press_ministeriet

Veckotips GBG: Vilken dans löser mina problem?


Publicerades 2019-05-27

Veckotips Göteborg: Vecka 22

Måleriskt fotokollage, förmildrande omständigheter och olösta känslor. Vi får invigning av utställning, nyskriven text och gör besök hos en dansant myndighet.

 
 

Invigning: Interruptions – Cooper & Gorfer

Det var Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, här i stan som förde dem samman, och sedan 2006 har konstnärerna Sarah Cooper och Nina Gorfer jobbat tillsammans. Deras måleriska fotokollage och sätt att arbeta med samtal och observationer har fått stor uppmärksamhet internationellt.

På Världskulturmuseet är det nu invigning för utställningen Interruptions där Cooper & Gorfer skildrar sitt möte med den samiska kulturen, med utgångspunkt i kvinnors historia, och de människor de mött i sitt undersökande. Utställningen blev till efter att konstnärsduon blev inbjudna av Konstmuseeet i Norr.

Nu på onsdag är det alltså invigning, och vi får möjlighet att veta mer om arbetet direkt från konstnärerna själva.

 

Världskulturmuseet

Onsdag 29 maj, 17.00-19.00 – Invigning!

 
 

Förmildrande omständigheter

Nyskriven föreställning av relativt nystartad frigrupp! Septemberteatern som startades 2016 är ett konstkollektiv bestående av unga scenkonstnärer som arbetar gränsöverskridande med musik, dans och teater. Ett av gruppens syften är att skapa en plattform där unga scenkonstnärer ska kunna experimentera konstnärligt.

Deras nya föreställning, Förmildrande omständigheter, kretsar kring fyra pojkar som alla är dömda till sluten ungdomsvård. För manus står Jessica Högefjord Åslund.

När en reporter och dennes assistent gör intåg i pojkarnas vardag nystas berättelser upp, tankar luftas och skammen får ta plats. Pojkarna försöker på olika sätt att förhålla sig till de brott de begått. I deras sökande efter svar kan vi skymta de strukturer och normer som möjliggör våldet – det vill säga vår egen del i en våldtäktskultur.

 

Göteborgs Dramatiska Teater

Fri entré

Fredag 31 maj, 19.00

Lördag 1 juni, 15.00 & 19.00

 

 

The Ministry of Unresolved Feelings

Sista chansen nu att kika in vad Ministeriet för olösta känslor håller på med! Ministeriet har tyvärr väldigt dåligt med resurser men ett viktigt uppdrag.

Handläggarna har ansvar att lösa problem som ingen annan myndighet kan åtgärda. Högarna växer, men förvånansvärt många får sina fall prövade. Ur ansökningarna: ”Jag väntar på operation för mina defekta tårkanaler. Jag är en känslig person. Men det förstår ingen, eftersom jag inte kan gråta. Vilken typ av dans och musik löser mina problem?”

Här blandas absurd humor och smärtsamt allvar, något som är den norske koreografen Jo Strømgrens signum.

Dansverket Ministeriet för olösta känslor, med GöteborgsOperans Danskompani, är specialgjord för tonåringar och unga vuxna, men jag anar att den ändå kan passa de flesta.

 

GöteborgsOperan

Lilla scenen

Söndag 2 juni, 16.00

 

 

 

Omslagsfoto: The Ministry of Unresolved Feelings, GöteborgsOperans Danskompani. Foto: Tilo Stengel

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *