Regrets

Veckotips GBG: Svanar och tonårstjejer


Publicerad 2018-09-17

Veckotips Göteborg: Vecka 38

Vi får nyskriven elektronopera med svanar, plastslangar som knyts ihop, tyg som draperas och tonårens omvälvande känsloyttringar.

NewOpera CO – Regrets

NewOpera CO har premiär! Regrets är en elektronopera (!) som handlar om ånger, livsval, skuld och försoning – och om det faktum att vi alla skall dö, och att resan dit går fortare än de flesta av oss vill kännas vid.

Det är två personer. Den ena har varit där länge. De väntar på något. Det går dagar, månader, år. Det finns också andra där. Allt är fruset. Vatten, is, tistlar, rosor. Svanar som slåss med tjurar. De pratar. Minns. Känner de varandra? Vad är det de väntar på?

Det låter drömskt, och i dröm-anda har här scenrummet vänts om – publiken sitter på scenen och artisterna spelar i gradängen. Det är få biljetter till varje föreställning, så agera snabbt för att inte gå miste om detta!

 

Atalante

Fredag 21 september, 19.00 – Premiär!

Söndag 23 september, 17.00

Ges även 24-25 & 27-28 september

 

Jessica Johannesson: Jag har slutat tala. Jag kan ro utan åror

Trådar som bygger historia, vandrar mellan känslotillstånd, upplevelser och betraktelser. I Jessica Johannessons verk blandas strikt kontroll med avsaknad av detsamma. Gränser suddas ut, mellan konstnärens egen person och det konstnärliga uttrycket, allt tråcklas samman i skulpturerna som formas.

Verken kretsar ofta kring skörhet, sårbarhet, existens, rum och kropp. Hon undersöker allmänmänskliga tillstånd och försöker ge dem form och struktur. Här jobbar hon bland annat med plastslang som knyts och formats.

Jag tror att jag talade. Jag tror verkligen att jag talade. Eller så skrek jag. Eller så tystnade jag. Men en lär sig. En lär sig ro utan åror.

Nu i veckan är det sista chansen att kika in utställningen Jag har slutat tala. Jag kan ro utan åror på Konstepidemin.

 

Pannrummet, Konstepidemin

Onsdag 19 september – söndag 23 september, 12.00-16.00

 

Fabric falls, curtain calls: Marcus Appelberg

Tyg som veckar sig, faller mot golvet. Tyg som böljer, hänger, draperas, viks och formas. Marcus Appelberg låter tyget inta olika poser i rummet, som förslag på olika möjligheter och liv. Det får min fantasi att gå igång, och då jag själv ju har en kärlek för scenen och ja, också ridån, så går min tanke direkt dit med allt den innebär av show-time, förkroppsligande och magpirr och jag känner doften av fixeringspuder, svett och tårar.

Let the curtain fall, rise, drift apart. Applause.

 

👏

 

Galleri Rotor 2

Fredag 21 september, 16.00-19.00 – Vernissage!

Lördag 22 september & söndag 23 september, 12.00-16.00

Visas även måndag 24 september, 16.00-19.00

 

Team Hurricane ϟ JUCK ϟ Klubb Rörelsen

Doc Lounge, Klubb Rörelsen och Göteborgs Stadstriennal samkör denna kväll som hyllar tonårstjejer, rosaskimrande tyll, queera skoluniformer, stenhård aktivism och kärleksfull vänskap.

Det blir visning av filmen Team Hurricane, en färgexplosion och djupdykning i tonårens omvälvande känsloyttringar som blandar dokumentärt insta story-material med fiktion och kortdokumentären om dansgruppen JUCK. Klubb Rörelsen kör musiken och så blir det dansperformance med dansarna ELLEN & ELNAZ.

Kvällen är en del av Göteborgs stadstriennal, en plattform för att samtala kring och gemensamt göra stad. Under fyra dagar i september presenteras samtal, filmvisningar, praktiskt byggande och workshops runt om i Göteborg.

 

Porto Libre, Jubileumsparken

Onsdag 19 september, 18.00-23.00

Fri entré!

 

 

Omslagsbild: Regrets – NewOpera Co. Foto: Beata Rydén

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *