Höstsonaten

Veckotips Malmö: Kalk, måsar och hagel


Publicerades 2019-09-11

Veckotips Malmö: Vecka 37

Veckan i Malmö bjuder på hagel, måsar och kalk. Detta är dock ingen beskrivning av höstväder utan av scenkonsten. Det kommer nämligen hagla förolämpningar på operan, pratas om måsar på Malmö Dockteater och ske en vr-performance i ett kalkrum.

 

Höstsonaten

Se en opera i tre akter baserad på Ingmar Bergmans film Höstsonaten.

Bakom operan står den finländska duon, tonsättaren Sebastian Fagerlund och författaren Gunilla Hemming som har skrivit libretto efter Bergmans filmmanus.

Den berömda konsertpianisten Charlotte har inte träffat sina vuxna döttrar på sju år. När äntligen kommer på besök utbryter en rasande uppgörelse.

Det blir dramatiskt värre när döttrarna konfronterar sin mamma, beskyllningarna och anklagelserna kommer att hagla. Jag hoppas att känslorna kommer svalla precis som en förväntar sig av en opera.

 

Malmö Opera

Fredag 13 sep kl 19.00

Söndag 15 sep kl 16.00

(spelas fram till 28 september)

 

 

Måsen

Malmö dockteater tar sig an den “sönderspelade” pjäsen Måsen av Anton Tjechov. Men denna gång är det inte dockor som tar sig an rollerna, som det brukar vara på Malmö dockteater, utan barn i elva och tolvårsåldern.

I tidstrogna artonhundratalskostymer sätter barnen på scenen tänderna i diskussioner om meningen med konsten, kändisskap, livsval, svikna ideal, den unga generationens syn på framtiden, åldrandets grymhet och såklart kärlek, kärlek och kärlek.

Greppet handlar, enligt teatern, om att försöka vrida verkligheten och förskjuta perspektiven för att få syn på världen med en annan blick.

Kommer barnen kunna ge oss en ny blick på Tjechovs verk? Malmö dockteater har en hel rad av underbara föreställningar i bagaget så jag misströstar inte.

 

Malmö Dockteater

Lördag 14 sep kl 19.00

Söndag 15 sep kl 19.00

 

 

The Chalkroom

Har du hört talas om Rikstolvan? Det ligger i Järrestad nära Simrishamn och skulle definitivt kunna beskrivas som en ny spännande konstoas.

I april 2019 hade de sin premiärutställning och nu under sommaren har en kunnat ta del av utställningar av Laurie Anderson, Gittan Jönsson och Tova Mozard. Än finns det chans att besöka denna pärla då utställningarna är öppna fram till den 29 september.

Nu till helgen blir det performance med det prisbelönta VR-verket Chalkroom av Laurie Anderson. Vinnaren av “Best VR Experience” vid Venedigfestivalen 2017.

Laurie Anderson är musiker, konstnär och filmare och räknas ännu som ett av avantgardekonstens allra största namn. Rikstolvan visar nu hennes Virtual Reality-verk Chalkroom för första gången offentligt i Sverige, och det beskrivs som en svindlande poetisk upplevelse

Varje sittning är 15 min, och det är sittningar hela dagen mellan kl.11.00-18.30

 

Rikstolvan

Fredag 13 sep kl 11.00-18.30

Lördag 14 sep kl 11.00-18.30

Söndag 15 sep kl 11.00-18.30

 

 

Bild i bannern: Malmö Opera, Höstsonaten, på bilden: Charlotte Andergast – Charlotte Hellekant; Malmö Operakör. Fotograf: Jonas Persson

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *