malmo20

Veckotips Malmö: Paj och xenofeminism


Veckotips Malmö: Vecka 20

I veckan är bokhandlarna det rätta stället att hänga. Det blir ett utforskade av sambanden mellan den nya och den gamla världen, xenofeminism och vi lär oss att bli svenska.

 

Poetry & Pie

Poesi och paj – vilken fantastisk kombination. Bokaffären Andy’s Corner har i mina ögon ett vinnande koncept för en härlig lördags eftermiddag.

What’s better than an afternoon in a bookshop reading your favorite poetry to other people who enjoy listening!!??

Händelsen är en slags utbyte för de som gillar framförallt poesi men också för de som gillar paj. En möts helt enkelt över en fika och läser poesi högt för varandra. Gillar du mest att lyssna går detta säkert också bra. Läs poesi du tycker om eller något du kanske har skapat själv. Detta låter helt enkelt som en oas för utbyte med nya människor. Så fint!

 

Andy’s Corner

19 maj kl 15.00

 

Superior Corruption: Xenofeminism

Hur ser en feminism ut som tar samtidens svindlade komplexitet och teknologiska acceleration på allvar?

Om detta skrivs det om i det Xenofeministiska Manifestet, publicerat 2015 av Laboria Cuboniks. Det verkar vara hur spännande som helst och om detta blir det alltså ett samtal på Anti – Östervärns antikvariat och bokhandel. Ett antikvariat som verkar ha många spännande aktiviteter.

SUPERIOR CORRUPTION öppnar alltså på Anti med ett samtal och sedan fortsätter det med en grupputställning på Delfi. På Delfi kommer utställningen finnas tillgänglig till och med den 27 maj och där kan en ta del av verk av  Angela Washko (US), Hanni Kamaly (NO) och Diann Bauer (UK).

Samtalet på Anti sker mellan konstnären Diann Bauer och professorn Cecilia Åsberg.

Dian Bauer är konstnär och teoretiker baserad i London. Hon är en del av den feministiska arbetsgruppen Laboria Cuboniks som 2015 publicerade manifestet “Xenofeminism: En politik för alienation.”

Cecilia Åsberg är professor i genus, natur, kultur vid Linköpings Universitet, tidigare verksam vid Utrecht universitet. Hon är ledare för de transdisciplinära forskningsprogrammen ‘The Posthumanities Hub’ och ‘GEXcel’. I sin forskning undersöker Cecilia hur uppdelningar mellan natur och kultur, mellan mänskligt och mer-än-mänskligt påverkar feministiska frågeställningar och hur dessa uppdelningar kan omförhandlas för feministiska syften.

Hör ni hur spännande!!

 

Östvärns Antikvariat – Anti

18 maj kl 19.00

 

Delfi

18 maj kl 20.00

19 och 20 maj kl 13:00-16:00

 

How To Become Swedish In 60 Minutes

Det svenska mänskliga tillståndet är tydligen något vi älskar att skratta åt. Själv har jag varit på Svenskar är också människor  för en himla massa år sedan, och en rolig anekdot därifrån var just att vi i den här salongen hade lockats dit för att få bevis på att svenskar är människor.

I denna humorföreställningen är det Niklas Engdahl som lär oss allt vi behöver veta om att vara svensk. Vi får lära oss att gå, prata och föra oss – är det en vett- och etikettkurs månntro? Nä, detta är humor.

Föreställningen är mycket mer än bara en stand up-rutin, det är en rolig blandning av skarp och visuell observation av det svenska mänskliga tillståndet, deras attityder, kamp och vardag.

Det verkar som att svenskar älskar att skratta åt sig själva och det är väl bra, det kan ju leda till ödmjukhet och självinsikt. Så anamma svenskheten och lär dig bland annat hur du bildar en kö på bara två personer.

 

Nöjesteatern

18/5 kl 19.00 

 

_gunnel_o_rickard_ “Croquis” – OBS INSTÄLLT

_gunnel_o_rickard_ är gruppen bakom Croquis, en anarkistisk expertgrupp som utgår från koreografi för att förstå världen. I verket kliver vi in ett rum som utforskar sambanden mellan den nya och gamla världen, det analoga möter det digitala.

En krokimodell står still, precis som de ska, och kol skissar ner dens anatomi. Rummet är fullt av fuktighetsmätare, värmekameror och vibrationssensorer som kan uppfatta den lilla lilla rörelsen, förvandla den till signaler – signaler som i sin tur kan trigga andra händelser.

Snart kanske kroppen inte bara är ett stillastående objekt, utan en dirigent i en digital orkester, där bilder, musik och rörelser beräknas ur kroppens svett och hjärtslag?

Jag är så nyfiken på denna upplevelse. Vad kommer jag få vara med om?

En plats där dans och rörelse kan transportera kroppen till andra dimensioner, ett dansgolv där ovetande är en helig praktik och dörrarna står öppna för helt oväntade förklaringar.

Inkonst

17 – 19 maj kl 19.00

 

Bild i bannern: CCO Creative Commons, collage: Matilda Johansson

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *