farliga_banner

Veckotips Malmö: Fransk dekadens


Publicerades 2019-01-30

Veckotips Malmö: Vecka 5

En vecka av personliga förälskelser till såpa, fransk dekadens och scenkonstförhärligande festiviteter. 

 

Knutpunkten 

– Lokalt förankrad nysåpa i Tjechovskrud. 

I helgen var det premiär för det nyskrivna relationsdramat Knutpunkten på Helsingborgs stadsteater och markerar ytterligare ett lyckat sammarbete mellan institution och frigrupp i Skåne. Denna gång är det Jörgen Dahlqvist och Linda Ritzén från teatr Weimar som tagit Malmögruppens formel in på Lillan i HIFs hemstad. Det här är en sjukt rolig föreställning som varvar kittel och knutar i magen och suggestivt fjanteri i högt tempo med mycket hjärta.  

Tips från coachen är att kombinera besöket med att tura några rundor över sundet också.

 

PS.

Skribenten måste påpeka att han arbetar som sufflör under denna föreställning men förehåller sig så klädsamt opartisk som han kan i detta tips. Men om det är så att du kära läsare väljer att besöka detta såpiga väntrumsspel med ryska förtecken, så är vederbörande, alltså skribenten, övertyga om att du kommer gilla det. Och väldigt sugen på att tura.  

 

Helsingborgs stadsteater

Torsdag 31 januari, 19.00

Lördag 2 februari, 18.00

Spelas därefter tom 2 mars

 


Farliga förbindelser

– Franska förnimmelser från forna filmtider.

Jag minns när jag gick runt i Skara under min gymnasietid och hamstrade dvd-filmer. För det mesta handlade jag dem från ÖBs reaback, eller liknande hos ICA och COOP. Ett utav dessa 3 för 99:- fynd var En djävulsk romans med Sarah Michelle Gellar och Ryan Phillippe. Och herre i min låda vad jag den rullen gick varm hemma hos mig. Det var något märkvärdigt indragande i nyaristokratiska grisungar som inleder sjuka känslospel mot varandra och utmanövrerar människor som om de vore leksaker med The Verve som avslutningsnummer. Så döm av min förtjusning när jag bläddrade igenom Malmö stadsteaters program för spelåret 18/19 och får se att min berättelse från min sena tonårs glada dagar har premiär den 1:a februari.

Nu går ju föreställningen under den mer korrekta titeln Farliga förbindelser som bättre stämmer överens med originalets Les Liaisons dangereuses. Och ja, som sig bör ser inte mycket ut som jag minns det. Men mitt nostalgihjärta bultar hårt och jag kommer absolut att leta mig in salongsmörkret för den här intrigtäta uppsättningen.

 

Hipp, Malmö stadsteater

Fredag 1 februari, 19.00 – Premiär!

Lördag 2 februari, 18.00

Spelas därefter tom 18 april

 

 

Scenkonstgalans förfest

– Årets förfest till årets fest. 

Vad vore vi för scenkonstguide ifall vi inte avslutningsvis tipsade om vår egen fest? Samma kväll som Farliga förbindelser har premiär, alltså 1:a februari, håller vi ställningarna på Inkonst med förfest inför den eminenta Scenkonstgalan som går av stapeln i Göteborg den 18 februari. Malmö ska ju också få ta del utav konfettiregnet så att säga. Det blir ju förstås ingen vanlig kväll utan den kommer kantas av happenings, bubbel, surpriser och dans för den skånska scenkonstens överlevnad.  

 

Inkonst

Fredag 1 februari, 18.30-21.30

Fri entré!

 

 

Omslagsbild: Från Farliga förbindelser. Foto: Emmalisa Pauly. Bilden visas här något beskuren.

 


Om Oscar Steen

Oscar Steen, scenkonstnär och gästskribent för Scenkonstguiden. Jobbar som sufflör på Helsingborgs stadsteater. Han bosatte sig i Malmö 2007 har sedan dess hållit ett finger på stadens kulturpolitik, scenkonsten och dess relation till sin publik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *