bastubaletten-2016-svt-play-jpg

Veckotips GBG: Säg till att här dansar vi inte


Veckotips Göteborg: Vecka 4

Den här veckan kan vi får se en föreställning som bara inte kan bli tråkig, ett svettigt snack, nyskriven monolog och ett dansverk för både nörden och dansnovisen.

Bastubaletten – Här dansar vi inte

Detta har hänt:

Sommaren 2015 träffades fem tornedalska män för att basta och prata om livet. Sådär som man gör i Tornedalen. Men, de gjorde också något de aldrig gjort i bastun förr. De dansade. Samtalen och dansen; Bastubaletten visades i tv 2016 och 2017 och fick mycket uppmärksamhet och uppskattning.

Nu har männen tillsammans med koreografen Justine Kirk gjort en föreställning, där “moves” varvas med samtal och berättelser. Nu kommer de till Borås Stadsteater och det är one night only som gäller så en får hålla sig framme. Det kan vara slutsålt, men om en kommer i badrock med björkris i näven kan en väl inte bli nekad!

Borås Stadsteater

Tisdag, 23 Januari, 19.00 

Säg till! 

“Säg till!” har alla komponenter som jag älskar med scenkonst. Vi tar det från början.

1. Viktiga ämnen!
Vad är demokrati? Finns det anledning att vara rädd? Varför ökar ojämlikheten i världen?, för att nämna några.

2. En föreställning som aldrig är tråkig!
Detta kan jag ju såklart inte veta eftersom jag inte sett den. Men den har så många roliga konstformer att det är omöjligt att det blir långtråkigt. Hör bara på detta: Sång, text, kammarmusik, körer, kabarénummer, poplåtar och sceniska aktioner.

3. Den kallar sig för krogopera
Publiken får alltså sitta på cafébord, på scenen. Hur härligt? Så härligt!

Är du inte övertygad så beskrivs föreställningen också som en galakväll. Och vem gillar inte gala?

Så boka biljetter nu!

Atalante

Torsdag-lördag, 25-27 Januari

 

Flyga högt

I veckan vankas det svart humor när Teater UNO spelar den helt nyskrivna monologen Flyga högt. Det är Åsa Eek Engquist som gestaltar tre kvinnor i denna pjäs om den fria viljan att själv besluta om en vill leva eller dö.

Vera 80 år sätter saken på sin spets. Frisk både fysiskt och psykiskt tar hon flygcertifikat med målet att landa planet i havet, just som solnedgången är som vackrast…

Detta är en publiksuccé och nu spelas den bara tre gånger, och ryktet säger att biljetterna håller på att ta slut. Så var på hugget!

Teater UNO

Fredag och söndag 26 och 28 Januari. 

Spelas även 31 Januari

Fields in motion

Vi kickar igång säsongen på 3:e våningen med ett lite meta-inspirerad dansföreställning. Det är legenden Gun Lund som här gör ett verk om dansare, rörelse och om scenrum. Hon undersöker om “ett “vanligt” scenrum utgöra en ny och oväntad plats för en dansföreställning?” Det är sju dansare som tillsammans kommer att sätta detta scenrum i rörelse, mer än så ser jag inte framför mig. Jag tror att dansnörden kommer att älska hur dessa frågeställningar undersöks på scen och jag tror att den dansnyfikne kommer att älska att bara dras med i rörelsen.

3:e våningen

Fredag-söndag, 26-28 Januari

Spelas även 3 Februari

 

Omslagsbild från Bastubaletten på SVT.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *