lemon_banner

Veckotips STHLM: Botemedlet


Publicerades 2018-11-27

Veckotips Stockholm: Vecka 48

Det svenska mörkret svepte över oss utan förvarning och nu sitter vi här: ihopkurade, fyra lager tjocktröjor och med bitterheten och ångesten på topp. Vad är bästa botemedlet då? Citron? Ren vodka? Vitlök? Nä. Du vet precis som jag att svaret är följande veckotips.

 

 

Onsdagspub – Biskops Arnö läser upp

Det är någonting speciellt över skrivarlinjer.

Stämningen, människorna, lyriken och scenkonsten som flödar genom fingertopparna.

Skrivarlinjen känns alltid som det där ligget man drömde om flera år efteråt och drömde sig tillbaka till så fort vardagen blev trist och grå. Att dessutom spendera onsdagskvällen med att kolla in eventuella framtida lysande författarstjärnor känns givet, eller hur?

Plus i kanten för god veganmat och tropiska drinkar.

MEDVERKANDE: Houssin Wennberg, Jonas Asp, Erik Haking, Quynh Tran, Julia Österlund, Lisa Marainen, Erik Lindman-Mata, Anna Hörnell, Désirée Wariaro, Hannah Sandström, Britta Kiessling, Nioosha Shams, Bereket Hailemariam, Mimounah Alma, Johanna Carshall, Karoline Foldager.

 

Cyklopen

Magelungsvägen 170, Högdalen

Onsdag 28 november, 18.00 – 23.00

 

Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton

“Ska du lukta på glöggen pojk?”

Jag är uppvuxen med klassikern Karl-Bertil Jonssons Julafton. Den har blivit en riktig familjetradition hos oss där vi alla skriker unisont “där är En Svensk Tiger!” när tigern dyker upp i Karl-Bertils sovrum (kan också bero på att vi äger rättigheterna till En Svensk Tiger så därför är vi lite over the top med just Karl-Bertil). Henrik Dorsin spelar dessutom Berättaren och med hans komiska precision kan det inte bli mer än rätt.

Jag ska se den på lördag, men varför inte få en kall och tråkig torsdag att livas upp med ordentlig julstämning i scenkonstens tecken?

Någonting som känns extra roligt är julbordet som går att köpa i tre olika kategorier: Byrådirektörer, vanligt folk och fattiga satar.

Mitt hjärta säger byrådirektör men mitt CSN säger fattig sate.

 

Scalateatern

Tisdag 27 november – söndag 2 december, 19.00

Lördag 1 december & söndag 2 december även 15.30

Spelas därefter tom 13 januari

 

 

Stockholms internationella poesifestival 2018

Poetry slam och spoken word i all ära men en renodlad poesifestival, där orden gifter sig med scenen och skapar ren och skär magi är och förblir oslagbart.

Det blir två stycken helkvällar, där temat är hem – hemifrån, någonting som ständigt går att applicera på med tanke på flyktingkrisen och även inbördes existentiella problem (och jag menar, kan du komma på någon som är mer komplex än en scenkonstnär? Cuz I can’t).

Jag ser framförallt fram emot Rasha Alqasim och Johannes Anyuru, och självklart utdelandet av Mare Kandre-priset. Jag förväntar mig pompa och ståt och glitter och glamour.

 

Kungliga Akademien för de fria konsterna, Fredsgatan 12

Fredag 30 november, 19.00

Lördag 1 december, 14.00

 

 

Guidad visning på Dramaten

Dramaten, det där magiska stället som alla alltid har pratat om. Där man har suttit på första parkett och drömt sig bort, kanske som regissör eller att få höra en av sina egna texter läsas upp av duktiga skådisar. Tänk då, om du lägger ihop dessa rosa drömmolnen och får lov att träda in bakom allting, se hur i hela friden allting startar och grundar sig i, då har du: guidad visning på Dramaten!

Såhär skriver Dramaten själva om guidningen:

Följ med bakom scenerna, se kostymavdelningen och andra spännande rum fulla av kreativitet och historia. Dramatenhuset erbjuder en sällsam jugendmiljö med en unik samling konstverk av några av de mest kända svenska konstnärerna från sekelskiftet. Välkommen in i teaterhuset och låt våra kunniga och flerspråkiga guider ge dig en inblick i livet bakom kulisserna.

 

Dramaten

Lördag 1 december, 17.00

 

Filmfrukost: X &Y

Recept för en perfekt söndag:

4 deciliter – Scenkonstens och konstnärskapets mamma Anna Odell.

1 matsked – Mikael Persbrandt i rollen som Anna Odells motpart.

150 gram frukostbullar

2 stycken G

Blanda ordentligt och häll i frukostbullarna försiktigt medan den röda bioduken rullas upp och låt dig omslutas av faktumet att du är på Bio Rios vackra biograf och den stundande vintern utanför kan vänta, ett bra tag till.

 

Bio Rio

Söndag 2 december, kl 10.00 – 12.30

 

Specialtipset

Tjoho – Stockholms Dramatiska Högskola har öppnat upp sin ansökningsperiod!

Det är dags för dig att kliva rätt upp på scenen och bli en del av scenkonst-Sverige.

Det går att söka till…

 • Cirkus – Kandidat
 • Danspedagogik – Kandidat
 • Dramatik/Dramaturgi – Kandidat
 • Kostymdesign/Scenografi – Kandidat
 • Ljuddesign – Kandidat
 • Ljusdesign – Kandidat
 • Mask och Perukdesign – Kandidat
 • Mimskådespeleri – Kandidat
 • Operasång – Kandidat
 • Produktionsteknisk samordning för scenkonst – Kandidat
 • Scenkonstproducent – Kandidat
 • Teaterregi – Kandidat

 

Omslagsbild: Från Pixabay. CC0 Creative Commons.


Om EliSophie Andrée

EliSophie Andrée, född 1996. Provocerande och alldeles, alldeles underbar. Publicerad estradpoet och älskar att spela, se och läsa teater. Gästskribent och ambassadör för Scenkonstguiden.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *