omslagsbildjulie

Veckotips Malmö: Klassiskt och nytt


Veckotips Malmö: Vecka 3

Oavsett om du är en människa som älskar kostymdramer av den gamla skolan eller om du är en som alltid vill se den nyaste nya, så har veckan i Malmö nåt för dig. Här får du Sveriges mest kända pjäs, überfräsch dans och en pytteläskig barnföreställning.

Fröken Julie

Precis innan jul hade Strindbergs kanske mest kända pjäs, Fröken Julie, premiär på Malmö Stadsteater och nu efter årsskiftet har du chans att se den igen. Detta verkar inte vara en av de där dekonstruerande versionerna, där pjäsen knappt är lik sig själv. Utan här verkar det vara pjäsen, som pjäsen är. Scenrummet är fantastiskt vackert, fullt med blommor. Vi ser Karin Lithman som Julie och Fredrik Gunnarson som Jean, två riktiga veteraner i Malmö Stadsteater-sammanhang. Kristin spelas av Angelica Radvolt som är ny för i år på Malmö Stadsteater. Den spelas förvisso ända fram i april, men så många föreställningar är det ändå inte. Så varför inte passa på nu i veckan!

Malmö Stadsteater, Hipp

Onsdag, 17 januari, 19.00

Spelas fram till 3 april

 

Lettice and Lovage

Älskar du allt som är engelskt så tror jag att Lettice and Lovage är pjäsen för dig. Du får träffa två stycken excentriska kvinnor i medelåldern, i snofsiga kläder, pratandes brittiska. De går ner i källaren för att dricka vodka och battla med en yxa. 1990 blev pjäsen utsedd till årets bästa pjäs på Broadway och detta bör vara årets skrattfest. Det är Playmate Theatre som står bakom det hela och deras grej är att spela teater på engelska. Grymt ju!

 

Bastionen

Torsdag-lördag, 18-20 januari – 19.00

 

Plattform 19 januari

Årets första plattform med Dansstationen och såklart en ska gå på det om en vill vara med när och där det händer. Under en “Plattform-kväll” så får du uppleva ett gäng verk av både lokala och internationella koreografer och liksom får kik på vad som är på gång just nu. Just denna kväll så är det Marua Morales och Michio, Room X och Lidia Wos som står för dansen. Room X kommer en kunna se i sin helhet längre fram i vår på Dansstationen. Jag älskar ju sånt här, att få små aptitretare en god fredagskväll. Är ni som jag, ta en promenad till Palladium i helgen!

Palladium

Fredag, 19 januari, 19.30

 

Bläck eller blod

“Sverige 1789. Gustav III skräms av den franska revolutionen. Han drar in tryckfriheten och gör sig enväldig vilket får den rasande adeln att kräva republik.”

Detta är anslaget för den nya musikalen av Erik Norberg och Alexander Öberg som förra året gjorde Pelle Erövraren. Nu är de tillbaka med denna förmodat dramatiska musikal med Anders Ekborg och Lina Englund i spetsen. Det kryllar ju inte direkt av nyskriven musikal på stora scener i det här landet, så jag gjorde ett litet glädjeskutt när jag hörde att Riksteatern satsade på detta tillsammans med Örebro Länsteater. Personligen är upplysningstiden en favoritepok, så detta är ju match made för mig. Så glad att den nu gör en liten sväng runt i Sverige och ett av stoppen är Lund. Det ser ut att vara slutsålt, men hoppet är ju det sista som överger. Varför inte ta en brassestol och en kanna kaffe och köa utanför?

Lunds Stadsteater

Lördag, 20 januari, 19.00

 

Räven i den kolsvarta natten

Har du ett barn i din närhet som är typ 2,5-5 år, så vill jag tipsa dig om Räven i den kolsvarta natten som gästspelar i Lund i helgen. Det är natt och så mörkt ute, men kaninen är så snäll och släpper in främling efter främling som vill komma in. Alla är så rädda för räven, men gissa vem som sen knackar på? Den här föreställningen beskrivs som “en varm och pyttelite otäck saga om att få komma in i värmen”. Jag har sett trailern och det blir allt ifrån objektsteater till skuggspel. Den ser helt magiskt ut!

Lunds Stadsteater

Söndag, 21 januari, 14.00

 

Omslagsbild från Fröken Julie. Fotograf: Emmalisa Pauly

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *