storytelling-leek-banner

Veckotips GBG: Vi tar ansvar


Veckotips Göteborg: Vecka 5

Nu är det slut på degiga tankar i regnfuktiga januarikläder. Ut på stan med oss! Vi rustar oss för vår sårbara framtid, tar ansvar, kartlägger svartsjukan och sätter det mest förbjudna i rampljuset.

 

To Protect the body is to protect the land

Just nu är konstnären Chuyia Chia mitt uppe i sitt pågående performance Shelter. På konsthallen i Trollhättan kan vi dagligen följa hur hennes arbete utvecklas, tills dess att verkets slutförts. Performanceverket är en del av utställningen To protect the body is to protect the land där Chuyia vidareutvecklar det arbete hon gjorde under konstbiennalen i Singapore 2016, där hon under fem veckor steg för steg skapade en rustningsliknande dräkt gjord av purjolök, en symbolisk ritual som rustar människan för en okänd framtid.

Och okänd framtid är just vad vi står inför, inte okänd i fråga om att förändringar kommer ske, och att vi lever över våra tillgångar. Men okänt är hur vi ska lyckas leva vidare tillsammans på denna skadade planet. Det är runt dessa frågor Chuyia tar sin utgångspunkt. Hennes konstnärskap rör sig kring frågor om kultur och hälsa, om miljöansvar och framtidens mat, och frågor kring GMO (genetiskt manipulerad mat) och andra manipulerade odlingsmiljöer.

Kultivering blir för henne en rituell process som ger inspiration och som leder till ett ökat medvetande om den omgivande miljön. Utställningen To protect the body is to protect the land kan härmed ses som ett ekosystem i sig själv. Ett system som bevarar balansen mellan människa och natur.

Du vill inte missa detta! Dra till Trollhättan så fort du har möjlighet.

 

Konsthallen Trollhättan

Tisdag 30 januari, 11.00-16.00

Onsdag 31 januari, 11.00-19.00

Torsdag 1 februari – söndag 4 februari, 11.00-16.00

 

ANSVARET

Vad har du för relation till ordet ansvar? Betungande eller upplyftande, hur känns det? Om detta handlar figurteaterföreställningen ANSVARET om.

Karin Lycke och Hanne Mathisen Haga har intervjuat människor boende i Västra Göteborg, ett område som består av de mest segregerade bostadsområdena i Göteborg. Människorna de pratat med befinner sig på olika sidor av vardagens och stadens olika osynliga gränser.

Ofta avgörs gränsen mellan fattig och rik av en häck, en gata eller något som inte ens är synligt för blotta ögat.

Frågorna de ställt har handlar om segregationen, den egna livssituationen och om ansvar i stort. Högaktuellt, inte minst när vi befinner oss i ett valår, och gestaltat via figurteatern (jag gillar!) – detta kan vara en föreställning som sätter riktningen för det nya, ansvarsfulla, året.

 

Frölunda kulturhus

Torsdag 1 februari, 19.00

Fredag 2 februari, 18.00

Lördag 3 februari, 13.00

 

The Hate

Om du har dagarna lediga, eller vill smita undan på konst under lunchen, så kan jag tipsa om att besöka Galleri Rotor och Cecilia Torquatos utställning som tar sig an svartsjukan, denna förödande känsla mittemellan smärta, lust och längtan.

I utställningen får vi följa Cecilias försök att kartlägga svartsjukan, för att försöka förstå känslan ur olika perspektiv. Bakom utställningen ligger en historia om konstnärens möte med en arg kvinna på Facebook:

I once received a letter on Facebook from an agitated woman, accusing me for having had an affair with her husband 20 years earlier. I got profoundly touched by her pain and anger and the sudden insight that the worst thing in the matter for her seemed to be living with a poisonous doubt. I responded to the letter and we started an interesting conversation. Ever since, I have been thinking of doing something with this story.

 

Galleri Rotor, Akademin Valand

Måndag 29 januari – fredag 2 februari, 11.00-13.00

 

Det mest förbjudna

Mer lunchaktiviteter! Jo, men vad sägs om teater till lunchen? Ett perfekt sätt att unna sig något extra i trök-vädret. Och extra unn blir det med just denna teater! Här handlar det om lust och begär, en pjäs som sätter kvinnligt, medelålders begär mitt i det varma strålkastarljuset.

Det mest förbjudna är en musikalisk monologföreställning som tar avstamp från Kerstin Thorvalls roman med samma namn. Här sätts den mitt i nutiden, med nyskriven musik och med en närmare titt på vad det är som fortfarande utmanar idag, 2018.

Bakom det hela står Scenkonstkollektivet re:act. På scenen Eva Edwall och med regi och musik av Amanda Andréas.

Vad blir det för mat då?? Olika rätter på menyn varje dag, och jag tar för givet att goda veg-alternativ finns.

 

Göteborgs Stadsteater

Tisdag 30 januari – lördag 3 februari, 12.00

 

 

Omslagsbild: Chuyia Chia. Storytelling – Leek.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *