Ola Kjelbye

Veckotips GBG: Vi håller fasaden uppe


Veckotips Göteborg: Vecka 14

Göteborg ger oss bucklig konst, svindlande akrobatik och teater om att hålla fasaden uppe.

Marcus Jonsson – Den buckliga konsten

Om arbete, fritid och längtan handlar Marcus Jonssons aktuella utställning på Galleri konstepidemin. Marcus, som som yngre drömde om att bli fotbollsstjärna, bonde eller berömd konstnär, tar här med sig alla sina erfarenheter från tidigare jobb (det blev inte så mycket fotbollsproffs men det blev bla lantbrukare, taxichaufför, cykelbud och maskinansvarig på en travbana) och från sin uppväxt i Bergsjön, för att berätta om ett Sverige i förändring och en landsbygd i omställning.

Verken som visas är bland annat producerade av upphittade skrotbildelar, brons och textil.

 

Galleri Konstepidemin

Tisdag 3 april – söndag 8 april, 12.00-16.00

 

Flip Fabrique // Catch Me

Dessa cirkuskonstnärer startade med ett gemensamt mål – att leva sin dröm. Svaret på hur de kunde göra det bäst var att starta cirkuskompaniet Flip FabriQue! Nu kommer de till Stora Teatern för att ge oss svindlande cirkusakrobatik, häpnadsväckande diabolokonster och galna trampolinhopp!

Flip FabriQues konstnärliga vision utgörs av en berättelse om vänskap, som är både verklig och tydligt märkbar. De känslor som visas i en show måste vara så äkta att publiken känner dem. Artisterna agerar ”som sig själva”, utan att gömma sig bakom någon karaktär. Flip FabriQue kommunicerar glädje, lekfullhet och vänskap.

 

Stora Teatern

Fredag 6 april & lördag 7 april, 19.00

Söndag 8 april, 17.00

 

Ett dockhem

Henrik Ibsens klassiker får sig här en omtolkning under ledning av regissören Yana Ross, och i rollen som Nora ser vi ingen mindre än Gizem Erdogan. Spännande!

Nora och Torvald är ett perfekt par i allas ögon. Familjen går mot ljusare tider – det vill säga ekonomiskt. Men under den glänsande ytan svajar det… “Tills döden skiljer oss åt”. Tar vi det på allvar eller är äktenskapet bara en ritual? Regler och tabun råder än i idag – och det gäller att hålla fasaden uppe. Som på Ibsens tid.

På lördag är det premiär! Passa på att gå då, om inte bara för att vara först och att skryta om det utan också för den lilla extra känslan av flärd och pirr i magen som infinner sig.

 

Göteborgs stadsteater

Lördag 7 april, 18.00 – Premiär!

Spelas därefter tom 23 maj

 

 

Omslagsbild: Från Ett dockhem. På bilden: Gizem Erdogan Foto: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *