femfest

Veckotips Malmö: Feministisk festival


Veckotips Malmö: Vecka 22 

I Malmö vankas det feministisk festival till helgen. Det blir ett program fyllt med samtal, poddar, föreställningar, filmer och en hel del firande. Matilda Johansson tipsar här om sin topp-tre bland scenkonsthändelserna.

 

Kulfeministisk analys

Ståupp Bit ihop, så heter arrangören bakom denna humorföreställning om feministisk teori och praktik. Anna Hultman och Nathalie Cécile bjuder dueller, ståupp, textläsning och bekännelser. Dessutom teasas det med pyttelite dans. Där har de mig, jag vill se pyttelite dans!

Panora 2

Fre 1 juni 22.15

 

MISS WELTMEISTER

Andréa Arlid med sina många års erfarenheter som sjukhusclown är skaparen bakom clownsolot MISS WELTMEISTER. Här sätts prestationshetsen i fokus och clownen Miss Weltmeister måste göra den perfekta föreställningen så hon kan bli älskad av alla. Misslyckandet är ett faktum, men det visar sig också bli hennes största framgång.

Föreställningen vill sätta ljus på en prestationshetsande samtid där framför allt unga tjejer far illa i form av psykisk ohälsa. Genom humor och skratt löser Miss Weltmeister upp våra skamkänslor kring att inte duga och räcka till.

Ta tillfället i akt och ta del av en clownföreställning om vår samtid, det är inte varje dag en får chans till det.

Panora 3

Fre 1 juni 22.00

 

Karin och jag

Här har vi en föreställning om Karin Eriksson som levde sitt liv som bondmora i Gästrikland.

Berättelsen kommer ur ett möte med barnbarnen där ett Karins liv rullas fram, format av tid, miljö och normer. I programtexten beskrivs föreställningen som en djupdykning och ett omskapande av historien. Ett oberättat liv och ja det är inte allt för ofta vi får ta del av berättelser som handlar om att ta hand om djur och barn på scenen.

De frågade pappa om de ville att det skulle stå fru på gravstenen. Först min farfar, som hade legat i jorden länge. Karl Eriksson. Och fru. Som om hon inte skulle varit något annat. Inte ens på sin egen gravsten, var hon sin egen. Nä för fan, sa pappa. Det skall stå hennes namn. Karin Eriksson.

Föreställningen är byggd på dokumentärt material – intervjuer med människor som kände Karin, dagboksanteckningar, möten med ett medium, efterforskningar om epilepsi, en viss del släktforskning och lite fantasi.

Panora 2

Lör 2 juni kl 14.00

 

Givetvis finns det en hel massa mer av att ta del av i programmet. Kolla in hela utbudet med egna ögon på Feministisk festivals hemsida.

Bild i bannern: Pressbild Feministisk festival, Foto: Benjamin Gordon

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *