basil-samuel-lade-1182845-unsplash

Veckotips STHLM: Monument som inte syns


Publicerades 2019-03-26

Veckotips Stockholm: Vecka 13

Monument som kommer komma senare eller som kanske inte syns? I Stockholm väntar en spännande vecka som bjuder till reflektion kring hur vi mår i musikalform, utmanande dansverk och teater om minnet genom monument.

 

 

it will come later

it will come later är ett avskalat men ändå utmanande nutida dansverk.

Varför lägger vi så mycket ansträngning på små ögonblick? Det är mycket som är tröttsamt och ansträngande och kanske kan detta verk få oss lite piggare.

Kampen vi utstår för att vara produktiva. Varje ögonblick räknas, varje ansträngning spelar roll. Vi lutar mot samma sak som vi trycks bort ifrån. Vi fortsätter…

Vi finner ro inom det bekanta, vi vet vad som kommer senare. En ständig början på något nytt. Vi ser allmänhetens bästa, det gemensamma målet, kanske kommer vi någonstans tillsammans.

I ett översvämmande ljus drar sex kroppar mot varandra i ett konstant flöde av transformering. Det låter vackert men jobbigt samtidigt, vilket lockar.

Det är iCoDaCo (International Contemporary Dance Collective), som är ett konstnärsdrivet interkulturellt utbytesprojekt inom landskapet av nutida dans, som står bakom det spännande projektet.

 

Dansmuseet 

Torsdag 28 mars – fredag 29 mars kl 19.00 

 

 

Monument

Turteatern gör ett samarbete med Gunilla Heilborn där vi erbjuds en guidad tur genom den moderna tidens inbyggda glömska och febrila monumentbyggande. Jag fascineras över hur vissa vill bevara och skapa monument samtidigt som andra prisar flyktigheten och nuet. Kanske därför att jag befinner mig precis i slitningen mellan dessa.

Monumenten vill få oss att minnas personer, sjöslag, katastrofer och tidens gång. Frågan är bara vad det är vi vill påminnas om och vad vi vill glömma.

Vi kommer bli guidade av de två ciceronerna K och L som likt antika skådespelare tar sig an sina uppgifter som museiguider, reflekterande medborgare och huvudpersoner i en nyupptäckt komedi av Aristofanes.

Heilborn har under de senaste åren arbetat med en trilogi om minnets funktioner, det har blivit både en bok och en teaterproduktion och där Monument är den tredje och avslutande delen.

 

Turteatern

Torsdag 28 mars – Lördag 30 mars kl 19.00 

Spelas fram till 11 april.

 

 

Det syns inte

Psykisk ohälsa i samband med vår tids digitalisering är frågor som ofta återkommer, men sällan i musikalform. Det syns inte är en samtidsmusikal som blandar humor och berör tabubelagda ämnen.

Det syns inte är musikalen som skildrar hur vi egentligen mår, och vem vill inte veta det?

Digitaliseringen händer nu och förenklar mycket i vår tillvaro. Att komma i kontakt är oftast bara några knapptryckningar bort. Samtidigt ökar känslan av stress och otillräcklighet hos människor. Finns det en koppling mellan hur vi mår och tiden vi tillbringar med sociala medier, game:ing och att vara ständigt uppkopplade?

Det syns inte sätter fingret på samtidens bekymmer, trivialiteter och allvar: Är jag lika lycklig inuti som jag visar utåt? Hur tar jag den perfekta selfien? Hur får jag kontakt med min tonåring?

Detta är en föreställning som riktar sig mot både vuxna och till unga. En 90 minuters musikalupplevelse för att få kontakt med din inre tonåring är ju ett erbjudande som är svårt att motstå.

 

Scalateatern

Onsdag 27 mars – Torsdag 28 mars kl 11.00 och 14.00 

Spelas fram till 26 april 

 

 

Bild i bannern: foto Basil Samuel Lade, creative commons.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *