Fevered_Sleep_MenGirlsDance4_photo_BenedictJohnson

Veckotips Malmö: Låt oss inte hållas tillbaka


Publicerad 2018-10-31

Veckotips Malmö: Vecka 44

Det blir nyheter i massor då det vankas premiärer och unika speltillfällen. Visst ska vi hylla barn och vuxnas rätt till att leka. Visst vill vi ta del av nyskriven musikal. Visst vill vi inte längre hålla oss tillbaka.

 

Kejsarinnans nya kläder

Vad sägs om en helt nyskriven musikal om strejkrätten – jag säger definitivt ja!

Det är en musikal om strejkrätten, om valen vi gör, vad vi är beredda att se och inte, samt om vad vi är villiga att ge upp för kärleken.

Vilka referenser kommer vi få se från Kejsarens nya kläder? Det kommer definitivt finnas kläder med i bilden och ett ypperligt tillfälle att visa upp sin skrud på, nämligen ett bröllop.

Håller regeringen på att avskaffa strejkrätten? Och försöker de dölja det genom att få hovet att ställa till med bröllop?
Och hur kommer det sig att konsulterna mitt under brinnande arbetarstrejk kan ta fram helt revolutionerande bröllopskläder till så låg materialkostnad?

Annars är föreställningen fortfarande lite hemlig för mig, pressbilderna som kan skvallra om innehållet låter sig väntas på tills efter premiären. Men nyskriven musikal är en inte bortskämd med, och scenkonstnärerna är grymma.

Det är Teaterrepubliken står bakom musikalen och de har fri entré på sina föreställningar. Du behöver dock en biljett då platserna är begränsade.

 

Teater 23

Fredag, 2 nov, kl 19.00 – Premiär

(Spelas till 29 nov) 

 

Men & Girls Dance

Alltså jag blir glad i hjärtat bara av att läsa om den här föreställningen som handlar om mäns och flickors rätt att dansa och leka. Livsbejakande och mjukt på något sätt.

Men & Girls Dance hyllar vuxna och barns rätt att vara med varandra, leka med varandra och dansa med varandra. Föreställningen är en glädjefylld hyllning till ömhet, medkänsla och kärlek.

Föreställningen har satts upp på flera platser i Storbritannien och nu är det dags för Malmö att ta emot den genom Skånes Dansteater. Kompaniet Fevered Sleep har inför uppsättningen arbetat med nio flickor från Malmö som tillsammans med professionella manliga dansare skapar helheten.

Hyllade föreställningen Men & Girls Dance för samman två mycket olika grupper av dansare: män som dansar professionellt och flickor som dansar för nöjes skull.

Fevered Sleep är ett brittiskt kompani som är kända för att skapa sinnrika och överraskande föreställningar som uppmuntrar människor att se världen på nya sätt. The Times har skrivit om föreställningen som ett scenkonstprojekt som utmanar tabun i en tid av ständigt ökande misstänksamhet och övergrepp.

Fevered Sleeps lågmält radikala, timmeslånga ambition bär ämnets tyngd med trovärdig lätthet och finess.” /The Times

 

Skånes Dansteater

Torsdag, 1 nov, kl 19.00

Lördag, 3 nov, kl 18.00

Söndag, 4 nov kl 16.00

 

 

WITCH BITCH

Vad finns det för koppling mellan 1600-talets häxprocesser och dagens patriarkala förtryck? Den frågan tar sig föreställningen WITCH BITCH sig an i en text skriven av Anna Nygren (tidigare även skrivit för Scenkonstguiden).

I ett rum sitter två kvinnor fängslade utan att veta varför. De påstås vara en fara för nationen och för sig själva. De talar om att inte hålla tillbaka.
De talar om gränslösheten.

Det är inte förstå gången häxprocesser bearbetas genom scenkonst och säkert inte den sista. Vilket är helt förståeligt. Föreställningen ställer frågor kring hur den blodiga historien satt spår i samhället – och i oss.

WITCH BITCH är en skrämmande, dystopisk och episk föreställning om att vara i sin fulla kraft och om vad som händer när vi släpper alla spärrar och överlåter oss åt det gränslösa.

Jag gillar leken med orden som titeln redan bjuder in till och jag är redo att kasta mig in i det gränslösa.

 

Bastionen

Onsdag, 31 okt kl 19.00

Torsdag, 1 nov kl 19.00

Fredag, 2 nov kl 19.00

Lördag, 2 nov kl 19.00

(spelas fram till den 17 nov)

 

Bild i banner: Benedict Johnson, pressbild från Men & Girls Dance

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *