arne2_banner

Veckotips Malmö: En balansakt


Publicerades 2018-10-10

Veckotips Malmö: Vecka 41

Malmö ger oss både dystopi och hopp. Vi får surrealistiskt mardrömsspel, en norsk miljökämpe som återuppstår, en föreställning som gör det omöjliga möjligt och en balansakt mellan allvarets djupaste grund och komikens lätthet.

 

GAME ON av Molly Lowe

“För mig finns här inget tydligt politiskt budskap, men ser jag på utvecklingen i mitt hemland USA går det inte att undgå hur ämnen och grupper alltmer ställs mot varandra. Vi mot de andra, jag mot dig. Och där vi och jag alltid är bra och rätt, medan alla andra är fel. Det har numera gått så långt att det närmast är utanför kontroll.” Så säger Molly Lowe i en intervju i Kristianstadbladet. Molly Lowe är verksam i USA, och i sin bildvärld hämtar hon kraft underifrån, i det mörka och dystopiska.

I sitt megaperformance GAME ON har hon förvandlat hela Lilith Performance Studio till en gravlik idrottsarena, ett surrealistiskt mardrömsspel där en fotbollsmatch på ett överdimensionerat bordsspel, med tjugo spelare i naturlig storlek, utgör ramen.

GAME ON belyser förhållandet mellan att vara åskådare och deltagare, konsument och samhällsmedborgare och samtidigt undersöker den vår tävlingsinstinkt, vår lojalitet till ”laget” och våldet som kommer ut ur det.

Nu är det ju så att själva performancedelen av verket är helt slutsålt, men skriv upp dig på väntelistan och hoppas på att någon med biljett får förhinder, drabbas av desinformation eller råkar gå vilse, i sann vi utan biljett mot de med biljett-anda.

Får du ingen biljett så kan du trösta dig med att verket sedan kommer visas som en installation, som ett fruset ögonblick av GAME ON.

 

Lilith Performance Studio

Performance: Onsdag 10 oktober & lördag 13 oktober

Även 17 & 20 oktober

Därefter som utställning tom 18 november

 

Ludvig Uhlbors “Arne Næss: Gjenoppstandelsen”

På Inkonst får vi en naturnära föreställning om en norsk miljökämpe – närmare bestämt Arne Næss, grundaren av djupekologin (en inriktning inom ekologisk filosofi som betonar att människan är en integrerad del i ekosystemet).

Det hela låter lite som storyn till en äventyrsskräckare…

Ett konstnärligt team, med Ludvig Uhlbors i täten, ville komma närmare Næss filosofi och bestämde sig för att göra en expedition till hans otillgängliga fjällstuga. Frågor de ställde sig var “är det möjligt för vem som helst att leva som Arne?” och “kan det ge oss nya perspektiv i en tid av klimatförändringar?”.

Försöket gick bättre än väntat. Filosofen återuppstod och flyttade in i ensemblens kroppar. När teamet sedan blev inbjudna till Teaterfestivalen i Fjaler så kändes det logiskt att ta steget fullt ut och starta en sekt. Sektens mål blev att förflytta perspektivet på livet i enlighet med Arnes idéer – vilka lär att empatin även måste omfatta rovdjur, fästingar och växter. Det vi normalt sett uppfattar som dött; mineraler och formationer, är också manifestationer av liv.

Nu besöker det konstnärliga teamet/sekten/Næss ande Malmö!

 

Inkonst

Onsdag 10 oktober & torsdag 11 oktober, 19.00

 

Vad vet ni om Kärleken?

En musikalisk teaterföreställning som gör det omöjliga möjligt – varför tacka nej till det? Här får vi trombonisten Elias Faingerch och fyra skådespelare som ger oss en föreställning om människor som gör udda saker som faller ur accepterade normer i samhället, men där deras ologiska, meningslösa handlingar är nödvändiga för att få jorden att snurra.

Föreställningen ges på ryska men kommer simultantolkas till svenska.

 

Bastionen

Torsdag 11 oktober & fredag 12 oktober, 19.00

 

HUD KRIG HEM

Södra Communityteatern ger oss en föreställning som balanserar mellan allvarets djupaste grund och komikens lätthet – en föreställning som letar efter människan bakom ord som nyanländ, flykting, invandrare och migrant.

Semir, Dana och Hadi flydde alla från krig till freden i Sverige. Semir och Dana kom i början av 90-talet när bombplanen flög över forna Jugoslavien, Hadi kom från Mellanöstern för bara två år sedan. Hadi kom i sista sekund till ett nytt hem, ett land som var öppet, tog emot och välkomnade. Idag hade han nekats att återförenas med sina bröder. Loulou berättar om ett annat krig, om att bli bedömd efter sitt yttre, huden och kroppen.

Bertold Brechts pjäs Mor Courage fungerar som föreställningens ramverk – om hur krig alltid är krig och hur lidande och förtryck fortsätter.

 

Klaffbron, Nordenskiöldsgatan 19

Söndag 14 oktober, 19.00

Därefter 15 & 17 oktober

 

 

Omslagsbild: Från Arne Næss: Gjenoppstandelsen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *