opera_banner

Veckotips GBG: Lyx och mörker


Publicerad 2018-10-01

Veckotips Göteborg: Vecka 40

Denna första oktobervecka bjuder på mänskligt mörker, hjältemod, skamlig final, budgetlyx och vernissagemingel.

Ringaren i Notre Dame

Disneys musikal Ringaren i Notre Dame går nu på GöteborgsOperan! Vår skribent Veronika Gustafson har varit och kikat in den och skriver:

Det bjuds på dubbeltydigt disneymörker och trotsad sensmoral. Hisnande animationer och kvadrupeldrama. Omtolkad åtrå och ursnygg koreografi. Retsam godhet och xenofobi. Romer, pogromer och VR-vibrationer – bang, och hela salongen skakar när publiken släpps ner i Notre Dame.

Kika in hela Veronikas recension här.

Det blir mänskligt mörker, hopp, kärlek och hjältemod när vi besöker 1500-talets Paris där Quasimodo och Esmeralda kämpar tillsammans för en mänskligare värld.

 

GöteborgsOperan

Onsdag 3 oktober & fredag 5 oktober, 19.00

Lördag 6 oktober, 15.00 & 19.30

Spelas därefter tom 6 april 2019

 

Quietly Fades the Evening Light

Sugen på finkultur men har svårt att få plånboken att räcka till? Hur lyxigt är det inte då att kunna gå till Högskolan för scen och musik och lyssna till framtidens stora operastjärnor? Det är superlyxigt.

Sju operastudenter i avgångsklassen presenterar här en färgstark bukett med sånger av Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot, Paula af Malmborg Ward, Elfrida Andrée, Nadja Boulanger med flera. Till detta härliga får vi pianospel på flygel. Fint ska det vara!

 

Högskolan för scen och musik

Torsdag 4 oktober, 18.00

 

Skamvrål – the final, extended version, super hype

SKAMVRÅL- the final. Extended version. Superhype är en förställning av Teater Gapet som berör frågor kring skam, och hemligheter och drömmar, baserad på nyskriven text och autentiska berättelser.

Med text, dans, allvar och show vill vi dissekera känslorna skam och skamkänslor och vad det gör med oss människor. Vi vill räcka fingret åt den destruktiva skammen som drar ner människor i svarta hål och hjälpa varandra upp.

Föreställningen är det tredje och sista publika evenemanget inom projektet Skamvrål 2018 där Teater Gapet bland annat skapat en utställning och en öppen scen som alla berör frågor som: Varför skäms vi så jävla mycket hela tiden? Vad gör skam med oss människor och vad är den bra för? Borde vi skämmas mer sällan? Borde vissa skämmas lite oftare?

För alla över 13 år!

 

Blå stället, Angered

Fredag 5 oktober, 19.00 – Premiär!

Lördag 6 oktober, 14.00 & 19.00

 

Vernissage: Innan vi glömmer

På lördag är det invigning för ny utställning på Göteborgs konsthall, och det görs med bubbel, mingel och konstnärssamtal.

Utställningen Innan vi glömmer berör familjen, det förflutna och samtiden.

Petra Hultman, Helga Härenstam, Kateřina Šedá, Knutte Wester och Ferhat Özgür, har i sin konst på olika sätt arbetat med den egna familjen; med minnen, foton och berättelser. Fram träder ett möte mellan olika generationer, tidsepoker och livsvillkor, och frågor om klass, arbete, normer och identitet löper som en röd tråd genom utställningen.

 

Göteborgs konsthall

Lördag 6 oktober, 13.00-17.00 – Vernissage!

Utställningen visas sedan tom 13 januari

 

 

Omslagsbild: Från Quietly Fades the Evening Light på Högskolan för scen och musik.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *