silverfeber_banner

Veckotips GBG: Silversjuka och civil olydnad


Veckotips Göteborg: Vecka 48

En magnifik vecka, med konst som utmanar och uppmanar! Det blir cutting-edge och civil olydnad. Hur långt kan jag gå för det jag tror på? Och vad kan jag spela för roll i hur framtiden utvecklas? Hur tar tidigare generationers erfarenheter sig uttryck i våra kroppar? Vad kan min egen kropp kan göra idag?

Live Action 12

Det är dags för Live Action, performancefestivalen som ger oss levande konst som upplevs här och nu. I år kör de för första gången festivalen under vintertid, men de lovar att råda bot på kylan med spirituell och estetisk men framförallt mänsklig värme. Tack för det!

På Live Action kan du vara säker på att få möta radikala konstnärskap, att få ta del av det oanande och en chans att utmana din egen fantasi. Festivalen kan ses som ett showcase av vad som är “cutting-edge” inom dagens performancekonst och har som ett av sina syften att skapa möten mellan konstnärskap från världens alla hörn.

Det blir både performanceverk i det offentliga rummet (utanför stadsbiblioteket och i Brunnsparken), under programpunkten Common Ground, och ett kvällsprogram i Järnhallen, Ringöns alldeles egna konsthall (har du inte varit där ännu så passa verkligen på nu!).

Festivalens uppmaning till oss är:

Tänk själv, tro på dig själv, på din egen fantasi. Ge din tanke och känsla makt.

Ta med dig de orden och en vän och upplev samtida performancekonst här och nu!

 

Common Ground – Göteborgs Stadsbibliotek

Torsdag 30 november, start 12.00

 

Common Ground – Brunnsparken

Lördag 2 december, start 13.00

 

Järnhallen

Fredag 1 december & lördag 2 december, start 18.30

 

Olydnad

Skulle du kunna vara olydig för att förändra något?

Autentiska berättelser från olydiga människor ligger till grund för denna musikaliska och visuella föreställning – människor som brutit mot lagen och gått över gränser för att skapa förändring. Som gör stora personliga uppoffringar för vad de tror på.

Vi får bland annat för möta Agneta Norberg, som när hon fyller 80 år endast önskar sig en sak – pengar att betala alla sina böter med. För hon har varit olydig, många gånger, och kommer fortsätta vara det.

Civil olydnad ställer många frågor på sin spets: om rättvisa, uppoffringar, drivkrafter, moral och till sist om själva demokratin. Vad är det som får människor att gå över en gräns för sin övertygelse? Vilka är dessa personer? Hur går det till? Hur känns det? Är det försvarbart i demokratins namn? Och var går din gräns?

Olydnad gästspelar på Folkteatern, och det är one night only – så missa inte! Bakom det hela står Emma Örn och Lisa Färnström. De båda är en del av Troja Scenkonst som gjort flera spännande grejer innan (bland annat Rörelsen och Den svenska demokratins historia). Lisa Färnström regisserade också hyllade Fäboland (bästa!).

 

Folkteatern

Lördag 2 december, 18.30

 

Silverfeber

Att gruvnäringen är Sveriges ryggrad och stolthet är något en har fått höra under uppväxten, i skolan och i politiken. Mycket mindre har det talats om de övergrepp, våldsdåd och mord och tvångsförflyttningar som följt i gruvnäringens spår, och den hänsynslösa jakt efter profit som härjat och som fortfarande härjar, där folk, land och liv får falla under borren.

Silverfeber tar avstamp i de historiska händelserna på 1600-talet då silvermalm upptäcktes i Nasafjäll. Tvångsrekrytering av samer påbörjades, i statens regi. En variant av kölhalning användes som kroppsligt straff för de som vägrade arbete. Tanja Andersson och Emelié Sterner undersöker koloniala spår i den fysiska kroppen och kluvna identiteten.

I det sociala och kulturella arv som så länge präglats av tystnad ställer vi oss frågan om hur tidigare generationers erfarenheter har sipprat nedåt? Hur tar det sig uttryck i kroppen? På vilka sätt påverkar det rörelsen?

 

Atalante

Fredag 1 december – lördag 2 december, 19.00

Söndag 3 december, 17.00

 

Dom ska hitta oss tillsammans + Royals

Scenkonstgruppen DonnaDonna bjuder in till en helhelg med två föreställningar och brunch!

Först ut är föreställningen Dom ska hitta oss tillsammans.

Lördagen den 6 juli 1946. Sveriges största sångerska, Ulla Billquist, är inte på väg till en inbokad spelning i Karlstad. Hon ligger på köksgolvet i sin lägenhet, alla fyra gaskranar är öppna, och bredvid henne ligger den kvinna som hon har en kärleksrelation med. Vi vet än idag inte vem den kvinnan var. Men vi vet att hon reser sig upp och går. Där, i den kvinnans historia, i den stunden börjar föreställningen.

På söndagen blir det först brunch, sedan föreställningen Royals – en komisk samtidsskildring av monarkin.

Drottningen och Prinsessan ska dra. De ska resa iväg, posera för välgörenhet under dagarna och dricka jelly-shots ur navlarna på 20-åriga pojkar på nätterna.

 

Kajskjul 46

Dom ska hitta oss tillsammans – lördag 2 december, 19.00

Brunch – söndag 3 december, 12.00

Royals – söndag 3 december, 13.00

 

Konstbrunch #4

Mer brunch! Fira första advent med konst-inspo, lyxig och julinspirerad brunch (ja, det blir lussekatt) och samtal om den dramatiska texten.

Det är säsongsfinal av vårt konstbrunchkoncept, och denna gång gästar vi Konstkollektivet i Mölndal – ett helt hus som tillägnas skapande, konst och möten.

Gäst denna gång är Max Bolotin, dramatiker och konstnärlig ledare för Kastratet. Han har skrivit och regisserat föreställningarna Kastratet #1: I Love Transylvania och Kastratet #2: Anti-Lancelot, och är aktuell som medförfattare till Motherdog som har premiär Göteborgs Stadsteater i januari 2018.

Temat är “Ingångar till skrivarbetet” och vi kommer dyka ner i frågor som “kan vi förstå arbetet med en teatertext som ett sökande efter sanning?”.

Fri entré och brunch till billig peng! Efteråt kan en hänga kvar hos Konstkollektivet, eller varför inte också besöka Jul i Kvarnbyn som äger rum precis bredvid?

 

Konstkollektivet

Söndag 3 december, 11.00 (brunchen öppnar då, samtalet startar en stund därefter)

 

 

Omslagsbild: Från Silverfeber. Foto: Miranda Björnsson Wikström

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *