malmo19

Veckotips Malmö: Galej och rannsakning


Veckotips Malmö: Vecka 19

Veckan bjuder på ett välkomnande galej och rannsakning på både micro- och macronivå. Ska vi få svar på hur Sverige mår? Ska vi dansa hela natten? Ska vi äntligen få veta hur en blir ett med sin drömbild av sig själv? Jag hoppas på allt.

 

The Mental States of Sweden

Mattias Andersson är vad jag skulle säga ett “household name” i teaterkretsar, vi känner dels till honom som konstnärlig ledare på Backa Teater i Göteborg, men också som dramatikern som satt The Mental States of… på kartan. “The Mental States of” har gjorts i flera olika tappningar och versioner, så som The Mental States of Gothenburg, The Mental States of Sweden och The Mental States of Sweden in dance.

Nu är det dags för en Malmöupsättning av The Mental State of Sweden och det är avgångsstudenterna på Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonsts examensföreställning.

Föreställningen är vad jag skulle kalla dokumentärteater, där intervjuer ligger till grund för texten. Frågorna som är på tapeten går brett över livet och konsten.

Vad och vem är Sverige? Varför finns teater? Går det att sätta fingret på the Mental States of Sweden?

För mig är detta klockrent, det är alltid en höjdpunkt att se på examensföreställningar, för där finns en sådan nerv och ett enormt engagemang. Att det sedan är denna pjäs gör ju allt ännu mer spännande.

 

Bryggeriteatern

12 maj kl 19.00 (Fullbokad) 

(Spelas fram til den 26 maj)

Välkommen till Malmö

Karavan bjuder in till en hyllning av Malmö!

Välkommen till en hyllning av vår stad, vårt område, vårt hem.

Karavan är en spännande plattform för nycirkus och musik, de skapar föreställningar, workshops och massa mer. De beskriver sig själva som ett riktigt smultronställe och jag är beredd att hålla med. Välkommen till Malmö är en kväll där det blir dans till det underbara bandet Faela, halsbrytande akter och det hela leds av ingen mindre än Sissela Benn, som vi också känner till som karaktären Filippa från bland annat Melodifestivalen.

Om du vill se nycirkus, lyssna på musik som gör att du inte kan stå still eller bara vill vara med om ett riktigt galej – bege dig till Karavans industrilokal i Sofielund.

 

Karavan

11 och 12 maj kl 20.00

 

Det Nya Riket

Malmö Dockteater är alltid en teater att ha koll på för de förnyar sig ständigt och undersöker nya uttrycksformer och nya material. Det Nya Riket är inget undantag. Här ger tre skådespelare röst och rörelse till 15 dockor. Föreställningen bygger på dramatikern och skådespelaren Tove Olsson ljudupptagningar av sitt liv. Hon har spelat in öppet och i smyg under allt från privata samtal och intervjuer till medborgarmöten, terapisessioner och boxningsträningar.

 Av de inspelningarna har det nu blivit en pjäs som samlar ett brokigt persongalleri från geografiskt, socialt och ekonomiskt skilda delar av Sverige.

Det blir en personlig berättelse som skiftar mellan ett micro- och macroperspektiv, där gränsen mellan privatliv och den yttre världen tunnas ut.

 

Malmö dockteater 

11 och 13 maj kl 20.00

(Spelas fram till 2 juni) 

 

 Jag, mig själv och min persiska pappa

Skådespelaren Johannes Wanselow bjuder på en personlig resa som tar oss med genom sökandet efter sin pappa.

Det desperata sökandet efter pappan ligger till grund för monologen. Johannes ger sig ut på en halsbrytande resa i tid och rum, för att få svar på den enda frågan: ”Hur kunde du lämna mig?”

Det blir också ett självrannsakande, där sökandet landar i  att hitta sig själv och hur en ska bli den en drömmer om att vara. Monologens form växlar mellan stand-up, show och bekännelse. En perfekt form där vi får lite av allt tänker jag. Det är ärligt härligt att gräva lite i de personliga lagerna och kan en få skratta undertiden… desto bättre.

 

Studion

9 maj kl 19.00

(Spelas fram till 2 juni)

 

Bild i bannern: CC0 Creative Commons, collage: Matilda Johansson


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Veckotips Malmö: Galej och rannsakning

  • Ronja

    Synd att ni missar att Lundakarnevalen händer i helgen – även om det inte är Malmö City, är det 10 min med tåg från Malmö C.
    Silvana Imam, The Hives, Sabina Ddumba, Svenska Björnstammen, Beatrice Eli, Kamferdropz…. Och allt annat galet som studenterna hittar på, i spexväg. De sätter för tusan upp en 45-minutersopera i ett tält?!