Ola Kjelbye

Veckotips GBG: Skamlöst


Publicerades 2019-04-01

Veckotips Göteborg: Vecka 14

Skamlös glädje, flerdimensionell koreografi, melodramatisk sorg och ett steg till nästa nivå. Göteborg ger oss mycket spännande att se fram emot denna första aprilvecka.

 

Little Shop of Horrors

– Skamlös glädjebomb med science fiction-touch

Jag fullkomligt ÄLSKADE Angelina Stojčevskas version av Flugorna, som spelades på Göteborgs Stadsteaters lilla scen 2017. Min och Matilda Johanssons duo-recension av den går att läsa här.

Nu är Angelina tillbaka på stadsteatern, nu med musikalen Little Shop of Horrors – och ja, jag är excited! Gospelglam och science fiction-touch utlovas, och Angelina säger själv att “Little Shop of Horrors är en skamlös glädjebomb. Och det är något jag tar helt allvarligt på”. Det låter lovande.

Kort om storyn:

Historien utspelar sig i blomsterbutiken där biträdet Seymour tar hand om en märklig planta. Han göder den först med sitt eget blod och sen med människor, allt eftersom den växer och bara vill ha mer. Till slut tappar Seymour kontrollen över sig själv och över plantan, som han döpt till Audrey II efter kollegan han är förälskad i.

 

Göteborgs Stadsteater

Fredag 5 april, 19.00 – Premiär!

Lördag 6 april, 18.00

Spelas därefter tom 31 maj

 

Oslo koriografiske – We are symphony

– Experimentell koreografi för nyfikna

En flerdimensionell föreställningsresa för de allra minsta (0-3 år)! Och för medföljande vuxna såklart. Här får vi ta del av ett visuellt universum i ett föränderligt rum, där det är helt ok att vara så nyfiken en vill.

De scenografiska elementen påverkas av koreograferade sekvenser och inspireras dramaturgisk av symfoniens flera skikt, sektioner och komplexitet. Det involverar fler aspekter än dansarens koreografi. Vi koreograferar fem element: dansare, ljus, ljud, scenografi och publiken. Publiken ska dirigeras in i verken genom interaktion och uppfattningsvariation.

Det låter inte precis som den “typiska” barnteatern, om det finns något sådant. Spännande!

 

Atalante

Fredag 5 april, 10.00 & 12.00

Lördag 6 april, 12.00 & 14.00

Söndag 7 april, 12.00 & 14.00

 

Flickan med svavelstickorna

– Melodramatisk stumfilm möter urban fantasy

“En genomäkta urban fantasy”, så beskriver Backa Teater sin version av HC Andersens klassiska berättelse om flickan med svavelstickorna. Den sorgliga berättelsen om den fattiga flickan som går barfota i den iskalla snön och förgäves försöker sälja svavelstickor, tills hon ger upp och tänder stickorna en efter en för att värma sig. Till slut fryser hon ihjäl i den kalla vinternatten.

När Backa tar sig an detta sorgliga gör de det à la melodramatisk stumfilm – yes, det är helt ordlöst. Här ligger fokus på det visuella. Och recensionerna skvallrar om en politisk botten.

Spelas för alla över 5 år!

 

Backa Teater

Lördag 6 april, 14.00

Spelas tom 6 maj

 

#NEXTLEVEL

– För den som vill vara först på bollen

Kompani Catapult är ett nytt scenkonstkompani med bas i Göteborg som jobbar utifrån en feministisk utgångspunkt. #NEXTLEVEL är deras första produktion som kompani, så här är det nytt, nytt, nytt! Här utmanas vi att levla upp och ta steget ut mot något bättre. Vågar du?

Vi är i mellanrummet nu. Men med styrkan i vårt gemensamma vrål hörs vi med full kraft. Våra historier är skrivna för alltid. De är vår karta över ställen vi aldrig vill tillbaka till. Våra hjärtslag är kompassen som leder oss mot nya marker. Till en värld där vi äger vår kropp fullt ut med alla dess tankar, känslor och erfarenheter. Till en värld där vi tar plats på ett sätt som tillåter alla att ta plats. Till en värld där erkännandet av svaghet ses som den yttersta styrkan.

 

Cinnober Teater

Lördag 6 april, 14.00 & 18.00

 

 

Omslagsbild: Från Little Shop of Horrors, Göteborgs Stadsteater. Emil Ljungestig, Eline Høyer. Foto: Ola Kjelbye

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *