Veckotips Malmö: Livet, födelsen och döden


Veckotips Malmö: vecka 15

Veckans tips tar ett helhetsgrepp om livet, från födelse till död – och livet där emellan.  Om material och dimensioner, om att önska sig något annat av livet, om välfärdssamhällets död och att föda nytt liv. Scenkonstveckan i Malmö har allt.

 

Rosemarys Babyshower

PotatoPotatos nya föreställning Rosemarys Babyshower sätter igång tankarna. Hur skulle det vara att anordna Rosemarys babyshower? Rosemarys baby är ju den berömda skräckfilmen av Roman Polański, där Rosemary blir gravid på ett mystiskt sätt och hennes ockulta grannar inte går någon förbi. Att där komma in med blöjtårta och snuttefiltar hade varit minst sagt en annorlunda upplevelse.

Rosemarys Babyshower däremot tar vid mödravårdscentralen slutar och är en filosofisk föreställning om att bära och föda barn.

Om att först vara två kroppar i en, att vara en och samma organism.
Sen bli till ett värddjur. Fostret äter upp din energi, får dig att kräkas, att gråta, den tar allt du har för att växa sig stark.
Sedan: en tunna. En silltunna där sillen blir fetare och fetare tills tunnan nästan sprängs.
Slutligen: Det sugande mörkret, ett dyk genom dödssmärtans vågor. Eller ett åk på ditt livs joyride.

Scenkonstnärerna Paulina Göth och Jenny M Jensen har under våren träffat förlösta, fosterbärare, yrkeskunniga, filosoferande, kroppsfacinerade människor och pratat om vilka upplevelser, bilder och drömmar som rör sig kring att bära och föda barn.

Äntligen tänker jag! För det där att vara gravid var något helt utomjordiskt – och gärna något jag reflekterar i grupp kring i en föreställning.

 

PotatoPotato Scenkonst

Lördag 14 april kl 19.00

 

Transistorfestivalen | Död åt välfärdsstaten

Död åt välfärdsstaten är en del av Transistorfestivalen, en festival för ny scenkonst. Allt som Transistorfestivalen skriver att de vill vara är en dröm som blir sann, tycker jag. De ska vara en mötesplats för konstnärer som arbetar i gränslandet mellan olika konstformer, medföra andra sätt att se på vad teater kan vara genom att vara en plattform för konstnärer utanför de vanliga sätten att organisera sig. Festivalen erbjuder en ny form av institution som på sikt också kommer möjliggöra nya sätt att berätta med teatern som språk. Jag säger bara HURRA!

Nu vidare till denna pärla till föreställning. Död åt välfärdsstaten är en betraktelse över Sverige – från Tage Erlanders folkhem, till Olof Palmes demokratiska socialism, till Fredrik Reinfeldts svenskar som nattats till sömn av välfärdssystemet, till dagens politiska diskussion där begrepp som underklass och utanförskap och svenskhet blivit heta ämnen.

Settingen är en djurfarm som är misstänkt lik George Orwells Djurfarmen (Animal Farm: A Fairy Story, en satirisk roman av George Orwell från 1945).  Där alla är jämlika fast några mer jämlika än de andra. En totalföreställning med musik, koreografi, video och skådespeleri – något en inte vill missa!

 

Bastionen

13, 14, 15 april kl 19.30 

 

Callamilo och Nattens Port – Teater JaLaDa

Callamilo och Nattens Port är en del av Teater JaLaDas projekt ”Flerspråkiga barns delaktighet i scenkonst”. Föreställningen är framtagen tillsammans med elever i årskurs 5 och 6 från Videdalsskolan i Malmö, där eleverna har varit del i hela processen, från föreställningsidé, form till scenografi.

Det är häftigt att ta del av något som är grundat i sin egen målgrupp, där processen blir en del av verket.

Föreställningen handlar om tre barn som inte är tillfreds med sig själva.

Den ena önskar sig en annan pappa, den andra önskar byta kropp med sin syster och den tredje har fastnat på barnhemmet och behöver hjälp. Med hjälp av en magisk penna blir deras önskningar uppfyllda.

Men vad händer efter det? Blir man lyckligare med en pappa som arbetar än med en som ständigt söker jobb och som inte kan språket? Går drömmen om att få hålla på med cheerleading i uppfyllelse för att man blir tjej?

Pjäsen ställer oss frågan om vi någon gång önskat att något i livet skulle vara annorlunda. En fråga väldigt många kan relatera till på olika plan. För några kanske det är en härlig dagdröm medan för andra är denna önskan livsavgörande.

 

Barnens Scen

Lördag 14 april kl 14.00 och kl 18.00

 

Vernissage: Anna Nyberg

Anna Nyberg ställer ut på Molekyl Galleri och denna utställning ger nya dimensioner till material.

Anna Nyberg är utbildad på Konstfack, avd för textil konst & avd för måleri. Hon har länge arbetet med immateriella installationer där hon skapat en slags tredimensionella teckningar i direkt samverkan med det specifika rummet.

Verken har ofta bestått av abstrakta, konceptuella kompositioner på golv och väggar, där förhållandet mellan materia, rum och perspektiv skapat expressiva rumsliga uttryck – omöjliga att översätta till något annat språk men laddade med existentiellt, psykologiskt och perceptivt innehåll.

Jag får bilden av teckningar som flyter ut på väggarna och tar hela rummet i anspråk. Nu befinner Anna Nyberg sig i en process där hon närmar sig ett traditionellt måleri på duk och denna mycket subjektiva undersökning har därmed flyttat in i en tvådimensionell verklighet. Färgens nyanser och materialets egen vilja blivit viktig ingredienser.

Helt klart värt ett besök. Dessutom är det ju förträffligt härligt att se en utställning då det är vernissage – så ta tillfället i akt.

 

Molekyl gallery

Lördag 14 april kl 12.00-16.00

 

Bild i bannern: collage, CC0 Creative Commons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *