Svea Rike

Veckotips Malmö: Skuld och oskuld


Veckotips Malmö: Vecka 36

Malmö veckan bjuder på lag och rätt, irakiskt gästspel, konst och mordberättelser.

 

Svea Rikes Lag 

Jag älskar att gå på barn och ungdomsteater för det betyder oftast välarbetat och riktigt bra. Svea Rikes Lag tror jag inte kommer bli ett undantag. Teater 23 sätter upp Jonas Nilssons nyskrivna pjäs som tar sig an frågor kring lag och rätt, skuld och oskuld samt ett och ett annat moralfilosofiskt dilemma. Det är teater för mellanstadiet och manuset har tagits fram tillsammans med barn i målgruppen genom workshops. Dramat kretsar kring en försvunnen klasskassa och anklagelserna ligger minst sagt i luften.

Teater 23 

Fredag 8 september kl 18.00

 

Hot Spot in Baghdad

Ett Irakiskt gästspel presenteras av Södra Community, en ny spännande teater i Malmö. Föreställningen handlar om en vardag som präglas av liv och död. Tre karaktärer möts varje morgon på en gata i Bagdad och hoppas på en lugn dag.

I en helt vardaglig situation, på något slumpmässigt ställe eller när som helst, kan en människas liv vara förbi. I Bagdad är tillfällena så många fler och en irakier har att välja mellan att dö och leva i flykt. Minnen som kulans eller bombens röst. Det kan inte viska, bara skriker. Vi gestaltar den irakiska situationen som tecken för människans lidande, död och distraktion. Det är ett skådespel mot de de extrema idéer som uppmanar till att utsläcka människors liv.

Angelägenhet kring denna föreställning går inte att ta miste på. Det liksom suger till i kroppen när jag läser om den. Föreställningen spelas på engelska och arabiska, men för den som känner att det är överkurs projiceras en svensk översättning. Ta denna unika chans att se detta gästspel.

Barnens scen 

Fredag 8 september kl 19.00 

 

Hanna Stenman – Let me try to explain

Galleri Slätten, Malmös enda kvinnogalleri öppnar säsongen med utställningen Let Me Try To Explain av Hanna Stenman. Hanna Stenman är illustratör och konstnär och utställningen kretsar kring tre filmer som är ritade, animerande och kollage.

Jag ville repetera mina teckningar, ge dom ett tempo och en sekvens. Jag ville rita saker som vi kan känna igen, men kanske inte veta var i från, du kanske tror att det är från något du sett, men det kanske är från något du känt.

Låter superspännande och lustfyllt. Malmö har ju den där vibrerande bra miljön för illustratörer och detta känns som något nytt och hett. Att en sen kan ta en extra titt på galleri Slätten skadar ju inte, vilken spännande arena.

Galleri Slätten

Lördag 10 september kl 13.00

 

Skräckens väg – de skånska morden

Vem vill inte åka på en fem timmars lång mordberättelse? Signa upp mig. Själv vältrar jag mig i deckare och jag sörjer att inte Morden i Midsomer går varje dag. Nu kan en alltså åka på en busstur till Hurva, Veberöd och Esarp och höras om ruggiga mord. Turen tar avstamp ur TV-serien om de skånska morden men det kommer också en hel del andra anekdoter ur den skånska historien på vägen. Dessutom blir det lunch på Hurva Gästis.

Uppsamling Domkyrkan, Lund 

Lördag 10 september kl 12.00 (föreställningen är fullbokad, fler datum finns i höst)

 

Foto i bannern: Julia Lindemalm, skådespelare Björn Löfgren, från föreställningen Svea Rikes Lag.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *