mellan artisten Amwin och danskollektivet L.A.C.

Danskompaniet Less Aggressive Clappers med sitt råa och krispiga uttryck delar scen med artisten AMWINs “I dont care”-attityd. Det är upplagt för en kväll att ställa sig upp i bänkraderna.

Vill du få det att rycka i både kropp och själ bege dig till Dansens hus.

 

Dansens hus

Onsdag 8 maj -Torsdag 9 maj kl 19.00 och 20.00

Fredag 10 maj kl 19.00, 20.00 och 21.00

Lördag 11 maj kl 20.00

 

 

Babels Bunker

Det är examenstider och så också på Stockholms dramatiska högskola. En av de mest spännande examensproduktionernera är Babels Bunker som är en platsspecifik performanceinstallation skapad av Maja Döbling, Erik Radix och Bernt Karsten Sannerud.

På klassiskt performance-vis finns det olika incheckningstider, men när du väl är inne i verket kan du stanna hur länge eller kort du vill. I Babels Bunker dyker du ner i människans mörker och hänger dig till det talade språkets begränsningar. Här råder det icke-rationella, det som inte kan överföras till logiska formuleringar och språkliga konstruktioner.

Det är ett filosofiskt allkonstverk som kretsar kring det talade språkets brister, och den ständiga kampen att nå fram till varandra genom myllret av ord och språkliga system.

Här byggs Babels torn inte upp till himmelen utan ner i underjorden.

 

Kummelholmen

Torsdag 9 maj – Lördag 11 maj, insläpps tider från 18.00

 

 

ÖMSA // ÖGONBLICK

Vi fortsätter i examenstider och blickar mot mimskådespelarnas slutproduktion som bjuder på en föreställning i två akter.

Första akten ÖMSA är regisserad av Ika Nord (ni minns säkert Ika i rutan), baserad på text av household-poeten Edith Södergran och tar sig an hur vi ser på våra misslyckanden. Där har studenterna använt sina egna erfarenheter och skapat en optimistisk rörelserevy om den fysiska begränsningen.

Andra akten ÖGONBLICK är regisserad av Anne Jonsson och baseras fritt på Timmen då vi inte visste något om varandra av Peter Handke. En pjäs som väldigt detaljerat beskriver livet på ett torg.

Anne Jonsson och studenterna undersöker i Ögonblick hur våra offentliga platser också är plats för berättelser. Ögonblicksbilder av det banala och det unika myllrar fram över torget, uppstår inför våra ögon och försvinner i en blinkning.

Jag uppmanar alla att ta del av mim, för att slå hål på fördomar. Det är en spännande konstform som utmanar och förnyar. Så passa på när det görs för vuxna.

 

Stockholms Dramatiska Högskola

Tisdag 7 maj – Onsdag 8 maj kl 19:00

Torsdag 9 maj kl 14:00

Lördag 11 maj kl 18:00

 

 

Bild i bannern: creative commons, foto: Sergio Souza.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *