Cuttlefish_pressbild2_photo_Joakim _Envik_Karlsson

Veckotips Malmö: Dans, sårbarhet och fördärv


Veckotips Malmö: Vecka 17

Malmö har en underbar vecka framför sig med spännande gästspel, fotovernissage och en Queer Filmfestival där en kan få uppleva spännande performance.

 

Dance for me – Brogan Davison

I Dance for me får vi ta del av en sann historia om en isländsk familjefar som tog tag i sin dröm – att dansa modern dans på scen. Här blandas stepp, juck, klarinettspel och moon walk när Ármann tillsammans med sin svärdotter Brogan bjuder på en berättelse med värme och humor.

Detta är en feel good-föreställning som också tar upp den viktiga frågan om vilka kroppar vi ser på de etablerade dansscenerna och om dans verkligen är för alla.

 

Dansstationen, Palladium 

Lördag 28 april kl 18.00  

 

Karlsson Rixon – Spår av sårbar existens

Karlsson Rixon ställer ut på Galleri Format och på fredag kl 17.00 är det vernissage.

Karlsson Rixon undersöker hur identitet formas och utforskar det fotografiska mediets möjligheter att synliggöra och skapa gemenskap. Hens arbeten genomsyras av en lågmäld politisk aktivism som på ett respektfullt och metodiskt sätt uppmuntrar betraktaren att reflektera kring sin egen position.

Spår av sårbar existens är en utställning med två separata arbeten som skildrar ställen där människor har slagit läger som tillflykt.

Det är dels serien At the Time of the Third Reading / Vid tiden för den tredje läsningen / Во время третьего чтения, där bilderna är tagna vid ett lesbiskt sommarläger i Ryssland 2013. Där har ett sextiotal personer samlats för att fira lägrets tioårsjubileum. Det blir också det sista lägret då Ryssland lagstiftade om att förbjuda informationsspridning av så kallad ”icke-traditionell sexuell orientering” till minderåriga och det blev för farligt att fortsätta med lägerverksamheten.

Vi får också ta del av Spår av sårbar existens, som också har också givit namn till utställningen, där Karlsson Rixon har porträtterat Los Angeles hemlösas utsatthet.

 

Galleri Format

Vernissage fredag 27 april kl 17.00 

Utställningen pågår till den 17 juni.

 

Cuttlefish

Cuttlefish är ett blötdjur besläktat med bläckfisken och den har fått ge namn till denna dansföreställning som gästspelar på Skånes Dansteater. Detta blötdjur kommunicerar primärt med kroppen och har förmågan att markant skifta färg, textur, tempo och kroppsform.

Genom att skapa en rörlig strob-liknande ljusshow hypnotiserar den sina byten. Den är också unik i sin förmåga att förflytta sig i alla riktningar.

Liksom djuret rör denna dansföreställning sig mellan olika  konsistenser, kroppar och tillstånd.

Dansarna verkar i symbios med olika material. Förutsättningar för rörelse förändras och idéer om kropp sätts ur spel. Känslostormar och fantomupplevelser formar ett gränsland mellan verklighet och fiktion som utmanar oss att se förbi vårt första intryck.

Jag som är svag för interaktion med material och kroppar smälter när jag läser om denna föreställning. Verkar vara en riktig pärla för alla som gillar form och kropp, ja, det finns ett särintresse som är just form och kropp.

 

Skånes dansteater

Onsdag 25 april kl 19.00 

 

MAKE with Fördärvet

Denna helg är det dags för Malmö Queer Filmfestival. I samband med detta hålls en stort interaktiv performance om jag har fattat det rätt. MAKE är ett performativt rum som genom teman kring intimitet och kreativitet skapar en installation och ett performance.

Emie, Eva-Marie Elg har bjudit in scenkonstkollektivet Fördärvet till öppningskvällen. Och detta verkar vara hur spännande som helst. Fördärvet verkar så coola så en får gåshud och idén kring MAKE är ju något en bara vill veta mer kring.

 

Folkets Bio

Fredag 27 april kl 17.00

 

 

Foto i banner från föreställningen Cuttlefish, foto: Joakim Envik Karlsson

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *