emp_blodocheld_press_8251

Veckotips Malmö: Magkrampsvrålande skräckroman


Veckotips Malmö: Vecka 11

Scenkonstguidens gästskribent Oscar Steen är en riktig scenkonst-kunnare, när det gäller Malmö. Nu ger han oss tips på veckans fyra bästa, som bjuder på skräckromaner, rock-konsert och en välbehövlig injektion.

Blod och Eld – springtime for political theatre

De flesta börjar inleda sina texter med ”det går bra för Liv Strömqvist etc. etc… osv osv und zu weiter”! Jag håller med! Men en skall inte heller glömma att den politiska teatern mår också sjukt bra utav att få en välbehövlig injektion utav spjutspetsslipat vass, stuprörsrak och magkrampsvrålande rolig text.

Den västerländska kvinnans ramverk står som fundament för Blod och Eld och för första gången känns stadsteaterns repertoar helt rätt i tiden. Efter en ganska gubbig höst, med undantag för Unga teatern, så verkar scenkonstens vår intagit Malmöinstitutionen på allvar! Islaget dubbla växlar, kaxighet och framåtanda.

Det var den ordbajsande biten. För alla oss som går igång på det mer straight up awesome i teatern så säger jag såhär; Pressbilderna som cirkulerar med en vrålande kör av Snövits onda styvmödrar, i full Disneymundering, är i sig nog för att boka in en biljett på Intiman.

Intiman, Malmö Stadsteater

Tisdag-torsdag, 15-17 mars. Spelas fram till 14 maj.

 

Kulturstaden Malmö – ett panelsamtal om “cultural planning”

Var ryms scenkonsten i framtidens Malmö? Industristaden är ett minne blott, men bara för att arbetarklassen omskolas till serviceinriktade, självförverklingsentrepenörer, betyder det inte nödvändigtvis att staden själv har anpassat sig för det nya klimatet. Scenkonsten i Sveriges tredje stad borde, med det massiva underlaget utav konstnärer och billiga bostäder, vara en vibrerande entitet med en egen rymdstationsförsedd omloppsbana. Men Malmö är en produkt utav sin historia, där en liten och varierad stadskärna omsluts utav massiva bostadsområden där massiva bostadsatsningar i dåtiden innebär stadsdelar med väldigt lite verksamhet i nutiden. Hur skall denna stadsbild förändras? Går det att göra med traditionella medel? Behövs verkligen scener, blackboxar och verkstäder för att ta vara på den konstnärliga sprängkraft som finns i den här staden?

De här frågorna kommer diskuteras av en panel bestående av Freja Hallberg, konstnärlig ledare på potatopotato, Maria Hellström Regimer, konstnär och professor i designteori vid Malmö högskola samt Per Svensson, kulturjournalist. Samtalet kommer vara gratis.

Inkonst

Onsdag, 16 mars.

 

Golem – form och innehåll i egensinnig harmoni

Kittlas du utav tanken på animerad scenkonst? På maskinell gestaltning? På verklighetens bortsprängda begränsningar? Jag säger i sådana fall grattis till dig om du befinner dig i Malmö den här veckan!

Sveriges enda dockteater för vuxna biter tag i Gustav Meyrinks skräckroman Golem från 1915 och binder samman sin egensinniga scenkonstform med historiens tematik om fria val, identitet och verklighet.

Du kommer inte hitta något liknande i scenkonstsverige så skynda dig till Underverket på Hasselgatan 8 och hoppas på att få tag på de hett eftertraktade biljetterna!

 

Malmö Dockteater

Onsdag, torsdag och söndag. 16, 17 och 20 mars. Spelas sen fram till 20 april.

 

Smash-up a documentary rock performance – fetare än det mesta

Bastionens väggar vibrerar, gitarrsträngar skriker och elektriciteten liksom sipprar in igenom tårna och ut från ögonen. Teater Foratts möte mellan Shiam Shurafa och Remy Essam exploderar i intensitet, obekväm identitetshumor och utsökt brutala bilder. Är ditt gift teater? Gå. Är det rockkonsert? Vad väntar du på?! Är du en sucker för dokumentärt berättande? Lyckost!! Gränsen mellan de tre suddas ut på det där sjukt lyckade sättet där alla delar samverkar för att lyfta varandra. Efter ett tag sammanflätas autenciteten, musiken och förkroppsligandet till ett överfett scenkonstverk om den egna integritetens eviga kamp med den yttre världens obönhörliga angrepp.

 

Teater Foratt

Lördag, 19 mars. Spelas fram till 15 april.

 


Om Oscar Steen

Oscar Steen, scenkonstnär och gästskribent för Scenkonstguiden. Jobbar som sufflör på Helsingborgs stadsteater. Han bosatte sig i Malmö 2007 har sedan dess hållit ett finger på stadens kulturpolitik, scenkonsten och dess relation till sin publik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *