minpappa_banner

Veckotips Malmö: Punk


Publicerades 2019-01-23

Veckotips Malmö: Vecka 4

Julia Hagström guidar oss till ett Malmö som ger oss biografisk teater, dansande studiobesök, förändrande litteratur och hemlig punk.

 

 

Jag, mig själv och min persiska pappa

Man kan bli tre saker när man är iranier: tandläkare, ingenjör, skådespelare

Det är nypremiär för den hyllade och starka monologen Jag, mig själv och min persiska pappa på Intiman på Malmös Stadsteater!

Skådespelaren Johannes Wanselow är halviranier, han har en svensk mamma och en persisk pappa. I monologen Jag, mig själv och min persiska pappa ställer han frågan ”Hur kunde du lämna mig?” till pappan som lämnade honom, mamman och Sverige för att flytta tillbaka till hemlandet när Johannes var liten. Föreställningen är en fusion mellan stand-up, show och bekännelse. Vi reser mellan Sala, Malmö och Teheran. En berättelse om det halvpersiska arvet, jakten på den egna identiteten och förhållandet till en frånvarande pappa. Genom både komiska generaliseringar och ett uppriktigt sökande efter tillhörighet, beskrivs den som en lika allvarsam och stark som rolig och förlösande föreställning.

Manus och regi av den danska författaren och dramatikern Hassan Preisler, byggd på Johannes Wanselows biografiska berättelse.

 

Malmö Stadsteater, Intiman

Fredag 25 januari, 19.00

Lördag 26 januari, 18.00

Spelas därefter tom 2 februari

 

 

Studiobesök – Snapshots of a crowd

Passa på att ta del av Skånes Dansteaters nya koncept – ett studiobesök!

Här får man ta del av det konstnärliga arbetet av och bakom en dansföreställning i dess linda – i det här fallet endast tre dagar in i processen.

Under våren kommer åtta av Skånes Dansteaters dansare tillsammans med koreografen Lidia Wos skapa det nya verket Snapshots of a crowd som har Malmöpremiär i maj 2019. Verket är en av de tre delarna i dansföreställningen Trip, som spelas på turné i Sydkorea.

Den lovprisade Wos koreografiska metod tar sin utgångspunkt i levande och naturliga rörelser, som genom oväntade vändningar kan få publiken att säga både ”oh” och ”ah”. Här erbjuds nya kroppsliga och spatiala perspektiv och inte sällan en absurd twist på den vardagliga tillvaron.

Fri entré och begränsat antal platser.

Föranmälan via dialog@skanesdansteater.se

 

Skånes Dansteater

Onsdag 23 januari, 19.00

 

 

BLÄCK är det skarpaste krutet: Athena Farrokhzad

Inkonst nya litteratursatsning tar plats på scen. Författare in till ett samtal om författarskap, drömmar, utopier och litteraturens förändrande kraft.

Genom historien har författare, konstnärer och andra kulturutövare bidragit till samhällsförändring och inte sällan gått i förväg för skapandet av nya idéer om hur samhället kan utvecklas. Denna kraft är viktig att ta tillvara. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar. Det är viktigt i en demokrati att det finns plats att ta sig an stora frågor och föra ett djupare samtal om dessa. Det är viktigt med läs- och litteraturfrämjande scener för demokrati och folkbildning. Därför kommer vi även att samtala om litteraturens kraft och vilken/vilka böcker som har haft en upplysande och/eller förändrande kraft för författaren.

Den här kvällen står poeten, dramatikern, översättaren och kritikern Athena Farrokhzad i centrum. Efter debuten Vitsvit 2013 följde det omåttligt hyllade och debatterade sommarpratet i P1 2014.

Ta del av samtalet mellan Farrokhzad och samtalsledaren för kvällen Lotta Vilde Wahl (Hallongrottans bokhandel och kulturscen i Stockholm). Här ges även möjlighet till samtal i och mellan publiken och författaren.

Inför varje författarsamtal framför en opublicerad förpoet poesi eller en kortare text. Under söndagskvällen står Miguel Sanchez Guzman & Merima Dizdarević (Bokkonst) på scen.

Gratis inträde!

 

Inkonst

Söndag 27 januari, 18.00

 

 

VERNISSAGE – ANARKISTISKA KVINNOR

Kom och bli inspirerad, träffa nya och gamla bekantskaper och passa på att snacka anarkafeminism för fortsatt kamp mot stat, kapital och patriarkat!

Punkkollektivet Enskiftet bjuder in till vernissage! Utställningen presenterar kvinnor som varit aktiva i den anarkistiska och syndikalistiska rörelsen från 1800-talet fram till i dag.

Anarkaskrivgruppen har under 2015–2018 arbetat fram utställningen som har till syfte att inspirera och lyfta fram de kvinnor som historiskt varit osynliga.

Utställningen förbättras och uppdateras varje gång den visas då fler och fler ansluter sig till arbetet. Feminister från Europa, Asien och Amerika har ställts ut både i och utanför Sverige och den är aldrig den samma.

Dagen inleds med en presentation av utställningen av Anarkaskrivgruppen. Därefter bjuds det på ett musikquiz av Anarcha Feminists Lund på temat anarkafeminism. På plats kommer även finnas bokbord och fanzinedistro.

Baren kommer vara öppen och Majkällaren säljer fika och mat.

Medlemskap på en liten penning krävs.

 

Enskiftet (fråga en punkare för adress)

Lördag 26 januari, 14.00-18.00

 

Omslagsbild: Från Jag, mig själv och min persiska pappa. Foto: Emmalisa Pauly.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *