gulligt-banner

Veckotips Malmö: Groteskt gulligt


Publicerades 2019-02-06

Veckotips Malmö: Vecka 6

Sött som gränsar till det groteska, materialitet och abstraktion, poesi och samtal – detta får vi i Malmö denna vecka.

 

Cuteness Overload

– En duett där det sötaste blir för sött och gränsar till det groteska.

”Den är så söt så jag skulle kunna äta upp den!”, har man kanske brustit ut någon gång när man sett en gullig valp eller kattunge. Vad är det som får mig att reagera så? Det och mycket annat får man kanske lite klarhet kring i detta ultraspännande dansprojekt.

Cuteness Overload tar sig an gulliga rörelser, uttryck och begär, och använder dem för att fundera över makt och maktlöshet. Vem tittar, vem blir tittad på? Vem är gullig och vem reagerar? Det rör sig på den vassa eggen mellan intimitet och exploatering, omsorg och övergrepp. Resultatet blir groteskt, motbjudande och väldigt roligt.

Idén till kvällens föreställning stammar ur avhandlingen Cute Feelings: the embodied pleasures of cuteness av Ingeborg Hasselgren. Det är ett konstnärligt utvecklingsprojekt som i workshopform undersökt gulliga fenomen utifrån flera perspektiv.

Kreatörerna bakom verket är Nadja Hjorton (koreograf, dansare och regissör), Lisen Rosell (skådespelare, producent och kulturvetare) och Anna Efraimsson (lektor i koreografi vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm).

 

Inkonst

Torsdag 7 februari & fredag 8 februari, 19.00

 

 

Blue is the color of your eyes

– Om materialitet och abstraktion ur Moderna muséets samling

En personlig konfrontation med det förflutna kombineras ofta i hennes arbete med övergripande allmängiltiga ämnen.

Konstnären Louise Bourgeois var banbrytare inom den feministiska konsten och har under sitt verksamma liv experimenterat med olika material och tekniker. I denna samlingsutställning står hennes verk från 1940-talet fram till idag i centrum. Utställningen presenterar en mängd internationellt verksamma konstnärer som arbetar med och utmanar skulpturala och måleriska uttryck.

 

Moderna Museet i Malmö

Onsdag 6 februari – fredag 8 februari, 11.00-18.00

Lördag 9 februari & söndag 10 februari, 11.00-17.00

Visas tom 26 januari, 2020

 

 

Hanna Hallgren: Vinterresan

Dikt och samtal.

Möt poeten, forskaren och läraren Hanna Hallgrens som läser ur sin bok Vinterresan där ’hemmadottern’ är i fokus. En diktsamling och konstnärligt forskningsprojekt ur mötet mellan teatern och den litterära gestaltningen.

Texten tar sin utgångspunkt i en uppsättning av Elfriede Jelineks Winter­reise, men kopplar även samman andra källmaterial som till exempel Wilhelm Müllers diktcykel Winterreise och Franz Schuberts tonsättningar av densamma.

Kvällen bjuder även på ett samtal mellan dramaturgen Tom Silkeberg och författaren.

 

Anti

Fredag 8 februari, 19.00

 

Omslagsbild: Louise Bourgeois, Blå är färgen på dina ögon, 2008 © The Easton Foundation/VAGA at ARS, NY. Bilden visas här något beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *