mariek4_banner

Veckotips Malmö: Drömmar och äktenskap


Veckotips Malmö: Vecka 14

Gangsterromantik och kärlek bakom fängelsemurar, vi möter Marie Krøyer i ett drömlandskap och lyssnar till en körkonsert om drömmar och nätter.

 

RELATIONSHIP STATUS: COMPLICATED

Ett rörelseverk om gangsterromantik och frastorra överklaganden. Relationship Status: Complicated är ett textbaserat rörelseverk som utforskar vad äktenskap och kärlek innebär och vem som äger rätten att bestämma över en relation både i och utanför fängelsesystemet.

Storyn:

Två kvinnor möts innanför fängelsemurarna. Den ena är livstid dömd “för ett blodsprutande badkarsmord” och den andra ska snart släppas fri. De blir kära och förlovar sig och står inför den stora dagen då de äntligen ska få gifta sig. Men en dag rycks de ifrån varandra helt utan förvarning. Reglerna säger att de inte får ha någon kontakt med varandra efter frigivningen och kampen för att få träffas startar.

 

Inter Arts Center

4 april, 18.00 & 20.00

5 april, 18.00 & 20.00

 

Brev från kvinnan i tavlan

Nystartade teatergruppen Teater Eratós syfte är att med teater, dans och levande musik gestalta berättelser om verkliga och fiktiva personer, i form av monologer eller dialoger. Målet är att lyfta fram människoöden, konstnärer och karaktärer från vår samtid, historia och litteratur.

Just nu är de aktuella med en teater-, dans- och musikföreställning om Marie Krøyer, konstnären som var en del av Skagenmålarna (och gift med PS Krøyer). Här får vi komma nära inpå Maries yttre och inre kamp. Föreställningen utspelar sig i ett drömlandskap där Marie själv får flashbacks från sitt liv på jorden.

Manuset är till viss del inspirerat av Balladen om Marie, Anastassia Arnolds biografi om Marie.

I en tid då kvinnor inte fick gå på Konstakademien, var hon med och startade Köpenhamns första måleriskola för kvinnor. Hennes liv kom att rymma mycket dramatik. Inte minst triangeldramat med sin syfilissjuke man och den yngre tonsättaren Hugo Alfvén. Följ med på en resa om drömmar, kamp, lust, svek och osäkerhet inom kärlek och konst.

Innan föreställning finns också chansen att kika in en utställning, lånad från konstnären och designern Sören Bies projekt om Marie Krøyer och hennes verk.

 

Studiefrämjandet, Ystadsgatan 53

Lördag 7 april, 19.00 (föreställningen börjar 19.30 i Stora salen)

 

Only in sleep

Malmö akademiska kör zoomar in på natten och drömmen under en a capellakonsert med musik som på olika sätt stannar upp vid den intrikata väv av tankar och uttryck som drömmen innebär.

En dröm kan också vara en plats där vi minns saker vi trott att vi glömt. Minns vi samma saker, minns vi varandra?

Tonerna vi kommer få ta del av under denna drömska eftermiddag har skapats av Ešenvalds, Rheinberger, Whitacre, Mellnäs och Vasks.

Och som en inlägg i debatten kring vad kultur får kosta och vem som har tillgång till den, så bestämmer vi som publik själva vad vi vill betala för biljetten. Du bestämmer vilket pris du vill betala i dörren när du kommer.

 

S:t Johannes kyrka

Söndag 8 april, 16.00

 

 

Omslagsbild: Från Brev från kvinnan i tavlan. Foto: Magnus Göransson. Visas här något beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *