009_190203_GianlucaLaBruna_Aulis-Troja-Argos_OneFinalElektra_Y9A4104

Veckotips Malmö: Rocka, snyfta, be!


Publicerades 2019-05-09

Veckotips Malmö: Vecka 19

I Malmö blir det dramatiskt värre i veckan, då vi får ta del av  en opera om Luther och ett blodigt bondeupprop,  snyfta oss igenom tragediernas tragedi och kliva in i en totalperformance om rockklubben.

 

Schlagt sie tot!

En Opera om Martin Luther, jo man tackar. På Malmö Opera kan en i helgen ta del av urpremiären av Schlagt sie tot!, som översatt från tyska betyder Dräp dem.

Schlagt sie tot! är en opera om reformationens kontroversiella frontman Martin Luther. Han hade ambitionen att förändra kyrkan i grunden och hans tankar hade till en början stor framgång. Men när ett blodigt bondeuppror bryter ut fäller Luther de ord som sedan kom att förfölja honom: Schlagt sie tot! – Dräp dem

Det blir helt klart dramatiskt och spännande, särskilt då det finns så många förutfattade meningar om honom. I Sverige förknippas ju ofta Luther med någon som sitter på axeln och tynger oss med skuld och krav medan i Tyskland ses Luther som en generös, sensuell och levnadsglad typ som gärna drack öl och vin och musicerade. Vilken Luther som blir tongivande i Operan återstår att se.

Tongivande blir han helt klart även i musiken då tonsättaren Bo Holten har baserat operan på Luthers egen musik. Martin Luther skrev nämligen ett 40-tal koraler, många av dem välkända psalmer som vi sjunger än idag.

 

Malmö Opera

Lördag 11 maj , 18.00

 

Aulis-Troja-Argos (One Final Elektra)

Urkraften till drama hittar en ju i den grekiska tragedin, så ta på er säkerhetsbältet och se skådespelarstudenters slutproduktion där de mixar de grekiska klassikerna.

Aulis/Troja/Argos (One Final Elektra) är ett undersökande av ur-tragedins motivvärld: dottern som offras, kvinnor som görs till slavar när kriget är slut och våldet som följer med in i familjens kretsar.

Verket utgår från flera pjäser så som Ifigenia i Aulis, Trojanskorna, Gravoffret, Elektra och Orestes. Dessa har sedan bearbetats och moderniserats.  Vi kommer få följa den våldsamma berättelsen om kungafamiljen i Argos där föräldrar offrar sina barn och barn dödar sina föräldrar. Det blir en maffig tragedi, så ta med näsdukar.

 

Bryggeriteatern

Fredag 10 maj – Lördag 11 maj, 19.00

 

 

ANIMAL

På Lilith performance studio kan en få kliva in i en rockklubbsmodell i skala 1:1. Det är Elin Lundgren och Petter Pettersson som i samarbete med Cecilia Nordlund står bakom verket och de vill utforska rockklubben med sina outtalade regler, sitt dramatiska överdåd och extatiska tillstånd.

Med kraftfälten som genereras på en rockklubb vill de synliggöra och samtidigt lösa upp gränsen mellan fiktion och verklighet, aktör och betraktare. I ANIMAL undersöker Lundgren Pettersson vårt behov av följsam grupptillhörighet och rebellisk individualism.

I denna totalperformance medverkar ett tjugotal aktörer och musikern Cecilia Nordlund går in en fiktiv rockbandspersona tillsammans med andra musiker. Det blir levande bilder med en absurd rå humor och ett avklätt dokumentärt berättande.

 

Lilith Performance Studio

Torsdag 9 maj – Lördag 11 maj, 19.45

 

Bild i bannern: Pressbild Aulis-Troja-Argos (One Final Elektra). Foto: Gianluca La Bruna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *