dav

Veckotips GBG: Vi samtalar


Publicerad 2018-09-24

Veckotips Göteborg: Vecka 39

Veckans tips går i samtalets tecken. Vi minglar med konstnärer och publik, går på exklusiv samtalsklubb, drar runt på Bokmässan och snackar konst och kamp.

 

Destination

Destination Atalante är en mötesplats för konstnärer och publik inom scenkonst, musik, film, text och bild. Här kan en ta del av work-in-progress, diskutera aktuella frågor kring konst, kanske möta en kulturpolitiker, kanske se en föreställning eller en konstnärspresentation. Kvällarna ser alla olika ut beroende ut beroende på gäster, och såklart beroende på om du är där eller inte.

Arrangörerna Niklas Rydén och Saga Björklund Jönsson vill uppmuntra till gränsöverskridande och inspirera till nya samarbeten.

 

Atalante

Måndag 24 september, 19.00

 

Supper club: konst – mat – prat

Jorå, vi på Scenkonstguiden gillar att prata, så i samband med Bokmässan ordnar vi en exklusiv klubb för samtalande människor. Det blir konst, samtal om konsten och livet och god mat i unik miljö.

Har vi tappat konsten att samtala, och hur samtalar vi konst? Hur kan vi bli bra lyssnare?

Vi kommer mötas i närheten av mässan, därefter följer en gemensam vandring till vårt hemliga tillhåll för kvällen. Väl där slår vi oss ner till bords, äter mat och samtalar. Matilda Johansson, regissör och konstnärlig projektledare för Scenkonstguiden, leder samtalet. Och är du inte så sugen på att ta till orda själv så går det också bra att bara lyssna.

Vi har endast ett fåtal platser, så passa på att haffa biljetter innan de tar slut!

 

Mötesplats i närheten av Svenska mässan

Fredag 28 september, 18.30

 

 

Bokmässan lördag

Bokmässe-helg, med allt det innebär! Jag kan omöjligen ge en överblick av allt som händer, så har här zoomat in på lördagen då vi bland mycket, mycket, mycket annat kan ta del av samtal om att hitta sin kreativa röst, om satir och att ligga på gränsen och om boken som konstform.

 

Konsten att berätta i bild

11.00

Med konstnären Jockum Nordström och professor i illustration, Sara Teleman, om boken som konstform.

 

Hitta sin egen röst

14.00

Ett samtal utifrån Niviaq Korneliussens debutroman, en berättelse om fem queera individer i Grönlands huvudstad Nuuk. Frågan “hur hittar man sitt eget kreativa uttryck” kommer att svaras på av bland annat Silvana Imam.

 

Satir – konsten att hantera gränsen

16.00

Svenska tecknare arrangera ett samtal om satir med bland andra Liv Strömquist och Kent Wisti.

Om spänningen i att som skapare hela tiden ligga på gränsen och om bildsatir som demokratisk kraft. Kan man skämta om vad som helst?

 

Svenska mässan

Lördag 29 september (Bokmässan pågår torsdag 27 september – söndag 30 september)

 

Scener & Samtal 2018

Bokmässan kan vara förvirrande och uttröttande, då kan det vara härligare att gå på något lite mer fokuserat – som Scener & Samtal, arrangerat av Göteborgs Litteraturhus. Även om programpunkterna även här är många, så kan Världskulturmuseet vara något lättare att navigera.

Här får vi samtal och läsningar, och här har jag dragit fram två punkter ur det späckade programmet:

Konsten och kampen

12.45  – 13.15

Hur har formerna för protest sett ut från det klassiska proteståret 1968 och framåt?
Vilka möjligheter för protest rymmer litteraturen, musiken och annan konst?
Med aktivisten och scenkonstnären Segal Mohamed, författaren Åsa Moberg och aktivisten Aftab Soltani.

Revolution Poetry

17.00 – 17.45

Revolution Poetry har gett ut boken med samma namn, en antologi med knytnävsstarka texter som både gör ont, stärker och förändrar. Revolution Poetry är en plattform, en ambulerande scen och en rörelse för spoken word-poesi, som startades i bostadsområdena i Stockholms miljonprogram och handlar om att fokusera på det talade ordet, berättelserna och på de som är marginaliserade och undantryckta.
Världskulturmuseet
Lördag 28 september, 11.00-19.00 (sedan efterhäng på HPKSMs bakficka)

 

Omslagsbild: Från Supper Club. Foto: Scenkonstguiden

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *