konstverk av Niklas Asker, ur utställningen Simulacrum på Wadström Tönnheim Gallery

Veckotips Malmö: “It’s all about the art”


Veckotips Malmö: Vecka 21

Veckan i Malmö stavas “It’s all about the art”. Lär dig om konsthistorien på 60 min, ta del av en meditativ VR-upplevelse, se på oljemålningar och avsluta allt med fest!

 

Hela Konsthistorien på 60 minuter, del 2

På Konstitutet i Malmö kan du få ta del av konsthistorien ur olika perspektiv, och allt på 60 min. Vilken grej!

Denna gången är det konsthistoriken och kritikern Måns Holst-Ekström som bjuder på sitt perspektiv under rubriken “Grundläggande förändringar – En konsthistoria med utgångspunkt i Elsa von Freytag-Loringhofens konstnärskap”.

Vem är då Elsa von Freytag-Loringhoven? Jo, hon levde 1874–1927 och var en representant för avantgardet i New York strax efter första världskriget. Elsa  von Freytag-Loringhoven är mer känd för sina vänner som Baronessan och hon var konstnär och poet.

Många som såg henne rassla genom Greenwich Village under åren strax efter första världskriget antog att hon förmodligen var ännu en New York-knäppgök. Fram tills nyligen har historien också gjort det.

Det som är särskilt spännande med Måna Holst-Ekströms perspektiv är att han inte bara tittar på hur konsthistorien ser ut och också hur den skulle kunna se ut.

 

Konstitutet 

24 maj kl 17.30

Vernissage Niklas Asker – Simulacrum

Jag älskar vernissager, det är så härligt när konsthallarna fylls, en får något gott i handen och så är det bara att insupa i egen takt. Lyx, helt enkelt!

I utställningen Simulacrum visas Niklas Askers nya målningar i olja på duk och pannå. Niklas teknik beskrivs i presstexten som traditionell och tidskrävande – men här får också tekniken ett användningsområde i form av en ritual. Det blir en konversation mellan konsthistorien och ett försiktigt utforskande av det undermedvetna.

Simulacrum, som är titeln på utställningen kan översättas till avbild, imitation eller bedrägeri. Så det ger oss härliga ledtrådar in till verken. Utgångspunkten för utställningen har varit begränsningarna och möjligheterna inom det figurativa måleriet.

Bland verken finns tydligt föreställande bilder blandat med mer abstrakta målningar där Niklas antingen genom att fokusera på en liten detalj av ett objekt eller genom manipulation av en fotografisk förlaga drivit bilden åt ett mer suggestivt håll.

Som omslagsbild på artikeln är en bild från utställningen (obs beskuren), en oljemålning på ett duntäcke som i sin enkelhet suger tag i mig. Att måla ett duntäcke i olja är ju fantastiskt!

Ta chansen och gå på vernissage på lördag och har ni annat för er har ni enda till den 1 juli på er att ta del av utställningen.

 

Wadström Tönnheim Gallery

26 maj kl 12.00

 

The Garden of Thoughts 

Ta del av en trädgård av tankar, en 15 minuters upplevelse i virtuell verklighet. Konstnären Pernilla Belfrages ger The Garden of Thoughts på Galleri format.

Det är en historia om växande som är utgångspunkten och här får en ta del av en meditativ upplevelse i flera dimensioner.

Verket väver samman den fysiska taktila världen med den digitala genom installation, kollaborativt broderi, stämningsskapande musik och virtual reality-teknologi.

En får alltså både en fysisk installations upplevelse och en inre virtuell upplevelse  som tillsammans ska skapa ett möte mellan de olika världarna.

Du som publik är inte bara åskådare utan även medskapare och med din hjälp växer sig verket större för varje visning. Va med och få något att växa. Bota ditt komplex för att du inte ha några gröna fingrar eller få vatten på din kvarn som det växtproffs du är.

 

Galleri Format

25 maj, Fredag 25.5: 17:15 – 19:30
26 maj, Lördag 26.5: 12:15 – 14:45
27 maj, Söndag 27.5: 12:15 – 14:45

(Visningar sker varje kvart.)

 

Sommarfest / After party: Olof Dreijer DJ-set

Ja, jag tipsar om en fest! Därför att när en sett en massa konst så är det bästa att bara dansa loss för att bearbeta alla sina tankar. Eller om du är som jag som ofta skyr dansgolvet är detta ändå det bästa stället att träffa andra under avslappnade former och bara få prata konst utan att vara konstig. För här kan en väl inte bli avfärdad med – Kan vi inte prata om något annat än konst? Eller?

Festen sker i samband med vernissagen av utställningen Continuum som är på Malmö Konsthall, så det är ju ytterligare en utställning att titta in på. Efter vernissagen är det alltså sommarfest på Restaurang SMAK och innergården och där kommer Olof Dreijer var DJ.

Olof Dreijer är förutom DJ också musiker och en av medlemmarna i The Knife. Olof kommer bjuda på en mix av västafrikansk popmusik, Kuduro, Acid, Hip Hop, R&B och melodiös Techno och House.

 

SMAK

25 maj kl 21.00

 

Bannerbild: konstverk av Niklas Asker, ur utställningen Simulacrum  Wadström Tönnheim Gallery

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *