dansbild_banner

Veckotips Malmö: I huvudet på en krokimodell


Publicerad 2018-09-19

Veckotips Malmö: Vecka 38

Vi bullar upp med godsaker inför veckoslutet. En chokladask fylld med berättelser, en krokimodell i ständig rörelse och en klassisk kärlekshistoria.

 

Quality Street… A Night at the Theatre

A chocolate box of storytelling magic“. Så beskrivs Quality Street… A Night at the Theatre av Playmate Theatre Malmö. Här får vi brittisk och amerikansk berättarkonst, omskriven för scenen. Fyra skådespelare ger oss berättelser av bland andra Harold Pinter, Roald Dahl, Willy Russel, Ted Hughes, och Christopher Durang.

Some of the best English playwriting & stories of the twentieth century on stage.
Theatre moments of drama and delight. 

Och ja, troligen kommer det även bjudas på godis!

Spelas på engelska.

 

Bastionen, Norra Vallgatan 28

Fredag 21 september & lördag 22 september, 19.00

Ges även 27-29 september

 

 

_gunnel_o_rickard_ “Croquis”

Den anarkistiska expertgruppen _gunnel_o_richard utgår från koreografi för att förstå världen. Gruppen har tidigare skapat föreställning, filmer och utställningar, men nu kan du vara med när de tar steget in i finrummet!

Croquis presenteras som en plats där dans och rörelse kan transportera kroppen till andra dimensioner, ett dansgolv där ovetande är en helig praktik och dörrarna står öppna för helt oväntade förklaringar.

Trailern visar en naken person, endast iklädd motorcykelhjälm, sitta, vandra, bada och dansa på olika platser i naturskön miljö. I informationstexten kan vi läsa om en krokimodell som under en krokisession funderar på hur det skulle gå att uppfatta alla de små, små darrningarna och förflyttningarna som en till synes stillastående kropp gör.

Krokimodellen tänker på alla slags mätare och maskiner som kan uppfatta den lilla lilla rörelsen, förvandla den till signaler – signaler som i sin tur kan trigga andra händelser. Snart kanske kroppen inte bara är ett stillastående objekt, utan en dirigent i en digital orkester, där bilder, musik och rörelser beräknas ur kroppens svett och hjärtslag?

Vad vi kommer få ta del av på Inkonst kommer bli spännande att se.

 

Inkonst

Torsdag 20 september & fredag 21 september, 19.00

 

West Side Story

Leonard Bernsteins och Stephen Sondheims West Side Story har kallats “musikalernas musikal” och “den moderna musikalens genombrott”, detta dels på grund av att det var en av de första som hade fokus på dansen som ett berättande element. Storyn bygger på Romeo och Julia, men utspelar sig inte i Verona utan istället i New York i slutet av 50-talet.

Uppsättningen på Malmö Opera hade premiär i slutet av augusti och har fått lovord som “att säga att det svänger om West Side Story vore en underdrift” (Sydsvenskan) och nyöversättningen är gjord av ingen mindre än Jason Diakité a.k.a Timbuktu – kul!

De rivaliserande gängen Jets och Sharks slåss om makten på gatorna. Tony och Maria och förälskar sig i varandra. Men Tony tillhör Jets, Maria är syster till ledaren för Sharks… Parets kamp att få älska varandra i en värld full av fördomar, hat och våld är lika hjärtslitande som aktuell. Det blir en fartfylld uppsättning med dans, parkour och hisnande stunts.

 

Malmö Opera

Fredag 21 september, 19.00

Lördag 22 september, 18.00

Söndag 23 september, 16.00

Spelas därefter tom 16 december

 

 

Omslagsbild: Från West Side Story. Katja Tauberman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *