malmo18

Veckotips Malmö: Havets njutning


Veckotips Malmö: Vecka 18

Malmö låter havsbrisen brisera över hela staden. Det vankas premiär av en ny opera där njutning står högt på dagordningen, det blir ett scenkonstkalas à la havets frukter, en tre i en-dansöverraskning och en studie av Dylanmän. Matilda Johansson har tipsen för en njutningsfull scenkonstvecka.

 

Frutti di Mare

Scenkonstkollektivet Fördärvet bjuder in till en endags-performancefestival med temat havets frukter.

En plateau de fruits de mer är en fransk term för en skaldjursrätt som serveras på en bädd av is. Ostron, hummer, champagne. Denna rätt serveras även med citrusfrukter och diverse såser samt andra festliga drycker och tillbehör.

Detta är så lekfullt och befriande, vi får bland annat ta del av Venus födelse, tångdans, ljudverket The sea och hummer-nummer.  Dessutom kommer spagettiflickan avslöja sin och månens förbjudna hemlighet.

Det blir helt enkelt en scenkonstfest utan dess like där verken blandas med fest och musik. Scenkonst är en fest, det kan vara roligt, konstigt och tankeväckande och sedan vill vi bara dansa. Hurra! OBS, glöm inte att signa upp er på deras lista innan ni greppar snorkeln och traskar dit.

 

Norra Grängesbergsgatan 26b

4 maj kl 20.00

 

3 D

Tre städer. Tre världspremiärer. Tre av Sveriges främsta danskompanier.

Hör ni hur bra denna by-line skulle passas av att läsa upp av en dramatisk röst, en sådan röst som vi hör i alla de amerikanska trailers vi är så vana vid. Det skulle ligga i linje med detta projekts pampighet – för det är häftigt att tre av Sveriges främsta danskompanier har gått samman och skapat tre nya dansverk.

Det är GöteborgsOperans Danskompani, Kungliga Baletten och Skånes Dansteater som har gått samman i en intensiv process där koreografer har “lånats ut” till de andra kompanierna. Verken vi nu kan få ta del av under 3D är Vermillion Ever After…  – koreograferat av Sarah Bellugi Klima från Skånes Dansteater med dansare från Kungliga Baletten, these parts we cannot hold – koreograferat av Lea Ved från Kungliga Baletten med dansare från GöteborgsOperans Danskompani och Rosy Retrospection koreograferat av Dorotea Saykaly från GöteborgsOperans Danskompani med dansare från Skånes Dansteater.

Helt enkelt en kinderägg för vuxna, ett tre i ett-upplägg fullt med njutning.

 

Skånes dansteater

4 maj kl 19.00

5 maj kl 18.00

 

Parken

Parken är löst baserad på Shakespeares En midsommarnattsdröm. Här blandas klassisk mytologi och engelsk folklore i en tragikomisk berättelse. Bakom operan står Hans Gefors, som är en av Sveriges mest framstående operatonsättare och Botho Strauss, Tysklands främsta moderna dramatiker.

Fruktbarhetsgudarna Oberon och Titania anländer till en park i en modern storstad för att åter lära de stressade nutidsmänniskorna att njuta av erotik, sensualitet och poesi.

Aha, kanske lösningen på all stress och hets stavas erotik? Eller kanske vi inte ska fokusera på lösningen just för en stund, utan att detta kan bli en prunkande och lustfylld upplevelse som verkligen sätter våra sinnen i rörelse. Sen kanske det resulterar i något som ger oss mindre stress… Vem vet?

 

Malmö Opera

5 maj kl 18.00

 

DYLANSÄLLSKAPET

Dylanmän är ju ett vedertaget begrepp och kanske något en helst bekantar sig med på avstånd. Nu kan du på behagligt avstånd få inblick i deras universum och se hur det kan gå till när de träffas och äter middag. På Intiman går nu föreställningen Dylansällskapet, en dramakomedi skriven av Dennis Magnusson. Jag tänker att denna föreställning kan fungera som terapi på flera olika sätt, utöver att vara ett trevligt teaterbesök. Det kan vara som KBT för att hantera dessa män på sin arbetsplats och det skulle också kunna vara en befrielse att äntligen få götta sig och skratta högt utan att såra någon. Så passa på – de sista tre föreställningarna av Dylansällskapet sker nämligen i veckan.

 

Malmö Stadsteater, Intiman 

3, 4, 5 maj kl 19.00

 

 

Bild i bannern: CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *