spring_banner

Veckotips GBG: Vår


Publicerades 2019-05-13

Veckotips Göteborg: Vecka 20

Att krypa upp i någons knä för tröst, att försöka begripa det ofattbara och att uppleva en oändlig, queer soluppgång.

 

KILLARNA

Passa på! Ögonblicksteatern gästar Göteborg och ger oss gbg-premiär av den hyllade föreställningen KILLARNA. Föreställningen kammade hem priset för Årets Brott på Scenkonstgalan 2017, den har spelats över 100 gånger och har turnerat över hela norra Sverige. Inte något en vill missa, alltså.

KILLARNA är en föreställning som hyllar vänskapen och utmanar våra idéer om gränserna för våra drömmar. Om att tycka om nån så mycket att en vill bita den i armen. Om att vilja krypa upp i någons knä för att få tröst och om rädslan för att bli galen om allt det där som känns inuti släpps ut. KILLARNA är lika mycket kropp som röst, både utopi och verklighet.

Det hela är ackompanjerat av Min Stora Sorgs dansanta discobeats.

 

Teater Smuts

Fredag 17 maj & lördag 18 maj, 19.00

 

 

Kören

Av vad består ett samhälle? Vem är innanför och vem är utanför? Vilka är inbjudna i gemenskapen och vilka blir utestängda?

Kring dessa frågor rör sig Kören, ett amatörteaterprojekt som blivit till som ett samarbete mellan Folkteatern Göteborg, Lundby församling och Unga Folkteatern, och som spelas i Biskopsgårdens kyrka på Vårväderstorget. Föreställningens handling är smärtsamt aktuell, om när det ofattbara sker.

Kim, en samhällsengagerad präst i en mindre församling, får hela sin världsbild omkullkastad när hans kyrkokör blir måltavla för en masskjutning. Förövaren är en ung man med nationalistiska och rasistiska åsikter. Prästen överlever massakern men uppfylls av vrede, ett djupt hämndbegär och en desperat önskan av att försöka begripa det ofattbara.

Efter föreställningarna den 14 & 23 maj blir det ett publiksamtal kring föreställningens tema, med inbjudna gäster.

 

Biskopsgårdens kyrka

Tisdag 14 maj, 18.00 (med efterföljande publiksamtal)

Fredag 17 maj & lördag 18 maj, 19.00

Spelas även 23 maj

 

Amanda Apetrea & Mica Sigourney – Springtime

Amanda Apetrea och Mica Sigourney, duon som utforskar makt och kön genom queerteori, nattlivsestetik och feministiska strategier, är tillbaka på Atalante! Jag ÄLSKADE deras I’m a Very Understanding Woman som rörde sig kring kvinnlighet och skräck. Springtime kan ses som en uppföljare, nu med utgångspunkt i barnteater (men verkligen för vuxna), och är en ny version av blommor och bin-historien.

Ett citat av José Esteban Muñoz, som finns med i texten till föreställningen, lägger grunden: “Queers, for example, especially those who do not choose to be biologically reproductive, a people without children, are, within the dominant culture, people without a future.”

I Springtime drömmer Apetrea och Sigourney om en oändlig, queer soluppgång. De är ett träd, en björn, ett bi och en blombukett som stampar runt på scenen. De försöker komma fram, komma samtidigt och mötas. Springtime är en blandning av dansuttryck, komedi och satir.

 

Atalante

Fredag 17 maj & lördag 18 maj, 19.00

 

 

 

Omslagsbild: Amanda Apetrea & Mica Sigourney – Springtime. Foto: Märta Thisner

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *