Lfalt_banner

Veckotips GBG: Sprickor och detaljer


Publicerad 2018-10-08

Veckotips Göteborg: Vecka 41

Blanka metaller, betonggolv, sprickor och mollusker. I veckan får vi organiskt, artificiellt och mänskligt i en fantastisk röra.

 

Tamara Grüner – Never Ending Story

Som samtida Fabergéägg prunkande av blanka metaller, pärlor och detaljrikedom – så beskrivs Tamara Grüners smycken. Här vävs det naturliga samman med det artificiella, och när det organiska möter modern teknik skapas en övernaturlig vibe – trots att Grüner kikar till historien för inspiration, så finns här något framtida eller till och med utomjordiskt (jag får också associationer till rollspelet Coriolis, men det kanske bara är jag…).

Vid en första anblick kan Tamara Grüners färgstarka verk ge ett kitschigt intryck, men Grüners välbalanserade kompositioner och omsorgsfullt utförda hantverk dämpar den yviga imagen och omvandlar objekten till juveler.

På onsdag är det vernissage! Passa på att gå dit då för trevligt mingel.

 

Four

Onsdag 10 oktober, 17.00 – 20.00 Vernissage!

Torsdag 11 oktober & fredag 12 oktober, 12.00-18.00

Lördag 13 oktober, 12.00-16.00

Visas därefter tom 3 november

 

Ocarinavaginan

Pop Up-Operan ger oss Mozarts Trollflöjten som vi aldrig tidigare sett den – det blir gummihandskar, betonggolv och smäktande stråkar. Ocarinavaginan är en berättelse om kvinnor som letar efter äventyr, män som sitter och väntar på att bli räddade, ögonblicklig förälskelse och magiska världar.

Förutom att ge oss gammal klassiker i ny form, ger Pop Up-Operan oss, som alltid, opera i ny skepnad. Här får vi indie-opera i industrilokal där konsten kommer nära. Vi gillar’t!

 

Dagjämningsgatan 2

Torsdag 11 oktober, 19.00 – Premiär!

Fredag 12 oktober & lördag 13 oktober, 19.00

Söndag 14 oktober, 16.00

Visas därefter tom 21 oktober

 

Lisa Fält – Material testament

Ny utställning på Boy konsthall – så nu sätter vi oss på 101:an till Bollebygd. Lisa Fält är en konstnär och konsthantverkare med rötterna i corpus och smyckekonst (corpus betyder kropp och är ett samlingsbegrepp för föremål med rötter i silversmidet).

Lisa arbetar med sprickan och ärret om utgångspunkt i sitt arbete – hur ett ärr är ett tydligt tecken på händelser vi levt, och att vi genom att bära dem synligt kan skapa stöd och förståelse för levda erfarenheter av vad det är att vara människa.

Lisa hämtar bland annat sitt material från grovsoprummet, dit saker som vi lämnar bakom oss hamnar. Grovsoprummet är ett slags kärl, en behållare för minnen, ohörda berättelser och bortkastade livsöden.

När vi sparar för en oviss framtid kan soprummet vara den plats där våra verkliga minnen och livshistorier finns – det som inte passar in i vår självbild. Vad är egentligen värt att spara och reparera och vad säger det bortkastade om oss?

Vernissage på lördag med mingel och tilltugg – och då kommer Lisa själv även vara på plats!

 

Boy konsthall, Bollebygd

Lördag 13 oktober 12.00-16.00 – Vernissage!

Visas därefter tom 3 november

 

Vampyrbläckfiskar i Arizona

På Trixter får vi ett rafflande och komiskt drama om kampen mellan människa, mollusk (mollusker är en virusinfektion som ger 2–5 millimeter stora, mjuka och glänsande, hudfärgade knottror på huden) och mäklare. Affischbilden vittnar om storyn – den visar en person som har det härligt i en pool på taket av en skyskrapa, allt medan vattennivån långsamt höjs runtomkring huset som snart riskerar att stå helt under vattenytan…

I källaren i den högsta skyskrapan i Arizona firar forskaren Johansen mänsklighetens utplåning med champagne. Vad han inte vet är att en högst levande ung man samtidigt håller på att flytta in i översta lägenheten i samma byggnad.

Spännande!

 

Teater Trixter

Söndag 14 oktober, 17.00 – Premiär!

Visas därefter tom 22 november

 

 

Omslagsbild: Lisa Fält – Material testament. Boy konsthall. Foto: Lisa Fält.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *