_P9A2496

Veckotips GBG: Sälj två timmar av ditt liv


Veckotips Göteborg: Vecka 8

Veckan i Göteborg är lite som att öppna en helt ny bok, direkt från bokpressen. Det doftar sådär fräscht, en helt ny och oupptäckt upplevelse ligger framför en och möjligheten är stor att en ny favorit kan få flytta in.

 

Contemporary Performative Arts

Jag har sagt det förr men jag håller fortfarande med mig själv. Att se examensprojekt av olika slag är så sjukt härligt och jag älskar att få en försmak på det vi kommer att få se på scenerna framöver. Denna gång är det det internationella programmet Contemporary Performative Arts (på Högskolan för scen och musik) som har premiärer på sina konstnärliga gestaltningar och interaktiva händelser runt om i Göteborg. Det är hela 6 olika projekt som en kan njuta av, ett smörgåsbord som en säger. Tryck på länken ovanför för att kolla in alla projekt lite närmre.

 

Runt om i Göteborg

Tisdag-fredag, 20-23 februari. 

 

Doktor Faustus

“Har du hört historien om Faustus? Du kan gå och se den på Folkteatern. Om du vill. Du kan göra precis vad du vill. Du kan blunda och tänka på det du åtrår allra mest och knäppa med fingrarna och så har du det i din hand. Vad skulle hindra dig? Moral? Lägg av. Livet är för kort för moral.”

Detta är en föreställning signerat Erik Holmström, som gjort stor succé senaste åren med sin nya teater Malmö Dockteater. Även detta är en föreställning med dockor som fritt baseras på pjäsen Doktor Faustus av Christopher Marlowe, där Faustus sliter sig själv i två och säljer sin själ till djävulen. Du behöver inte riktigt gå så långt, det räcker att du köper en biljett och säljer två timmar av ditt liv till Folkteatern.

 

Folkteatern

Onsdag-lördag, 21-24 februari, 18.30

Spela fram till 21 april

 

BötteBaletten

Ragnaröken Theatre är en relativt nystartad grupp med sju konstnärer från olika håll. Nu gästar de Frilagret i Göteborg för en show utan dess like. Detta är vad ni kommer få uppleva:

“Människan är ett flockdjur som gärna vill skratta och gråta tillsammans. Den vill också känna kärlek och tycka synd om sig själv, i saknaden av den. I vår studie i att förstå det mänskliga har vi skapat en slags show. En vildvuxen cabaré som är konstig, men inte konstlad. Tydlig men inte pretentiös. Mystisk men inte religiös och rolig men absolut inte banal. Nä, snarare en kakofoni av extas och bulleribång. Ja, en fridlyst upplevelse av fartfylld fantasi och den stora längtan efter att älska.”

Jag har sett en bild från föreställningen där de fyra står iklädd toga och sjunger friskt och med obetalbara ansiktsuttryck. I think this is a must see!

 

Frilagret

Torsdag, 22 februari, 19.30

 

Solo 2018 – Performance improvisation

När du tänker på impro kanske du ser en bild framför dig. Kanske att ett gäng glada gamänger hittar på en story om en telefonförsäljare som inte kan ljuga, eller nåt. Om det är så att det är din bild av impro, så kommer den att breddas den här veckan. Det är artisterna Lisa Larsdotter Petersson och Maria Mebius-Shröder som under 2018 kommer att skapa olika föreställningar under paraplyt “Solo 2018 – Performance improvisation”.

“I soloimprovisation intresserar sig Maria för oväntade ögonblick där ljud, rytm och rörelse utvecklar varandra i musikaliskt förlopp. Lisa är en allvarlig, humoristisk artist som i sina solon använder rörelse, ljud, ord bistådd av det oförutsägbara och det uppenbara”

Det är alltså dansimpro där dessa två artister gör var sitt improviserat solo. Min magkänsla säger att det förmodligen skiljer sig rätt rejält från den där påhittade telefonförsäljaren. Men det som binder de samman är att ingen vet vad som kommer hända, det har aldrig hänt förut och kommer inte hända igen. Allt sker i nuet. Det är ju det som är så häftigt med impro.

 

TILLT

Fredag-lördag, 23-24 februari, 19.00

 

Shtoltse Lider / Proud Poems

Duo Ida&Louise är nu under februari på en liten Sverigeturné och på lördag hänger de på Frölunda Kulturhus. Deras föreställning Shtoltse Lider är en scenisk konsert med underbar musik som är tonsatt till jiddisch lyrik. Alltså hur fantastiskt!?

“Sångerna i Shtoltse lider/Proud poems, med teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär, framförs på jiddisch och engelska. Föreställningen i övrigt – som berättar om poesin, kvinnornas öden och tiden de levde i – är på svenska.” Poesi vävs samman med nykomponerad musik, videoprojektioner och ljusdesign i en berikande och berörande scenisk upplevelse.

Jag har sett trailer, jag har sett bild, jag har hört deras musik. Allt pekar på att detta kommer bli magi och gåshud på båd arm och hjärta.

 

Frölunda Kulturhus

Lördag, 24 februari, 15.00

 

Omslagsbild från Doktor Faustus. Fotograf: Nadim Elazzeh

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *