StinaNyberg_Thunderstruck_Foto-Marta-Thisner_2

Veckotips Malmö: Blixtrande


Publicerades 2018-10-18

Veckotips Malmö: Vecka 42

Blixtar, tillhörighet och en aldrig sinande PK-debatt! Malmöveckan blixtrar till och bjuder på bredd med komik, dans och energi.

 

PK-fittan med Elina du Rietz

Enligt Elina du Rietz så är PK ett skällsord. Vilket jag inte riktigt kan hålla med om då PK-begreppet reclaimas vitt, men absolut inte blir mindre intressant att diskutera och skämta om. För när du Rietz ställer sig på scen bjuder hon upp till Stand up och som supportkomiker gästar “Inkvoterad hen från Orten”.

Att begreppet PK har blivit ett skällsord är ju egentligen ganska konstigt. Allt vi försöker göra är ju att göra allting rätt, snällt, bra för andra, återvinna, handla ekologiskt, skänka pengar till behövande, prata med flyktingar och köra gasbil. Men det är ju också sjukt jobbigt att behöva tänka på varenda grej man köper, är den ekologisk, giftfri, inte djurtestad? Hur många tiggare kan jag ge pengar utan att inte själv gå i konkurs? Och hur mycket bröstmjölk finns det egentligen kvar efter 6 års amning? Tur ändå att Elina kan lämna in hunden på det könsneutrala hunddagiset i Hornstull…

Själv hoppas jag på att PK-skämten får en oväntad vändning – kommer jag bli överraskad, få höra något nytt? Se PK begreppet i ett nytt ljus? Jag hoppas i alla fall det.

Men sen är det väl inte helt fel att känna igen sig, ha det trivsamt och riktigt riktigt roligt.

 

Victoriateatern

Torsdag 18 okt,  kl 19.00

 

Belonging

Vad innebär det att vara medmänniska? Kring detta handlar dansföreställningen Belonging där två koreografer skapar dans av vår längtan efter att höra till.

Belonging är en myllrande dansföreställning om möjligheterna och omöjligheterna med att vi lever här tillsammans. Vi som skyddar och värmer, misstror och tvingar ut.

Vi får följa med till nostalgiska landskap till abstrakta världar.

I den brittiska koreografen Ben Wrights verk To find a way with one another möts du av irrande individer i kulissartad verklighet. Där de till vals kommer syna varandras olikheter.

I en slags spegling av verkligheten utanför scenen förenas professionella och icke-professionella dansare på Malmö Operas scen.

Spännande? Kommer vi få dansa med?

Amerikanske koreografen David Hernandez verk Lonely Hunter  är en suggestiv skapelse. Där virvlar, gungar, svingar sig femton fantastiska dansare in i och ut ur det gemensamma till nykomponerad musik. Dansarna kommer lämna lätta spår och vara lika flyktiga som vi.

 

Malmö Opera

Lördag 20 okt, kl 18

Söndag 21 okt, kl 16

 

Stina Nyberg “Thunderstruck”

Det är inte första gången jag tipsar om Stina Nybergs Thunderstruck – men det är första gången föreställningen kommer till Malmö. Därför helt klart värt att nämnas igen.

I full skyddsdräkt kliver hon upp på scenen, sänder en blixt från sitt långfinger och skapar en feministisk elektricitetshow.

Stina Nyberg är här för att bota vår brist på fascination för elektricitet och återföra dess forna magi.

Thunderstruck tar avstamp i 1800-tals elektriska shower och går i fotspåren av geniet och galningen Nikola Tesla. Då när elektricitet var en ny innovation framfördes fenomenet inför publik som en magisk företeelse. Nikola Tesla uppfann en sorts spole som producerade ljusklot som användes i föreställningar, jag får upp väldigt visuella bilder när jag gör en bildsökning, tänk superhjälte-blixtar. Nu har Nyberg en egen spole att trollbinda oss vid.

Med hjälp av intervjuer, experiment och sin egen Teslaspole skapar hon en upplevelse av de osynliga krafter som omger oss – en upplevelse fylld av elektricitet, energi och magi.

Jag är säker på att det kommer bli magiskt.

 

Inkonst

Lördag 20 okt, kl 19.00

Söndag 21 okt, kl 19.00

 

 

Bild i bannern: Märta Thisner, från Thunderstruck

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *