julvecka

Veckotips STHLM: Hjälp det är jul!


Veckotips: Vecka 50

Hjälp om en vecka är det jul! Kom i stämning med dessa julpraliner till scenkonst och bli redo. Skippa hets och stress och ersätt med lite härligare element som skratt, dans och sång.

 

SKÄMTLOBBYN – Jul för politiskt deprimerade

Är du lite trött så här i decembermörkret? En sann julcyniker? Eller kanske politisk deprimerad? Då ska du bege dig till Morfa Ginko vid Mariatorget och ge dig hän till Skämtlobbyn. Där kan du få en härlig AW för PK. Stand-up mixas med musik och vassa spaningar på samtiden och blandas till en års-sammanfattande julshow. Det är Nille Fulproduktion som står bakom produktionen och de är kända för sin samhällssatir och feministiska humor. På scen ser vi Alicia Högfors Lindståhl & Edda Edlund.

Skratta bort julångesten! Det är dessutom fri entré.

Morfa Ginko

12 december kl 21.00 

 

Jul på Folkoperan

I gästspelet Jul på Folkoperan, leder skådespelaren Julia Dufvenius oss till juleufori. Produktionen spelar både vid lunch och middagstid och du kan nå julkrispet med eller utan en jultallrik. Det hela utspelar sig i Folkoperans foajé och där får vi ta del av trumpetklang, arabiska tongångar och naturligtvis klassiska julsånger. Givetvis ryms kärlek och död ur operajular också. Hur härligt med “död ur operajular”!

På scen ser vi också musikern Maria Rostotsky och sångarna: Heddie Färdig, Janna Vettergren, Ulrika Skarby, Jesper Säll, Martin Åsander, Shadi Ali och Anders Butta Börjesson.

Folkoperan

12 december kl 19.00 

(Spelas även 18 och 19 december) 

 

Mayday! It’s Christmas

Swing har ju blivit super-poppis på sistone, så kul tycker jag som älskar fart och jazz. Förstå då min förtjusning när jag snubblade över denna swingmusikal med jultema. Hurra!

Två sällskap beger sig ut på en kryssning för att fira jul, men med en ovanlig kapten och säregna medpassagerare blir varken resan eller firandet som de tänkt sig. Traditionerna vänds upp och ned och både rivalitet och heta konflikter uppstår. Dramat varvas med humor och kärlek.

Dessutom får vi lyssna till musik från jazzgiganter som Ella Fitzgerald, Count Basie, Duke Ellington och Billie Holliday. I dansnummerna får vi se både lindy hop, autentisk jazz, stepp och charleston.

Julen har aldrig varit svängigare, och i sjönöd och lust kan vad som helst hända.

 

Playhouse teater

14, 15 och 16 december kl 19.30

 

 

Fredrik Benke Rydman – Nötknäpparen

Kändis-Benke från Bounce har koreograferat julklassikern Nötknäpparen, ingen nyhet för Benke-älskare då den spelats ett bra tag även tidigare år. Men för julighets skull känner jag att detta inte bör missas. När jag hör Nötknäpparen ser jag framför mig en träfigur som åker på en barkbåt i kloakerna, ett barndomsminne som etsat sig fast. Sant eller falskt – ingen aning. När Fredrik Benke Rydman skulle sätta upp Nötknäpparen var det inte storyn som lockade.

– Det som lockar mig är den fantastiska musiken. Storyn är usel, så för att den ska bli något måste den utvecklas. Det går inte att blunda för situationen i Europa idag, därför har jag valt att låta Nötknäpparen handla om barn som saknar sina föräldrar, men på ett fantasifullt, skrämmande, kul och galet sätt. En modern saga!, säger Fredrik Benke Rydman.

I denna version är huvudpersonen Clara lämnad ensam att bo på en soptipp medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett främmande rikt land. Detta gestaltas med breaking, hiphop, balett och en spektakulär scenshow. Det blir också nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim som blandas upp med Tjajkovskijs musik.

Biljettrycket är högt, men föreställningen spelas ända in i mars.

Dansens hus

16 och 17 december kl 19.00 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *