06A8437-1-e1507622678242

Veckotips Sthlm: Rysningar av välbehag


 Veckotips Stockholm: Vecka 41

Vad är en kompanikropp? Varför går modern längst fram i det revolutionära ledet? Vad har de kvinnliga nobelpristagarna fått utstå? Varför måste Stefan vakta ett hål? Det konstnärliga undersökandet står på sin spets i veckan och den vetgiriga har många oförglömliga upplevelser framför sig. Låt oss rysa av konstnärligt välbehag.

 

Phoenix 

Vad innebär det att vara ett kompani? I Phoenix utforskar 13 danskonstnärer, från olika generationer, genom skilda koreografiska metoder det kollektiva och det gemensamma i ett kompani. De undersöker hur en kompanikropp byggs. Har en kompanikropp vissa sociala egenskaper? Unika fysiska egenskaper?

Spännande att undersöka ett kollektiv genom rörelser och dans tänker jag, som är en sucker för organisering och sammanhangsskapande.  Kanske kan vi få syn på något nytt om vårt eget sammhang genom Welds utforskande, eller varför inte några nya idéer hur vi kan strukturera oss och organisera oss. Eller så kan man bara låta sig översköljas och njuta.

Weld, Norrtullsgatan

10 och 11 oktober kl 19.00 

 

Skandal 

Besatta Teatern fortsätter med sitt undersökande av historiska kvinnor i nutidsperspektiv och nu är det dags att skildra historiens vetenskapskvinnor. Det är dags att vi får ta del av de hinder och motstånd,
exkludering och till och med chikanering, som de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin, fått ta emot. Bakom verket står Åsa Karlin och Tess Paulsen.

Är det så att det är den manliga
vetenskapskvinnan som ska till för att priset ska gå till den
kvinnliga vetenskapsmannen?

Kanske får vi ett mått av historisk återupprättelse? Helt klart är att det blir en hel del humor, musik och interaktivitet.

Midsommargården, Telefonplan

13 oktober kl 19.00 

 

Modern 

Som Brecht älskare får jag rysningar av välbehag inför det faktum att Tribunalen sätter upp Modern av Bertolt Brecht i regi av Richard Turpin. Vilken present!

Brecht baserade pjäsen på Gorkijs roman “En Mor” och den handlar om Pelagea Wlassowa, som sköter sitt hem, tar hand om sin son och har dunkat under för det faktum att hon inte har någon möjlighet att påverka sitt liv. När hon en dag kommer i kontakt med en grupp revolutionärer dras hon allt djupare in i rörelsen, snart har hennes ofrivilliga ingång bytts ut till passionerad kamp.

Revolution kräver kamp.
Kamp kräver kunskap.
Kunskap kräver medvetenhet.

Givetvis blir det livemusik och episka sånger, det är ju Brecht.  Låt oss bli smittade av kampglöd och lekfullhet!

Teater Tribunalen

12 och 14 oktober kl 19.00

15 oktober kl 16.00

 

Hålet 

Orionteatern sätter upp Hålet som är en nyskriven föreställning av Mattias Fransson, som vi känner igen från Klungan och som medskapare till Mammas nya kille. Med tanke på beskrivningen av föreställningen kan vi nog vänta oss ett unikt universum med underfundig humor.

På en oansenlig plats långt inne i en skog finns ett hål. Ingen har märkt det, ingen har sett det. Nu börjar det hända saker vid hålet. Folk som bor nära hålet säger att de sett vissa komma upp ur hålet. Kommunen gör en strategi och skickar ut Stefan för att ha hålet under uppsikt.

Det är så härligt när en kan följa en konstnärs unika ton. Så Klungan och Mammas nya kille – fans, har har ni en mumsbit och för er som inte upptäckt denna pärltäckta värld – välkomna in.

Sen måste jag ju tillägga att det finns en hel del fler bakom denna föreställning, scenkonst är ett teamarbetet, det är det som är så häftigt. Alla i en produktion bidrar med en pusselbit, och det här pusslet tror jag kommer bli en succé.

Orionteatern

13 och 14 oktober kl 19.00

15 oktober kl 16.00

 

Foto i bannern från föreställning Hålet, foto: Markus Gårder

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *