header-chiharu-shiota-infinity-lines-2017_banner

Veckotips GBG: Röda trådar och hårda fakta


Veckotips Göteborg: Vecka 16

Politik som kommer påträngande nära, något färgglatt och vackert som balanseras med något fult, hårda fakta och poetiska röda nätkonstruktioner. Detta är vad Göteborg ger oss i veckan!

Karim Mortada – Esoteric

Vi börjar veckan med att besöka två utställningar på Konstepidemin! Först ut vill jag tipsa om Karim Mortadas utställning i Pannrummet – Esoteric, en utställning som beskrivs som ett rum där politiken kommer påträngande nära. Mortada själv har erfarenhet av att ha deltagit i den arabiska våren och tar sina erfarenheter från det med in sitt arbete.

Världen har blivit dynamisk och global men glappet mellan inkludering och exkludering identifierar också den samtida globaliseringen, vilket skapar ett ojämnt ekonomiskt utrymme. Den tillsynes globala värld vi lever i bygger ytterst på kapital och politiska intressen. Vem får tillgång till vad? Av vilka skäl och hur? Utställningen syftar till att diskutera vem som ingår och utesluts från ett samhälle och av vilka skäl. Men det är också ett politiskt motstånd att ge röst åt allt det i bakgrunden som sällan kommer till ytan.

 

Konstepidemin, pannrummet

Tisdag 17 april – torsdag 19 april, 12.00-17.00

Fredag 20 april – söndag 22 april, 12.00-16.00

 

EKTA: A feeling itself

Nästa utställning! Vi kikar in verk av EKTA a.k.a Daniel Götesson som vissa kanske mest känner genom hans street art-verk/väggar i det offentliga rummet, men som ju också gör en mängd andra saker – animationer, illustrationer, design osv osv. På Konstepidemin visas nu en utställning där EKTAs dubbelhet blir synlig – där behovet av starka färger och perfekt komposition möter behovet att förstöra, bryta ner, slita isär, skapa något fult.

Konstepidemin, galleriet

Tisdag 17 april – torsdag 19 april, 12.00-17.00

Fredag 20 april – söndag 22 april, 12.00-16.00

 

Tynneredsprojektet

Efter dessa utställningar kör vi en premiär och en stor vernissage! Först premiären.

Vi är vana vid based on a true story-föreställningar vid det här laget – men Backa Teater tar det såklart ett steg längre. Nya föreställningen Tynneredsprojektet är “more than based on a true story”.

I Tynneredsprojektet finns ingen plats för uppdiktat drama, det här är hard facts, direkt ur livet. Det finns knappt rum för skådespelare, de flesta på scen är helt sig själva.

Föreställningen lyfter autentiska berättelser från och av människor som är experter på att överleva, människor som på olika sätt befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Några av dem medverkar själva på scenen tillsammans med teaterns skådespelare.

Premiär nu på fredag!

 

Backa teater

Fredag 20 april, 19.00 – Premiär!

Spelas därefter tom 15 maj

 

Chiharu Shiota – The Distance

På lördag blir det stor öppning och vernissage för sommarutställningen på konstmuseet. Chiharu Shiota tar museet i besittning – konstnären som är känd för att skapa spindelvävsliknande landskap av tusentals röda trådar, komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn där hon korsar och knyter trådar från golv till tak.

Jag tog del av ett av hennes verk under Venedigbiennalen 2015 (som också blev hennes stora internationella genombrott) – då klev jag en in poetisk värld där jag fick känslan av att flyta runt under vattenytan, bland båtvrak och borttappade nycklar. Det var fint. Det ska bli spännande att se hur hon transformerat konstmuseet, och vilka världar vi kommer bli inbjudna till.

På lördag är det alltså vernissage! Shiota är på plats, det bjuds alkoholfritt bubbel och sötsaker, en kan testa att knyta garn, det blir tal och det blir mingel.

 

Göteborgs konstmuseum

Lördag 21 april, 14.00-17.00 – Vernissage!

Söndag 22 april, 11.00-17.00

Visas därefter tom 30 september

 

 

Omslagsbild:  Från Chiharu Shiota – The Distance, Göteborgs konstmuseum. Bilden visas här något beskuren.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *