anne_web_banner

Veckotips Malmö: Sista säsongen


Publicerades 2019-01-16

Veckotips Malmö: Vecka 3

Skånes eventuellt sista säsong av fullt (nåja) finansierad scenkonst av frigrupper tar sin början. Svängig konsert, 3D-skanning och oknytt.

 

CURE-A-PHOBIA  

– svängig konsert i segersalar 

Helt ärligt så var det länge sedan jag huserade Victoriateatern. Vilket är väldigt synd. För om en uppskattar feta bokningar och music-elegance-session-format så finns det en plats som är betydligt er intim än de flesta venues i Malmö så borde Victorias ultracentrala destination stå högt på besökslistan.  

På fredag river CURE-A-PHOBIA av 2019 med jazzpop som doftar island och performancearrangemang. Riktigt cool kvartett som jag kommer hålla alla ögonen och öronen på! Häng på låset bara för enligt Kulturcentralen är det fullbokat. 

Kolla in Cure-a-phobia live 

 

Victoriateatern

Fredag 18 januari, 19.30

 

Anne Elisabeth Eckersberg: Broom as ice-skater  

– shut up and inspire me 

… investigated through the medium of animation and 3D-scanning, and by examining elements such as souvenirs, toys, landscape-gardens, architectural floorplans, impulse responses, Foley sound, apostrophes, folly ruins, elliptical poetry, baroque machines, trompe l’oeils, theater scenography, film sets, and special effects. ‘Broom as ice-skater’ consists of several animated scenes, that will be installed in the Black Room at IAC.

Jag förstår inte hälften utav vad texten ovan faktiskt kommer innebära, men 3-d scanning, animerade installationer (med dess dubbla innebörd) och barocka maskiner have me intrigued och i vanlig ordning kommer verk på Inter Arts Centre att bjuda på något utöver det vanliga och unikt för scenkonstsverige. För er som inte hittar så ligger IAC bredvid Inkonst på Bergsgatan. Den hemliga trappuppgången innan restaurangen som brukade heta Plocke pinn. Läs på i länken för att hitta! 

Fet kickstart på året. 

 

Inter Arts Center

Fredag 18 januari, 16.00-20.00

Lördag 19 januari, 12.00-16.00

Söndag 20 januari, 12.00-16.00

 

Oknyttsförvaltningen informerar  

– vem tog strumporna (och utvecklingsstödet) 

Banditsagor, en av Malmös hårdast arbetande frigrupper har bytt föreställning med Skuggteatern i Umeå. Torsdag 17 januari är det skånepremiär för Oknyttsförvaltningen på Rosengårdsbiblioteket 10:00. Det vankas teater med målgruppsmodell yngre och jag kan säga från egna preferenser att, i denna fålla brukar den bästa scenkonsten ligga idag.

 

Rosengårdsbiblioteket

Torsdag 17 januari, 10.00

Fri entré!

 

 

PS

Region skånes kulturnämnd har blivit ombedd att göra massiva besparingar på kulturen i Skåne. Förslaget som skall beslutas om i februari är att strypa regionens utvecklingsbidrag. Så vill du kära läsare, ta del av lite skön konstslaktande lektyr så föreslår jag att du läser dokumenten som hänger med den här länken. Tyvärr ser det ut som, om inget drastiskt sker, som att den fria konsten i Skåne riskerar att dö med ett enda slarvigt hugg.  

 

Omslagsbild: Från Anne Elisabeth Eckersberg: Broom as ice-skater. Montage Scenkonstguiden.


Om Oscar Steen

Oscar Steen, scenkonstnär och gästskribent för Scenkonstguiden. Jobbar som sufflör på Helsingborgs stadsteater. Han bosatte sig i Malmö 2007 har sedan dess hållit ett finger på stadens kulturpolitik, scenkonsten och dess relation till sin publik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *