sestjarnorna

Veckotips GBG: Valvaka med konst


Publicerad 2018-09-03

Veckotips Göteborg: Vecka 36

Veckotipsen är tillbaka! Höstsäsongens första Göteborgstips präglas av det stundande valet – det blir mänsklighet i kris, undersökning av demokratins olika beståndsdelar och valvaka med konst.

 

Jag vill se stjärnorna

Teater Eksem och scenkonstkollektivet Bonthrop ger ett dokumentärt, interaktivt och existentiellt scenkonstverk som utforskar klimathot, föräldraskap och en mänsklighet i kris. Kan fungera som KBT, chockterapi eller som en varning inför det stundande valet!

Tillsammans arbetar de enligt metoden ‘devising’ där alla har gemensamt ansvar för processen och föreställningen. Här blandas privata livsval och beslut med frågorna om den stora gemensamma utmaningen idag, klimatkrisen.

Individer i sina mikrokosmos.
Vad drömmer de om? Vad längtar de efter?
Ett scenkonstverk om små och stora universum. Perspektivskiften och parallella skeenden.
Om kärleken och motivationen.
Olika världar, livspussel och reella hot.

Verket tar sig uttryck genom en blandning av skådespel, dokumentärt material, projektioner, statistik, realtidsdata, musik och ljud och koreografi.

 

Cinnober

Masthuggsterrassen 3

Torsdag 6 september, 19.00 – Urpremiär!

Lördag 8 september, 19.00

Söndag 9 september, 17.00

 

Det demokratiska projektet – Andra stjärnan åt höger och sedan rakt fram till gryningen

Kanske behöver du träna på demokrati innan den stora dagen? Teater Smuts bjuder in oss till att undersöka vad demokrati egentligen är och vad den består av. Vad sägs om att ta del av avslappningsövningen Trump Care, öva på att rösta eller få en inblick i en mängd olika världar och synsätt?

Verket bygger på intervjuer, workshops och enkäter där gruppen ställt frågor om demokrati och om inflytande över samhället och det egna livet.

Vad är demokrati och hur står det egentligen till med demokratin i Sverige, och i världen? Är demokratin under hot från nazister i kostym, nazister utan kostym eller från troll utan underbyxor? Eller kanske allihop? Varför misstror människor demokratin? Vem äger sanningen, vem är desinformerad och vem lever I lögn? Vad är konspirationsteori och vad är fakta?

 

Teater Smuts

Fiskhamnsgatan 43

Onsdag 5 september – lördag 8 september, 19.00

Ges därefter tom 29 september

 

Valvaka på Röda Sten Konsthall!

Är du redo för valet? Den frågan ställer Röda Sten konsthall oss. En stor och kanske skrämmande fråga. Är jag verkligen det? Är vi verkligen det? Men de stannar inte endast vid att röra upp oroliga känslor – de bjuder även in oss till gemensam valvaka där vi får ta del av konstutställning, performancehändelser, där vi får prata kulturpolitik och politik i stort, och där vi gemensamt följer nyhetsuppdateringarna. Sedan kan vi stanna kvar för att avluta kvällen med att fira i bubbel eller sörja i gravöl – allt beroende på hur det går och vad en känner passar.

En av de performancehändelser vi får ta del av är Krympningen av Oskar Bråne och Karl Berg, där de tillsammans med de som vill delta gestaltar konsekvenserna av den kulturpolitik som de befarar kommer att föras om Sverigedemokraterna får inflytande efter valet.

Vad händer med den konst som provocerar, problematiserar och utmanar samhället om ekonomiska stöd endast går till ”konst som bevarar kärnan i den svenska kulturen”?

 

Röda Sten Konsthall & Restaurang Röda Sten

Söndag 9 september, 12.00-sent

 

 

 

Omslagsbild: Från Jag vill se stjärnorna. Foto: Teater Eksem/Bonthrop

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *