Ola Kjelbye

Veckotips GBG: Vägskäl


Publicerades 2019-10-14

Veckotips Göteborg: Vecka 42

Veckan i Göteborg ger oss ren skräck, experimentell improvisation och en chans att leva om våra liv på nytt. Vad väljer du?

 

Dvärgen

Göteborgs Stadsteater kör en dramatisering av Pär Lagerkvists romanklassiker Dvärgen från 1944, en dagboksroman där en får dyka ner i hjärnan på den illsinnade huvudpersonen.

Vad är ondska och hur uppstår den? Vid furstens hov, i renässansens Italien tecknar dvärgen ned sina hatiska betraktelser över människorna och livet.

Är man född till ett liv i förnedring genom sin blotta existens så kanske hatet framstår som en rimlig drivkraft. En resa in i mörkret tillsammans med dvärgen är en resa in i mörkret inom oss.

Vår skribent Karin Noomi Karlsson säger “det blir blod, mord och renaste skräck på menyn, men jag vågar lova att du inte kommer att ångra dig”, så om du vågar kanske du också ska besöka fängelsehålan!

 

Göteborgs stadsteater

Torsdag 17 oktober & fredag 18 oktober, 17.30

Lördag 19 oktober, 16.30

Ges därefter tom 9 november

 

 

VARIA2019 Improvisation Festival

VARIA skapar plats för improvisationen som självständig och uttrycksfull scenkonstform. Här är det inte improteater som en tänker improteater kanske, utan snarare en blandning av scenkonsten, bildkonsten i stil med den experimentella konstmusiksimprovisationen. Kanske? Jag vågar mig på en sån beskrivning.

Festivalen har denna gång ett solotema vilket betyder att scenkonstnärerna Andrew Morrish, Peter Trotman, och Lisa Larsdotter Petersson ger en varsin föreställning på titeln Enmeshed, Sequenced and Consequential.

 

Esperantoscenen (fd Teater Uno)

Fredag 18 oktober & lördag 19 oktober, 19.00

 

 

Vi som fick leva om våra liv

Vad hade du gjort annorlunda om du fick en chans till?Vi som fick leva om våra liv är ett samarbete mellan Backa Teater och Dramaten. Här undersöks de vägskäl, val och beslut som vi tar i livet, och vad vi skulle vilja ändra på om vi kunde.

Regissören Mattias Andersson har låtit ett socioekonomiskt tvärsnitt av Sveriges befolkning svara på frågan och har därefter byggt en föreställning om hur livet hade kunnat se ut om det fanns en chans till. En typisk Andersson-föreställning låter det som, och det är ju alltid spännande!

Två flyg kraschar in i World Trade Center. Bokstäverna metoo bildar en hashtag. Ett barn blir till och någon väljer franska istället för tyska på högstadiet. Livets vägskäl kan leda till förändringar som skakar den egna tillvaron eller hela världen.

Och som sagt, föreställningen är ett samarbete med Dramaten, dit Mattias Andersson kommer hoppa efter sin tid på Backa (det var ett himla surr om det på sociala medier nyligen, men missade vad det handlade om). Efter sin spelperiod på Backa Teater kommer föreställningen även ges på Dramaten Elverket i Stockholm.

 

Backa Teater

Lördag 19 oktober, 18.00 – Premiär!

Spelas därefter tom 28 december

 

 

Omslagsbild: Vi som fick leva om våra liv. Foto: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *