Lur

Veckotips Malmö: Dra till Lund


Publicerad 2018-09-13

Veckotips Malmö: Vecka 37

I veckans tips drar vi till Lund och inte som Timbuktu sjunger “Vi drar till Malmö” utan till Timbuktus uppväxtort. Det är nämligen Kulturnatt i Lund på lördag och så mycket härligt att spana in.

Kulturnatten i Lund beskrivs som Lunds största knytkalas där åttio kulturaktörer dukar upp ett dignande smörgåsbord av nästan 400 aktiviteter och upplevelser. Det finns teater, dans, konst, föreläsningar, experiment, konserter, mat och guidade turer från tidig förmiddag till sent inpå natten. Här kommer ett axplock.

 

Lur

Lur spelar på Stortorget kl 23.00 och jag kan lova att ni inte blir besvikna. Scenkonstguiden har själv arrat Lur för något år sedan och deras show var helt magisk.

Musiken är medryckande, kostymerna outstandning och de bjuder verkligen på en show. Visuellt präglas Lur av fantasifulla kostymer, eller kostymer är lite missvisande – det är hela dräkter vi pratar om med självlysande masker och detaljer i neon. De kombinerar sin musik med akrobatik och projektioner som tar kalejdoskopiska proportioner.

2016 intervjuade jag Erik Rask, en av grundarna, för att höra om deras uttryck och vägen dit.

“Att beskriva konstformen med ett ord är skitsvårt” tycker Erik. Det närmaste han kommer är en visuell konsertperformance där all musik bygger på liveloopning. “Vi spelar in allt live på scenen och sedan modifierar vi live också. Vi live-arrangerar helt enkelt.” (Läs artikeln här)

Jag är helt förälskad i Lur så vill du också bli mind-blown bege dig till Stortorget.

 

Stortorget, Lund

15 september kl 23.00 

 

Vi vet var du bor – En elektronisk opera om yttrandefrihet

Månteatern i Lund är en anrik teater som sedan 1986 producerat teater för både barn och vuxna. Nu är det premiärdags för en elektronisk opera.

En opera om yttrandefrihet för unga låter ju så spännande. Det är härligt när en tar sig an en form, förnyar och experimenterar. När det sedan är ett så pass spännande och aktuellt ämne nosar jag fullpott.

Och vad är yttrandefrihet, egentligen? Innebär det just det, att man får säga vad man vill, när man vill? Hur ställer sig vårt land till yttrandefrihet för tillfället, tycker du? Tillåter vi så mycket att vi även tillåter sådana som inte tillåter särskilt mycket?

Föreställningen tar avstamp i en verklig händelse om en lärare som gick på ett opassande möte, en rektor som hade svårt att veta var han skulle sätta foten och studenter som försökte göra sin röst hörd. I Månteaterns uppsättning blir verkligheten en fantasi och där givetvis allt blir till sång.

 

Månteatern, Bredgatan 3

14 september kl 13.00 (Premiär, utsåld)

15 september kl 16.00 (Fritt inträde) 

 

Ljuva ålderdom med Teater Trots

Jag vet inte vad det är men mitt hjärta blir alldeles varmt när jag läser om Teater Trots. Eller så är det inte alls konstigt för det handlar om en grupp kvinnor på 65+ som är fulla med trots, och denna glöd smittar av sig.

vi spelar teater TROTS att vi nått mogen ålder, kanske just TROTS det. Att bli äldre framkallar nämligen en hel del TROTS. Det gäller att söka upplevelser, att hinna så mycket som möjligt, att verkligen leva TROTS att dagarna går fortare och fortare. TROTS att det är så kort tid kvar.

Under Lunds Kulturnatt kommer gruppen framföra sketcher och sånger och här gäller det att vara pass på då de brukar dra en stor publik.
Stenkrossen
15 september kl 16.00

 

Bild: Lur. Foto: Jonas Persson, bilden är beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *