besiktning_banner

Veckotips GBG: Skoj, bröl och nattlig kulturextas!


Veckotips Göteborg: Vecka 41

Skoj med cool person, slimmad trikå och lyxiga nattliga äventyr. Göteborg tar väl hand om oss väl denna fullspäckade oktobervecka!

 

Ståuppklubben med Emma Knyckare

Det har snackats mycket om och kring Emma Knyckare på den senaste tiden. Mycket på grund av hennes senaste initiativ. Efter sommarens festivalkaos med övergrepp och trakasserier fick hon nog, och drog igång planerna för att skapa en festival fri från våld och hot. Nu har hon lyckats dra ihop 500 000 kronor till den “snubbfria” festivalen som då kommer blir av! Coolt ju. Nu har du chansen att se Knyckare på en scen nära dig! Hon delar kvällen med “en av Göteborgs roligaste människor”, Niklas Andersson. Det kan ju knappast bli trist!

 

Henriksberg

Torsdag 12 oktober, 19.00

 

 

Bibi Ha Bibi

Jag är ett fan av scenkonst som tar ett undersökande grepp om våra beteenden och vanor, och sätter dem i ett nytt ljus – och det här är en föreställning som gör just det, och det som skärskådas är det manliga brölet. Ett bröl som tar oss genom kontrollerat våld till sensualitet. Ansikte mot ansikte och i slimmad trikå möts artisterna och koreograferna Aloun Marchal och Henrique Furtado i denna hyperventilerande föreställning som kombinerar ett brett spektrum av manlighet – från inuitiska strupsånger till rituell dans och wrestling.

Bibi Ha Bibi utforskar ett brett spektrum av ljud och rörelser som stilmässigt kolliderar med varandra: från kampsport till retfull barnslig lek, från brötiga missljud till godnattsånger och från avslappnad andning till bestialiskt skrik.

 

Atalante

Torsdag 12 oktober – lördag 14 oktober, 19.00

 

Kulturnatta 2017

Jepp, det är oktober – vilket betyder att vi kan gå all in i höstmystik och kulturextas! Och på fredag är det Kulturnatta, vilket betyder att en uppsjö av stadens alla kulturarrangörer och konstnärer och bjuder oss på ett gediget program alldeles gratis! Lyxigare kan det knappast bli!

Jag kör på med tre spännande programpunkter att besöka under natten:

 

ComLAb – Performance art in Kulturnatta

Nio stycken göteborgsbaserade  performancekonstnärer kommer under Kulturnatta bjuda på något alldeles unikt – under fyra timmar kommer de tillsammans utforska och skapa en synergi som grupp, och visualisera handlingar som kopplar samman deltagare och vanliga människor i det offentliga rummet.

Området från Karin Boye-statyn till konstmuseets övre trappor blir experimentplatsen. Ta en sväng förbi här under dina nattliga äventyr – och du kommer få ta del av pågående samtida konst, mitt när det händer, här och nu.

 

Runtomkring Götaplatsen

Fredag 13 oktober, ca 16.30-20.30

 

Den årliga Kulturbesiktningen – Tema dans och rörelser

Då var det dags för den årliga kulturbesiktningen! Hur står det egentligen till med dansen och rörelsen? Hur bra koll har du på stadens uttryck, aktörer och händelser?

På 3:e våningen blir det ett non-stop program på scenen och i utställningshallen. Det blir performance, dansfilm, live-inslag och kulturpolitiska inlägg. Intimt, angeläget, utmanande. När du än kommer finns något att se och uppleva.

Plus allt detta så har kulturpolitiker och tjänstemän bjudits in för en kvalitetskontroll – vad är det de måste veta och bör ha sett? Och så får vi testa våra egna kunskaper om danslivet i Göteborg i ett quiz med fina priser!

 

3:e våningen

Fredag 13 oktober, 19.00–24.00

 

FLOCK Nypremiär! / Rymdstationen Scenkonst

Rymdstationen Scenkonst är en grupp på 13 personer från Sverige, Norge och Danmark som skapar scenkonst tillsammans. Uttrycket är fysiskt och undersökande. Har du inte kikat in denna nya uppstickare på frigruppskartan så är det ett utmärkt tillfälle att göra det nu! De kör en ny omgång av sin föreställning FLOCK, en föreställning om människor som inte går med på normerna, skapar egna normer eller tvingas in i andra.

Någon älskar sin bubbla.
Någon hatar sin bubbla.
Någon längtar ut ur den.

 

Kajskjul 46

Fredag 13 oktober, 19.00

Spelas också lördag 14 oktober, 19.00

 

Och till sist:

 

Vilken kulturnattatyp är du?
– en virtuell guidning till nattliga äventyr

Kulturnatten fylls av enormt mycket mer än det jag tipsar om ovan, och det kan ju vara väldigt svårt att veta vad en bör kika in. Om du behöver lite mer tips och hands on-guidning så kom förbi Stadsbiblioteket nu på tisdag där vi på Scenkonstguiden finns på plats för att ge vägledning!

Testa vårt virtuella quiz, ta reda på vilken kulturpersonlighet du är och få tips om vad just DU ska hitta på under Kulturnatta den 13 oktober!

 

Göteborg Stadsbibliotek

Tisdag 10 oktober, 17.00-19.00

 

 

Omslagsbild: Från Den årliga kulturbesiktningen, 3:e våningen.

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *