22258505-QT3Gk

Veckotips Malmö: En älg i en container


Veckotips Malmö: Vecka 5

En av världens största regissör berikar Lund, vuxna får förkroppsliga sina känslor, barn får se en optimistisk teatershow och älgar får besöka en container. Allt detta händer i Malmö i veckan!

 

Battlefield

En världsturné kommer till Lund i veckan, närmare bestämt Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord’s föreställning Battlefield. Tidigare stopp på turnén är bland annat London, New York och Tokyo. Det är lite som att Britney Spears nu kommer till Sandviken. Coolt och otippat! För typ 30 år sen gjorde Peter Brook dundersuccén Mahabharata och i Battlefield så återvänder han till det indiska eposet.

“Föreställningen tar vid där Mahabharata slutade: efter det stora kriget, som utspelats mellan rivaliserande falanger inom samma familj, ställs den överlevande sonen Yudhishthira inför en miljon döda på slagfältet och en tillintetgjord dynasti. Han ser segern förvandlas till ett nederlag. Hur ska han finna ro när allt gott är förstört? Vad händer efter ett krig i värld söndersliten av konflikter.”

För er som inte känner till Peter Brook så är han en av världens absolut största teaterregissörer och har hela 92 år på nacken. Mahabharata var hela 9 timmar lång, men den här gången har han chillat lite på den fronten. Battlefield klockar in på 70 minuter, vilket är lite mer humant. Men som sagt, missa inte detta! En världshändelse som vi har Teater Sagohuset att tacka för!

 

Lunds Stadsteater

Onsdag 31 januari, 19.00 och torsdag 1 februari, 13.00 och 19.00. 

 

Lycka

Lycka är något så ballt som en interaktiv clownföreställning för vuxna, det blir dans och poesi för hela slanten.

“Lycka bjuder in deltagarna att förkroppsliga sina känslor och uppmuntra dem att ställa sig frågan: Var i kroppen sitter känslor?”

Det är dansarna Rumiko Otsuka och Nidia Martínez Barbieri som står för både idé, koreografi och dans. Jag tycker det här är ett så kul formgrepp, att ta en clownföreställning där många spontant tänker på barn, men sen sätta in vuxna i den kontexten och låta de få vara delaktiga. Jag tror att såna här föreställningar får oss att utvecklas som människor och det behöver vi. Sen när clown är bra, så är clown helt otroligt. Det finns en så jäkla häftig dragningskraft som clownkaraktärer har tycker jag. Sista föreställningarna spelas nu i helgen, så passa på!

 

Karavan

Lördag-söndag 3-4 februari, 16.00

 

Det stora äventyret

Göteborgarna har länge varit bortskämda med utmärkt barnteater av den fria gruppen Teater Jaguar. I helgen blir Malmö lika bortskämd, när gruppen gästar Barnens scen med sin nya föreställning Det stora äventyret, som är en fantasifull saga med nyskriven musik och i regi av ingen mindre än Ika Nord. Föreställningen beskrivs som en optimistisk teatershow rik på komiska infall och excentriska figurer. Det känns som att det bara är att gå dit, dras med och underhållas. Teater Jaguars otroligt fina berättande med Ika Nords lite knasiga humor känns som en riktigt bra match.

 

Barnens scen

Lördag 3 februari, 14.00

 

A Moveable Beast

Vad händer när en naturhistorisk samling som inte rört sig på 150 år ska flyttas? Ja, det är kanske inte en fråga som man ställt sig själv så där jättemånga gånger. Men inte så lite intressant för det. Det är fotografen Helge Skodvin som har följt denna händelse i sin hemstad Bergen. Vad är det då som händer? Jo, enligt uppgift så blir det både konstigt och förunderligt vackert. Jag har sett några av bilderna och de är sådär humoristiskt vackra på ett lite underligt sätt. Det är fotogalleriet Vasli Souza som tagit utställningen till Malmö, där du ända fram till mars bland annat kan se en älg i en container. Bara en sån sak!

 

Fotogalleriet Vasli Souza

Onsdag-fredag 31 januari-2 februari, 13.00-18.00 och lördag-söndag, 3-4 februari, 12-16. 

Utställningen pågår fram till 4 mars

 

Omslagsbild från Det stora äventyret. Fotograf: Lina Ikse

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *