drone_banner

Veckotips Malmö: Det tysta, det råa, det iscensatta


Publicerades 2018-11-21

Veckotips Malmö: Vecka 47

Malmö ger oss dans mellan fiktion och verklighet, mytomspunnen feministisk ikon och fotografier som utmanar vårt seende.

 

DRONE – Erik Linghede

Koreografen Erik Linghede har en bakgrund i street dance och är nu aktuell med ett dansverk som blandar språk, dans, musik, teknik och virtuella miljöer. DRONE är en sinnlig dansföreställning som behandlar vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet, mellan IRL och virtuell, mellan avatar och människa.

Drone är ljuden som finns i det paradoxala tillstånd som vi kallar för tystnad. Trots att det aldrig är helt tyst, har människan skapat något så abstrakt som tystnad. Drone är även en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös och kulturellt programmerad maskin. Fyra dansare ger publiken en sinnesupplevelse om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet.

 

Dansstationen

Onsdag 21 november, 19.30

Plexus Polaire “Chambre Noire”

På Inkonst får vi en hel kväll tillägnad författaren/teoretikern/radikalfeministen, eller som hon beskrev sig själv, “den första intellektuella horan”, Valerie Solanas (ja, hon som också försökte skjuta ihjäl Andy Warhol). Det blir performance, samtal och föreställning!

Dockspelaren Yngvild Aspeli och slagverkaren Ane Marthe Sørlien Holen utgör Plexus Polaire som ger oss en duett med utgångspunkt i Sara Stridbergs roman Drömfakulteten (en fiktiv återberättelse av Solanas liv).

Med dockor i människostorlek, brustna melodier, videoprojektioner, en öken av ensamhet och en stor dos humor lockar de fram både det råa och det sårbara ur berättelsen om en av 1900-talets mest mytomspunna och omtvistade feministiska ikoner.

Förutom föreställning för vi också Solanas-performance i foajén innan föreställning och ett fördjupande samtal efteråt.

 

Inkonst

Torsdag 22 november, 19.00

 

 

Believing Is Seeing, Susanna Hesselberg

På fredag drar vi på vernissage på fotgalleriet Vasli Souza där Susanna Hesselberg ställer ut sina fotografier! Hennes verk kommer ur traditionen med iscensatta fotografier, och hon hittar mycket av sin inspiration i surrealismen. Vad är det egentligen vi ser?

 

Vasli Souza

Fredag 23 november, 18.00-21.00 – Vernissage!

Lördag 24 november & söndag 25 november, 12.00-16.00

Visas därefter tom 22 december

 

Omslagsbild: DRONE av Erik Linghede. Foto: Senay Berhe. Bilden visas här något beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *