Dramatesering av Stina Oscarson;
Översättning Axel Rydstam;
Regi Nora Nilsson;
Scenografi Annika Nieminen Bromberg;
Kostym Liv Pettersson;
Ljus Markus Granqvist;
Ljud Magnus Eriksson;

Veckotips GBG: Viktigt meddelande


Publicerades 2019-03-18

Veckotips Göteborg: Vecka 12

Vi får en omskakande dos radikal pacifism, bekantar oss med blodstenen, upplever Kuba på hemmaplan och väcker något nytt ur gamla benknotor.

 

 

Ned med vapnen!

Peppen är total, och biljetten är kirrad sedan länge, för bakom denna föreställning står två av mina favvo-scenkonstnärer! Stina Oscarson har skrivit en monolog efter Bertha von Suttners roman Ned med vapnen! från 1889, där vi möter fredsaktivisten Marta som uppmanar till motstånd. På scenen ser vi Robert Fux, som DN kallat, och jag håller med till 100%, för “monologernas mästare”.

Och en annan anledning att skaffa biljett pronto – Bertha von Suttner är den första kvinnan som fick Nobels fredspris (1905).

Viktigt meddelande till alla medborgare! Om kriget kommer; Ned med vapnen!

 

Stora Teatern

Gästspel från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Måndag 18 mars, 19.00

 

 

Vernissage – Sara Gackowska

Känner du till mineralet blodsten? Det låter som något från en fantasyroman, ett namn som får en att tänka på hemliga ritualer och svart magi. Ett annat namn för samma mineral är hematit – en järnoxid vars röda pigment bland annat används i Falu rödfärg. Kanske är det i denna form som de flesta av oss har en relation till den, och associationerna drar nu mer åt Dalarnas brunröda stugor, blå himmel och gröna ängar.

För smyckekonstnären Sara Gackowska bär detta material på oändliga berättelser, beroende på vem du är och hur du betraktar stenen får den olika innebörder. Och här drar tankarna iväg åt magins håll igen. Vad kommer stenen säga om mig?

Genom att lyfta fram stenens olika särdrag avslöjar hon inte bara något av dess tidigare gömda karaktär men även sin egen och kanske också personligheten hos betraktaren.

 

Four

Fredag 22 mars, 17.00 – Vernissage!

Lördag 23 mars, 12.00 – 16.00

Visas tom 18 april

 

Gästspel från Kuba – El Irrepresentable paseó de Buster Keaton

Missa inte detta unika gästspel! Teatergruppen Teatro de las Estaciones från Kuba gästar Teater Sesam. Gruppen har varit verksam sedan 1994 och är mångfaldigt prisade för sitt arbete, som är fokuserat på figurteater och audiovisuellt material.

Vi får ta del av deras El irrepresentable paseo de Buster Keaton  – en uttrycksfull historia om omöjlig kärlek. Föreställningen är baserad på Federico García Lorcas verk El paseo de Buster Keaton.

Med små medel och spännande rekvisita förflyttas vi mellan olika rum och omgivningar. Föreställningens tema är poesi av främst Lorca, men även utav andra spanska konstnärer och poeter som exempelvis Pablo Neruda och Luis Buñuel. Vi kommer att få höra bland annat Nina Simone, Leonard Cohen och Louis Armstrong som tillsammans med hjälp av teaterns rika språk tar oss på ett visuellt äventyr.

Dessutom ges en workshop med scenografen Zenen Calera Medina, där en får möjlighet att göra ett självporträtt à la figurteater, och ett föredrag av regissören Rubén Darío Salazar om scenkonsten på Kuba.

 

Teater Sesam

Tisdag 19 mars – lördag 23 mars, 19.00

Workshop: Ett fantastiskt självporträtt – Torsdag 21 mars, 14.00

Föredrag: Om scenkonst på Kuba – Fredag 22 mars, 14.30

 

 

Langgård/Becker – New Skin

Kompositören Ingvild Langgård och scenografen Signe Becker har skapat ett verk som är en mix av en konsert och en installation. New Skin är ett undersökande av idén av historien och hur vi skapar storheter – här plockas invanda synsätt isär för att visa på nya perspektiv, där den patriarkala maktordningen endast är en parentes sett i ett större sammanhang.

New Skin är ett framtidsrequiem, en ceremoni där skelett, kroppsdelar, målningar och melodier sipprar ut ur mörkret och skapar nya konstellationer. Viskande, sjungande och vrålande vill vi väcka någonting nytt ur benknotorna, bryta ner gamla maktstrukturer, bygga en ny berättelse och skapa ett nytt medvetande. Vi vill leda dig baklänges in i framtiden, medan signaler från popkultur, mytologi och gamla glömda gudinnor kanaliseras från mörkret in i scenljuset.

 

Atalante

Fredag 22 mars, 20.00

Lördag 23 mars, 16.00

 

 

Omslagsbild: Från Ned med vapnen!. Med Roberty Fux. Av Stina Oscarson efter en roman av Bertha von Suttner. Kulturhuset Stadsteatern.Foto: Bengt Wanselius

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *